Artikel top billede

Teknologisk giver virtualisering et mindre strømforbrug, et mindre behov for køling og dermed en mindre belastning af miljøet og en lavere samlet omkostning, siger Torben Sørensen.

Spar store beløb med virtualisering

Teknologien er gennemprøvet, og priserne er faldet, så nu er virtualisering på kanten af det helt store gennembrud i Danmark, vurderer Torben Sørensen, stifter af Casalogic.

For bare et par år siden var konceptet virtualisering 'a new boy in town', som der blev kigget skeptisk på og stukket forsigtigt til.

"I dag er markedet for virtualisering på vej til at eksplodere. Nu er der mange leverandører, og spørgsmålet er, hvem der kan gøre sig gældende på markedet," siger Torben Sørensen, administrerende direktør for og stifter af konsulenthuset Casalogic A/S.

Casalogic, der blev stiftet i 2002, har sin oprindelse i open source-miljøet med rødderne dybt begravet i Linux og nu også virtualisering.

Virtuelle servere på march

Analysehuset IDC Nordic er helt enig i Casalogics vurdering af et eksploderende marked for virtualisering af servere.

Alene i Danmark, forventer IDC, at virtualiseringen vinder frem fra 3.800 fysiske servere med 22.000 virtuelle maskiner ved udgangen af 2006 til omkring 30.000 fysiske servere med 152.000 virtuelle maskiner i 2011.

Det svarer til en stigning i antallet af servere med virtualisering på omkring 800 procent og en stigning i mængden af virtuelle maskiner på 700 procent på fire år.

Oracle er også med

Oracle skal naturligvis med på virtualiseringsbølgen og annoncerede på OpenWorld-konferencen, der kører i denne uge, en ny server virtualiseringssoftware, der kan virtualisere både Linux og Windows.

Kort fortalt handler virtualisering om at reducere antallet af servere og få de færre servere til at klare de samme opgaver – nu bare med færre omkostninger.

Oracle så med andre ord rigtigt, da virksomheden sidste år erklærede sin kærlighed til Linux og udviklede en egen version udfra Red Hat Linux.

Og nu kommer så virtualiseringssoftwaren baseret på XenSources hypervisor.

Kører på Xens motor

Det er også XenSources Hypervisor (virtualiseringsmotor), der ligger til grund for virtualisering i både Novell SUSE Linux og Red Hat Enterprise Linux.

Nu er Microsoft også på vej ind i folden, og til næste år forventes det, at Windows Server 2008 kommer til at kunne køre oven på XenSource hypervisor.

"Det hele smelter sammen, og i dag er der en voldsom efterspørgsel efter Linux og viden om virtualiseringsprojekter baseret på Linux," fortæller Torben Sørensen.

Fra dryp til stormflod

For et par år siden solgte Casalogic Linux-subscriptions drypvis, men salget af disse subscriptions er nærmest eksploderet den senere tid.

"I denne måned har vi allerede solgt mere end 100 subscriptions, og nu vil kunderne have tre-årige aftaler og store pakkeløsninger," siger Torben Sørensen, der også har et aktuelt eksempel på virtualisering.

"Vi har gang i et virtualiseringsprojekt, hvor vi reducerer ni små servere til to store. Her kører du principielt stadig med ni servere, men kun to fysiske maskiner.

Teknologisk giver virtualisering den samme løsning, men et mindre strømforbrug, et mindre behov for køling og dermed en mindre belastning af miljøet og en lavere samlet omkostning," forklarer Torben Sørensen.

Omkostningerne til implementering af ovennævnte projekt er på 150.000 til 200.000 kroner, mens virksomheden forventer at spare cirka 100.000 kroner på hardware og mindst 100.000 kroner alene på strøm over en fem-årig periode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere