Softwarefejl skyld i BEC-nedbrud

Det var en softwarefejl, som onsdag sendte en lang række danske banker i sort under nedbruddet hos BEC.

Onsdagens massive nedbrud hos BEC (Bankernes EDB Central), som sendte 73 pengeinstitutter i sort, skyldes en softwarefejl. Det fortæller Steen Elsborg, der er driftschef hos BEC.

”Der var en uopdaget fejl i noget mikrokode, som ramte os,” siger Steen Elsborg.

Softwarefejlen opstod i et stykke såkaldt mikrokode, som er en del af den helt basale kode, som de store mainframe-maskiner loader ind i systemet, når de booter. Fejlen har ligget i koden og er lige pludselig blevet aktiveret, fortæller Steen Elsborg.

Fejlen er ifølge driftschefen kommet ind i koden i forbindelse med en ændring, som BEC lavede i påsken. Og det er denne fejl, som altså onsdag fik systemet til at tabe ip-opsætningen på firmaets centrale systemer.

”Det sker heldigvis ikke ret tit. Det er ikke noget, vi har oplevet længe. Men når man taler om it, kan man desværre ikke undgå fejl en gang imellem,” siger Steen Elsborg.

Softwarefejlen blev i onsdags udbedret ved at genstarte de berørte systemer. Derved blev mikrokoden nemlig indlæst på ny, hvilket fik systemerne til at fungere igen.

Det er IBM, der er leverandør af systemerne, og dem vil BEC nu tage problemet op med, så problemet kan blive løst endeligt ved at ændre koden.

Der bliver ikke tale om erstatninger eller kompensation til BEC for onsdagens nedbrud, fortæller Steen Elsborg.

Nedbruddet betød, at 73 pengeinstitutter var i sort onsdag morgen. Men allerede klokken 10 var halvdelen af bankerne igen i funktion, fordi den ene af BEC’s centraler kom i drift. Resten af de berørte banker var koblet på systemerne klokken 13.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere