Nederlag til Microsoft i sag om OOXML

ComputerViews: Dokumentudvalget gør det svært for Dansk Standard at tage en beslutning. Som det ser ud nu, ligner det et nederlag til Microsoft og en fjer i hatten til ODF-folket.

ComputerViews: Dokumentudvalget under Dansk Standard, der rådgiver om OOXML’s fremtid som åben standard, kunne fredag blive enige om ikke at være enige, og det kan gøre livet rigtig surt for Microsoft.

Det lyder lidt knudret, men der er den konklusion, man må læse ud af udvalgets indstilling til Dansk Standard.

De tekniske uklarheder har simpelthen været for mange til, at udvalget har kunnet ISO-stemple den allerede opnåede ECMA-godkendelse.

Udvalget har således ikke givet en indstilling til stemmeafgivelse til Dansk Standard.

Det er ensbetydende med, at det danske udvalg ikke anbefaler et såkaldt ’approve’, der giver grønt lys for en utvetydig anbefaling til ISO om et dansk ja til godkendelse af OOXML-formatet.

Tekniske uklarheder

Enigheden i dokumentudvalget rækker så langt som til at sige, at der er flere tekniske uklarheder i OOXML, og de hindrer interoperabilitet.

Herefter hører enigheden op, og striden står om vigtigheden af disse tekniske uklarheder.

Modstanderfløjen med Oracle og Foreningen af open source-leverandører (OSL) i spidsen sætter en tyk streg under, at disse tekniske problemer skal rettes før Dansk Standard giver grønt lys til ISO, det såkaldte approve-stempel.

Tilhængerne mener, at man skal klø på med godkendelsen og efterfølgende rette de tekniske problemer.

Reglerne siger nej

Computerworld er kommet i besiddelse af den stemmeseddel, som Dansk Standard skal bruge til at tilkendegive Danmarks endelige beslutning overfor ISO, og på den står følgende:

"If a national body votes affirmatively, it shall not submit comments. If a national body finds the DIS unacceptable, it shall vote negatively and state the technical reasons."

Det kan oversættes til, at hvis der er tekniske uklarheder, så skal der stemmes imod, hvilket i dette regi kaldes for ’disapproved’.

Der er i øjeblikket enighed i dokumentudvalget om, at der er tekniske uklarheder, og det er nu op til Dansk Standard at tage stilling til, om de er markante nok til, at der skal skrives ’disapproved’ på stemmesedlen eller, om uklarhederne er så ubetydelige, at der kan stemmes ’approved’.

Det tegner dog til, at indsigelserne mod de tekniske problemer i samspil med formuleringen af reglerne for afstemningen kan blive en alvorlig lussing til Microsoft og OOXML.

40 ankepunkter

Modstanderne vil kæmpe med næb og klør for, at de tekniske uklarheder bliver tungen på vægtskålen, og de har gjort deres forarbejde grundigt.

ODF-tilhængerne har således en liste med 40 tekniske uklarheder, som de mener, kan danne fundament for et nej til OOXML som åben ISO-standard.

Listen var oprindelig på 140 punkter, men er blevet barberet ned til den nuværende størrelse i forbindelse med udvalgsmødet i fredags.

Den endelige beslutning fra Dansk Standard offentliggøres 3. september.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere