Sun bejler til Linus Thorvalds

Sun-topchef Jonathan Schwartz og Linus Torvalds forsøger at blive enige om, hvorvidt Sun og Linux skal omfavne hinanden.

Computerworld News Service: "Jeg syntes, du skulle høre det direkte fra mig", skrev Suns topchef Jonathan Schwartz i sin blog i en direkte henvendelse til Linux-opfinderen Linus Thorvalds:

"Vi vil gerne samarbejde. Vi vil forene kræfter og miljøer. Vi har ingen intentioner om at tilbageholde noget eller komme med noget patentvrøvl. Og for at bevise, at tilbuddet er oprigtigt, inviterer jeg dig til middag hjemme hos mig.”

Jonathan Schwartz forsvarede Sun mod de kommentarer, Linus Torvalds havde fremsat i en mail.

Vil Sun hjælpe eller ej?

Her antydede Linus Torvalds, at Sun tilbageholder nogle af de mere interessante funktioner ved sit open source-projekt OpenSolaris, såsom ZFS, et filsystem i Suns OpenSolaris Unix OS, fordi virksomheden ikke ønsker at hjælpe Linux, der har skadet Suns position på markedet.

Jonathan Schwartz er ikke enig i, at Sun straffer Linux-miljøet, fordi standardservere, der kører OS, overtrumfede Suns Solaris-baserede hardware, efter dotcom-boblen bristede. En hændelse der førte til, at Sun lancerede Solaris som et open source-projekt.

Jonathan Schwartz skrev i sin blog, at han overhovedet ikke mener, at Linux-miljøet skader Sun, men at virksomhederne blot drager fordel af deres arbejde.

”Jeg skelner meget skarpt – selv om vores konkurrence er tilpas hensynsløs,” skrev han.

Mozilla

Linus Torvalds kommenterede også, at Sun ikke har lanceret OpenSolaris under GNU General Public License 2 (GPLv2), som styrer Linux på nuværende tidspunkt.

Licensen til OpenSolaris er den såkaldte Community Development and Distribution License, som Sun skabte på baggrund af Mozilla Public License.

Jonathan Schwartz hælder dog til at støtte GPL Version 3 (GPLv3),der gerne skulle blive lanceret i sin endelige version inden for de næste par uger, som en mulighed for OpenSolaris og andre Suns open source-projekter fremfor GPLv2, som Linus Torvalds foretrækker.

Jonathan Schwartz anfører en række mekaniske årsager til, at det er vanskeligt at give OpenSolaris licens under GPLv2 og insisterer på, at det ikke har noget at gøre med, at han er bange for miljøet

”Hvorfor tager det så lang tid at gøre noget til open source? Fordi vi tager udgangspunkt i allerede eksisterende produkter, hvor en række forskellige bidragydere og licensgivere/-indehavere har ret til at forhandle," lyder det fra Jonathan Schwartz.

Ville pynte noget på Sun

Linus Torvalds mail gav ikke indtryk af, at han accepterede det argument.

”En lancering af GPLv3 ville få Sun til at se godt ud og stadig forhindre Linux i at bruge sine interessante dele af licensenindholdet. Det ville gøre det muligt for dem i hvert fald at tage dele af Linux uden at give noget tilbage," skrev han.

I en mail spøgte Linus Torvalds med, om han takker ja til Jonathan Schwartz’ middagsinvitation. Han skrev, at da han ikke kommer til San Fransisco særlig tit, er gratis mad en stor udskrivning. Linus Torvalds bor i Portland, Oregon.

Han skrev også, at selvom hans indlæg ikke var specifikt rettet mod Jonathan Schwartz, sætter han pris på direktørens svar, særligt hans påstand om, at Sun ikke vil søge patentafgifter for ZFS, eftersom nogle i Linux-miljøet ønskede at oveføre filsystemet til Linux.

Selvom Linus Torvalds mistillid til Suns motiver i open source-branchen ligger dybt i ham, ser han optimistisk på muligheden for, at Sun og Linux-miljøet kan gå sammen om fælles interesser.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere