It-forurening oser ud af danske serverrum

Danske virksomheder sender for 100 millioner kroner it-forurening ud i atmosfæren hvert år, fordi deres serverrum er dårligt indrettede. Serverrumet er samtidig virksomhedernes største strømsluger. Eksperter advarer.

Varmestue eller serverrum?

I et desperat forsøg på at dæmpe den konstante varme, summer blæserne lystigt af sted.

Men de kæmper en kamp, de er dømt til at tabe.

Overflødigt udstyr og dårlig køleteknik gør ikke bare opgaven for blæserne større end godt er, de gør også serverrummet til virksomhedens suverænt største strømsluger.

På landsplan bruger de danske serverrum samlet cirka 200 gigawatt-timer om året, eller hvad der svarer til 50.000 parcelhuses samlede elforbrug, bare på at stå tændt.

Det beløb på 200 millioner kroner kan halveres, hvis it-cheferne var bedre til at tænke på elbesparelser, fortæller flere eksperter.

Og det er nødvendigt, for elforbruget i serverrummet er
stigende, og det giver unødvendigt store regninger til
virksomhederne.

Kun få kender til omfanget

– Elforbruget er et stort problem, for det koster mange penge. Men kun de færreste ved, hvor meget de bruger i deres serverrum, for de måler typisk kun med én hovedmåler for hele bygningen. Men det er faktisk rigtig, rigtig meget, siger Søren Østergaard Jensen, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut, der blandt
andet rådgiver virksomheder om indretningen af deres serverrum.

I gennemsnit koster det 100.000 til 200.000 kroner at holde et dansk serverrum kørende, vurderede Elsparefonden i 2004 på baggrund af målinger på en række danske serverrum af varierende størrelse.

Heraf tegner afkølingen sig for en tredjedel af det beløb, vurderer sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke.

Når det beløb får lov til at være så stort, skyldes det, at kølingen bliver grebet forkert an, mener han.

– Hvis en husmor skal opbevare noget mad, så køler hun heller ikke hele køkkenet ned. Nej, hun køber et køleskab. Hvis en it-chef har en masse servere, så køler han hele rummet. Det er grundlæggende helt forkert, siger han.

I stedet for at prøve at køle serverne, mener Göran Wilke, at it-cheferne burde se betydningen i at få ledt varmen væk.

– Vi har reelt ikke noget kuldeproblem. Vi har et varme-bortskaffelsesproblem, siger han.

Det kan lade sig gøre

Derfor har Elsparefonden i samarbejde med Teknologisk Institut sat sig for at finde nye måder at få ledt den varme væk, som serverne genererer.

Og det på en måde, så den ikke varmer rummet op, og skaber yderligere behov for nedkøling.

Til det formål har Elsparefonden sammen med Teknologisk Institut ombygget kølingen i serverrummet på Institut for Miljø og Ressourcer på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Selvom det kun er et lille serverrum bestående af tre racks, og et samlet elforbrug, der ligger langt under gennemsnittet, er projekteret alligevel værdifuldt.

Det, der konkret er gjort, er at forhindre afkølingsluften i at blive blandet med den varme luft, som kommer fra maskinerne, samt at anvende frikøling med luft udefra.

Ved at efterleve de tanker, der ligger til grund for det “nye” serverrum på DTU, kan man spare stort på elforbruget i serverrummet, lyder vurderingen fra både Elsparefonden og Teknologisk Institut.

Derfor bør virksomhederne være opmærksomme på problemet.

– Strømforbruget i serverrum er i vækst, så hvis man ikke gør noget, så går det helt galt. Men hvis man sætter ind på alle områder, kan man faktisk skære en tredjedel til halvdelen af elforbruget væk, siger sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke.

For de danske serverrum vil en halvering af energiforbruget svare til, at elregningen bliver cirka 100 millioner kroner billigere.

Læs i fredagens trykte udgave af Computerworld: Fem spareråd til serverrummet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere