Kommuners sagssystemer er en stor rodebutik

Fælles standarder for elektronisk sags- og dokumenthåndtering skal hjælpe kommunerne til hurtigt at få et overblik i sagsbehandlingen. Men der er end ikke et overblik over, hvor mange kommuner, der overholder standarderne.

16 forskellige systemer i flere forskellige versioner.

Sådan ser det kommunale billede for elektroniske sags- og dokumenthåndterings-systemer (ESDH) i Danmark. Det viser en undersøgelse fra KL – tidligere kendte som Kommunernes Landsforening.

"Det ville da være nemmest, hvis vi alle brugte det samme system," erkender Joachim Bille, konsulent i KL.

"På den anden side har markedet også brug for den konkurrence, det giver at have flere forskellige leverandører, så priserne ikke vokser ind i himmelen."

På vej mod fælles standarder

Joachim Bille glæder sig over at de mange forskellige systemer i højere og højere grad benytter fælles standarder.

Staten har lavet den såkaldte FESD-rammeaftale for ESDH-systemer, og også leverandørerne udenfor rammeaftalen er begyndt at tage udgangspunkt i kravspecifikationen for FESD.

Desuden har arbejdet med FESD ført til udvikling af en række åbne standarder, som alle kommunale ESDH-systemer med tiden skal tage udgangspunkt i.

En sag skal kun oprettes en gang

KL, offentlige myndigheder og leverandører er lige nu ved at integrere sine systemer, så for eksempel en sagsbehandler kun skal indtaste oplysninger om uddeling af boligsikring ind et sted for at få oprettet en sag – i stedet for at oprette en sag i to systemer.

Det er et kæmpe arbejde at udvikle det samarbejde mellem ESDH-systemerne og fagsystemerne, da alene KMD sandsynligvis har over 100 systemer, der skal spille sammen med ESDH-systemerne.

Integrationen tager udgangspunkt i FESD-standarderne, som alle offentlige myndigheder altså med tiden skal bruge.

I alt er der 12 FESD-standarder. Det er lige fra en fælles arkivstruktur til en standard for GIS-information, så data kan spille sammen med et kort over kommunen.

Intet overblik over FESD

Men præcis hvor mange systemer, der følger disse standarder er til umiddelbart at sige. Nogle siger måske, at de følger standarderne, men overholder måske ikke dem alle.

Der kan også være leverandører, som ikke snakker om FESD, men indirekte overholder standarderne på grund af kommunens kravspecifikation.

Det er heller ikke ligetil blot at kigge på leverandører eller systemer. Kun tre leverandører har officielt papir på, at de følger FESD-standarder: Scanjour, Traen og Software Innovation. De leverer nemlig ESDH-systemer gennem den såkaldte FESD-rammeaftale.

Derudover har blandt andre Ementor-TopNordic ønsket at få en FESD-certificering, fordi det gerne vil vise, at dens system, Cirius, lever op til FESD-standarderne. Den mulighed eksisterer ikke for virksomheder uden for rammeaftalen i dag.

Ikke i nærheden af FESD

Men Rødovre Kommune fik sin Cirius-løsning allerede i 1997 fra virksomheden Cinet, der ikke eksisterer mere. I 1997 eksisterede FESD-standarderne ikke, og Rødovre Kommune fik dengang lavet så mange ændringer i systemet, at det har været for dyrt at opgradere.

"Jeg er sikker på, at vi ikke er i nærheden af FESD-standarderne. Det er min bedste vurdering," siger Lars Roark, it-chef for Rødovre Kommune.

Rødovre Kommune vil dog gerne skifte til et system, der overholde FESD-standarderne.

Både fordi det bliver billigere, når kommunen ikke selv skal stå for videreudviklingen af systemet, og fordi Rødovre Kommune gerne vil drage fordel af den øgede integration med andre systemer.

"Når data er ens, så undgår man tab, fordi folk ikke skal indtaste data flere gange. Man slipper også for fejlindtastninger, hvor data er forskellige i forskellige systemer. Det kan godt være, det kun er én procent, men den ene procent kan være meget dyr at håndtere," forklarer Lars Roark.

Fem leverandører deler markedet

Rødovre Kommune når dog ikke at skifte ESDH-systemet ud før næste version af FESD-standarderne. Udbuddet afholdes efter planen i andet halvår 2008. Herefter skal leverandørerne bruge et par år på at få systemerne til at overholde kravene.

Lige nu sidder fem leverandører på over to tredjedele af det kommunale marked: FESD-leverandørerne - Traen, Scanjour og Software Innovation – samt Fujitsu og KMD.

Ifølge KL's undersøgelse havde fem kommuner ikke et primært ESDH-system i foråret, men var dog ved at vælge et. Siden har i hvert fald Frederikshavn Kommune fået et system, der bygger på FESD-standarderne.

Tingene går den rigtige vej

Kommunens it-chef Mogens Kahr Nielsen fortæller, at det mest normale i ESDH-markedet er at gå efter et standardsystem, der overholder standarderne. Selv valgte Frederikshavn Kommune systemet Acadre fra Traen, som også er i brug i 27 andre kommuner.

Joachim Bille fra KL ser også en tendens imod standardsystemer, og han tror på, at ESDH-systemerne bliver bedre til at tale med andre kommunale it-systemer.

"Det er den rigtige retning, tingene går," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere