Nye EU-roaming-takster vil skade IP-selskaber

EU-Parlamentet har givet telebranchen et kommunikations-monopol med loftet over roaming-taksterne, mener teleanalytiker John Strand. Socialdemokraterne afviser.

"Ville Skype være opfundet, hvis det havde været billigt at ringe over grænserne med mobilen?" spørger teleanalytiker John Strand, Strand Consult, og er selv meget i tvivl om svaret.

Han mener, at EU-Parlamentets beslutning om at sænke de europæiske roaming-priser vil betyde, at det ikke vil kunne betale sig at satse på innovative virksomheder, der arbejder med billigere løsninger som IP-telefoni, telefonkort eller call-back-teknologier.

Billigt monopol

På kort sigt vil teleselskaberne – især i Sydeuropa – tabe penge. Men på længere sigt har teleselskaberne, ifølge teleanalytikeren, fået et kommunikaionsmonopol, da konkurrencen fra mindre innovative virksomheder bliver kvalt.

"Det her bliver den bedste forretning nogensinde for mobiloperatørerne," siger John Strand.

"Når nogen har en overnaturlig indtjening, så vil andre bevæge sig ind på det marked og konkurrere med dem. Nu fjerner man den overnaturlige indtjening, og dermed forhindrer man konkurrencen," fortsætter han.

Socialdemokraten Christel Schaldemose har som medlem af Europa-Parlamentets forbrugerudvalg været med til at beslutte de nye regler.

Hun fortryder ikke afgørelsen, selvom John Strand skulle have ret.

"Jeg vil ikke være med til at skade forbrugerne for at redde nogle virksomheder, selv om de har været innovative og givet os valgmuligheder."

Schaldemose mangler indsigt

De nye takster er på 3,65 kroner for et opkald fra en mobiltelefon i udlandet til hjemlandet, og 1,85 kroner for at modtage et opkald i udlandet fra hjemlandet.

Det er højt nok til, at Christel Schaldemose slet ikke tror på John Strands forudsigelser.

"Lige nu sidder jeg og betaler for en samtale, selvom jeg er blevet ringet op, fordi jeg sidder i Bruxelles. Sådan er det ikke hjemme i Danmark, så der er masser af plads til, at innovative virksomheder kan tjene penge på det her marked," siger hun gennem sin mobiltelefon.

Faktisk ønskede Christel Schaldemose endnu lavere priser, hvilket John Strand mener, er et udtryk for "manglende indsigt".

"Det er så nemt at sige 'billigere mobilpriser'," siger han.

"Men man skaber ikke et bedre marked med regulering."

Det er Christel Schaldemose direkte uenig i.

"Det forudsætter, at der er et frit marked, og at forbrugerne kan gennemskue det frie marked. Sådan har det ikke været. I dag er der nærmest kartelagtige prisdannelser," siger Christel Schaldemose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere