Artikel top billede

Sikkerhedsekspert: Industrispionage skal frem i lyset

Industrispionage i Danmark er et problem, der i øjeblikket fejes ind under gulvtæppet. Der skal en lovændring til, før det bliver bedre, mener en sikkerhedsekspert.

I sidste uge lød hacker-alarmerne fra England, USA og Tyskland.

Nu melder de franske myndigheder også om hacker-angreb på alt fra statslige institutioner til private virksomheder med værdifulde hemmeligheder.

Danmark er også ramt, men vi er dog foreløbig sluppet relativt let fra den igangværende hacker-bølge, der ligner organiseret industrispionage.

Danske sikkerhedseksperter har dog set en markant stigning i antallet af hacker-angreb fra både Kina og USA.

"Inden for de sidste uger er angrebstallene fra Kina fordoblet, og amerikanerne står nu for en tredjedel af angrebene på danske IP-adresser," siger Shehzad Ahmad, leder af DK-CERT.

Angrebene gå gennem private pc’er

Angrebene er ikke identificeret på brancher, men en sådan kategorisering vil heller ikke give et reelt overblik over, hvem angrebene vil ramme.

"Angriberne benytter eksempelvis en makro, der genererer et hackerværktøj, når den åbnes på en privat maskine. Efterfølgende kan problemet spredes til abejdspladsen via en USB-nøgle, der benyttes til at bringe data mellem hjem og arbejdsplads," fortæller Shehzad Ahmad.

Disse indirekte angreb gør det umuligt at benytte IP-adressen til at se hvem, der skydes efter.

Det er dog naturligvis virksomheder, der ligger inde med specialiserede informationer om eksempelvis medicinalprodukter eller teknologier, som er i farezonen for industrispionage.

Skal løses med ny lovgivning

I Danmark er man ikke forpligtiget til at oplyse om et hacker-angreb eller om tab af følsomme data, og det er ifølge sikkerhedseksperten fra CERT en stor fejl.

"I USA skal man fortælle offentligheden om disse forhold, og det har vist sig at have en stor effekt når sådanne problemstillinger offentliggøres," siger Shehzad Ahmad.

"Det burde man også gøre i Danmark."

Problemet med industrispionage er populært sagt fejet ind under gulvtæppet, så ingen opdager det.

"Der er problemer med industrispionage i alle sektorer og både offentlige og finansielle virksomheder er ramt. Vi kender bare ikke tallene, fordi de ikke offentliggøres," siger Shehzad Ahmad, leder af DK-CERT.

Han mener, at en lovændring med forbillede i den amerikanske vil sætte problemet i fokus og derved skabe mere sikre rammer for de danske virksomheder og borgere.

Sikkerhed i privaten

På den private computer skal man følge de gamle huskeråd om at firewall, antivirus- og antispyware-programmerne er opdaterede.

Samtidig skal opdateringer til styresystem og andre skrivebordsprogrammer ligeledes være de nyeste.

Det er desuden et faresignal, hvis maskinens ydelse pludselig bliver markant lavere end normalt, siger Shehzad Ahmad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere