Artikel top billede

2,5 milliarder mennesker drager i dag nytte af GSM-aftalen, der blev indgået i 1987 i København.

Historisk GSM-aftale fylder 20 år

For 20 år siden underskrev 15 teleoperatører en historisk aftale, der betød starten på GSM-nettet. København spillede en afgørende rolle.

7. september 1987 var en skelsættende dag for teleindustrien.

15 teleselskaber fra 13 forskellige lande mødtes den dag i København for at underskrive en aftale om at etablere GSM-nettet.

Ifølge GSMA, der repræsenterer over 700 teleselskaber, var det GSM-aftalen, der var startskuddet på den teknologiske evolution, der i dag ses i form af 3G og Turbo 3G.

“Aftalen fra 1987 er bredt anerkendt som grundlæggelsen af den globale mobilindustri og fødslen af en af vor tids største teknologiske præstationer," udtaler Rob Conway, der er adminsitrerende direktør GSMA.

I dag anvender over 2,5 milliarder mennesker GSM til at tale i mobil og sende SMS'er.

25 års netværksudvikling

Den første netværksteknologi, NMT (Nordisk Mobil Telefon), gik dog i luften allerede fem år før GSM. NMT var analog og kun anvendelig til tale. Først efter 20 års tro tjeneste lukkede TDC i 2002 for NMT-nettet.

GSM blev kommercielt lanceret i begyndelsen af 1990'erne, og det er den teknologi, der den dag i dag anvendes af de fleste mobiltelefoner i Danmark og i verden.

GSM er fuldt ud digital og blev derfor kaldt for et 2. generations system.

Datahastigheden er dog begrænset, og derfor udviklede man GPRS og EDGE, begge udvidelser på GSM-nettet, der blandt andet gør det muligt at surfe på det mobile internet og sende mails.

3G-telefoni, der bygger på UMTS-teknologien, kom til Danmark i begyndelsen af årtusindet, og er det første bud på en netværksteknologi, der kan bruges til egentlige multimedie-funktioner.

Til trods for milliardinvesteringer fra de danske teleselskaber er 3G endnu ikke blevet den folkelige succes, som mange forventede.

Til gengæld er teleselskaberne TDC, Telia, Sonofon og 3 nu alle i gang med at opbygge Turbo 3G-net, HSPA, der er en opgradering af det eksisterende 3G-net. Hastighederne går dermed fra 384 Kbit/s til adskillige Mbit/s.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere