Artikel top billede

Den danske web-udvikler Peter Brodersen har udviklet en dansk version af online-værktøjet WikiScanner, som kan afsløre, hvem der anonymt retter i artiklerne i Wikipedia. Peter Brodersen står også bag søgeportalen findvej.dk.

Prøv den danske version af wikiscanner

Den frie jagt på danske wiki-skandaler er gået ind. Findvej-bagmand er klar med dansk udgave af wikiscanner. Du kan prøve den her.

Fra i dag er det ikke kun amerikanske myndigheder og virksomheder der risikerer at blive afsløret i anononymt at ændre i online encyklopædien Wikipedias artikler.

Den danske web-udvikler Peter Brodersen har nemlig udviklet en dansk version af online-værktøjet WikiScanner, som kan afsløre, hvem der anonymt retter i artiklerne.

Det betyder at enhver nu kan tjekke hvad computere fra eksempelvis Udenrigsministeriets eller TV2's netværk anonymt bliver brugt til på Wikipedia.

Alle skal kunne tjekke oplysninger

Peter Brodersen har udviklet Wikiscanneren for at gøre det muligt for alle at tjekke oplysninger i det verdensomspændende leksikon. Også selvom de ikke har så meget viden om ip-adresser og netværk

"Ved at give folk en mulighed for at lave opslag, tror jeg helt bestemt, at journalister, private brugere eller Wikipedia-administratorer måske kunne falde over noget interessant," siger Peter Brodersen.

Ifølge Peter Brodersen giver den danske Wikiscanner enhver mulighed for at kunne danne deres eget skøn over skribenternes motiver til at rette i Wikipedias artikler.

Wikiscanneren giver brugerne mulighed for at søge i hele serier af ip-adresser på en gang. Men man kan også søge på organisationers navne, dele af navne eller blot vælge mellem en række af navne på organisationer og myndigheder.

Herefter finder scanneren alle de anonyme rettelser som er foretaget i Wikispedia fra den valgte ip-adresse.

"Det handler om at gøre offentlig information tilgængelig. Ikke kun fra myndigheder, men også fra eksempelvis Wikipedia selv," siger Peter Brodersen.

Forventer ikke store skandaler

Ifølge Peter Brodersen lever de værste og mest subjektive ændringer ikke ret længe, fordi administratorer og brugere retter åbenlyse fejl.

Derfor mener han ikke at Wikiscanneren vil afsløre skandaler som tangerer sidste måneds afsløringer fra USA.

"Den danske Wikipedia er for lille. Og så er der endnu ikke den samme tradition for at skulle styre alle medier i Danmark," siger Peter Brodersen.

Vil gøre data nemt tilgængelige

For Peter Brodersen handler Wikiscanneren om at gøre data tilgængelige på en ny møde og samtidig give en indgang til informationer som kan være meget tekniske og firkantede.

"Den internationale udgave har vist sig at være ret magtfuld. Den har givet et overblik over hvilke firmaer der laver virkelighedsrevision," siger Peter Brodersen.

Du kan selv søge efter potentielle skandaler her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere