Dansk bibliotek: Fingeraftryk fremfor lånerkort

Det er slut med at glemme lånerkortet på Ringkøbing Bibliotek, for det sidder nemlig på fingeren. Biblioteket forsøger sig med fingeraftryk som lånerkort.

Lån en bog på dit fingeraftryk. Ringkøbing Bibliotek har indledt et forsøg, hvor brugerne kan låne bøger ved at identificere sig med deres fingeraftryk.

Meningen med forsøget er at gøre det lettere at bruge biblioteket, og samtidig vil kommunen gerne have erfaringer med brug af biometri.

"Det er blevet overvældende godt modtaget. Vi har allerede omkring 500 brugere," fortæller bibliotekschef Per Høgh fra Ringkøbing Bibliotek.

Kun til udlån

Bibliotekets ansatte har gjort meget ud af at fórtælle brugerne om systemet. Der er især blevet lagt vægt på at understrege, at systemet udelukkende skal bruges til at udlåne bøger.

Systemet i Ringkøbing er leveret af firmaet Vitani fra Viborg, som blandt andet har leveret biometriske løsninger til Fakta-kæden.

Systemet identificerer 23 punkter på lånerens finger, og det er disse oplysninger som bliver gemt.

Biblioteket har fået grønt lys fra Datatilsynet, inden forsøget gik i gang.

Tilladelsen kom uden de store problemer, da bibliotekerne allerede er godkendt til at håndtere cpr-numre.

Slut med nøglerne

Projektet i Ringkøbing løber året ud, og så skal de tre deltagere - nemlig biblioteket, kommunen og Region Midtjyllland - evaluere projeketet. Og ifølge bibliotekschefen er der masser af perspektiver i projektet.

Per Høgh forklarer, at der er flere mulige anvendelsesområder for biometri.

I stedet for massevis af nøgler kunne for eksempel plejepersonale benytte fingeraftryk til dørlåse.

I første omgang er det altså lånerne, som skal prøve det nye system.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere