Artikel top billede

Aalborg får supercomputer til oktober

Ny supercomputer på vej i Aalborg. Maskinen bliver 80 gange kraftigere end hidtidige maskiner i fjordbyen.

Aalborgensiske forskningsgruppers rejser efter regnekraft til Århus eller længere væk er fortid allerede fra oktober.

Med en bevilling på en millioner kroner fra DCSC (Dansk Center for Scientific Computing) og en million af egen lomme vil Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet nemlig bygge en vaskeægte supercomputer med tilhørende driftscenter.

Det fortæller Josva Kleist, der er lektor ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

To eller fire kerner?

De enkelte institutter på universitetet har hidtil været henvist til mindre klyngecomputere på op til 50 enheder, og det har givet problemer.

"Det har ikke så meget været regnekraften som at der ikke har været hukommelse nok til at repræsentere problemet," fortæller Josva Kleist.

Den nye maskine får ifølge lektoren en ret klassisk konstruktion hvor en række hyldevarer sættes op i en klynge.

Universitetet går efter en maskine med omkring 400 kerner med omkring to gigabyte ram per kerne.

Dermed får maskinen i alt omkring 800 gigabyte ram , mens universitet stadig undersøger om man skal vælge to- eller fire-kernede processorer.

"Hvis du vælger en fire-kernet maskine får du mere flaskehals ud til hukommelsen. Men til gengæld har du færre computere du skal forbinde," siger Josva Kleist om overvejelserne.

Almindelige hyldevarer

Uanset kernevalget kommer supercomputeren til at bestå af de såkaldte pizzabokse, der er kælenavn for rackmonterede kabinetter.

Der bliver tale om helt almindelige hyldevarer, som kan levere forholdsvis hurtigt. Hvilket logo maskinerne får på fronten, er ikke besluttet endnu.

Josva Kleist har ikke regnet på præcist hvor mange teraflops vidunderet vil kunne levere. Men der bliver ikke tale om en maskine på Top 500, afslører han.

"I hvert fald får vi noget, der er 80 gange større, end hvad vi tidligere har haft i Aalborg. Så det vil jeg nok betegne som en supercomputer," siger Josva Kleist.

Danmark nedprioterer store maskiner

At den nye supercomputer ikke når Top 500 skyldes ifølge Josva Kleist, at der i Danmark afsættes alt for få midler til videnskabelige computere.

"De midler, der afsættes er alt for små," siger Josva Kleist.

Mens Aalborgs kommende computer altså får 400 kerner vil en kommende supercomputer i Lindköping i Sverige have omkring 6.000 kerner. Også den kommende svenske militærcomputer er i en helt anden boldgade med en regnekraft på 182 teraflops.

Kan vokse sig større

Men måske vil den nye computer i Aalborg med tiden vokse sig større.

Ifølge Josva Kleist er der nemlig plads til udvidelser i det rum, som universitetet har forberedt til den længe ventede klyngecomputer.

Samtidig er der mulighed for at søge om flere midler næste år, så en udvidelse er mulig.

I første omgang skal den Linux-baserede klustercomputer bruges til at beregne blandt andet, hvordan antenner påvirker mennesker og bygninger.

Ifølge Josva Kleist betyder den nye maskine, at man nu kan beregne på en hel bygning.

Med de hidtige maskiner har det til sammenligning kun været muligt at beregne antenners indvirkning på et enkelt rum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere