Artikel top billede

Nu kan borgerne på Frederiksberg slippe for køen og bestille nye pas over nettet.

Spring køen over og bestil dit pas på nettet

Frederiksberg Kommune tilbyder i dag som de første, at borgerne kan bestille pas på nettet. Et nyt system skal lette presset på rådhuset.

Gå en tur på rådhuset og få godkendt dit nye pas på et par minutter. Det scenarie håber politikere og personale på rådhuset på Frederiksberg bliver virkelighed fra i dag.

Kommunen har nemlig som den første fået udviklet et system, der gør borgerne i stand til at bestille og betale deres nye pas over nettet.

Borgeren går ganske simpelt ind på hjemmesiden, indtaster de nødvendige oplysninger, uploader et digitalt foto på siden, og går igennem en række spørgsmål, som skal sikre, at fotoet lever op til den stribe krav, der er til pasfotos. Derefter betaler man med betalingskort.

En af de følgende dage går borgeren til kvikskranken på rådhuset, hvor personalet måler højde og borgeren skriver under. Det færdige pas kommer med posten nogle dage senere.

Ingen tænder

Bjørn Thomsen, vicekommunaldirektør i Frederiksberg Kommune, forklarer, at der er store fordele ved det nye system.

"Billederne har været en meget stor fejlkilde, fordi mange er gået forgæves. Nu kan man selv tjekke billedet ved at svare på en række spørgsmål, så slipper man for at skulle gå frem og tilbage til kommunen," siger Bjørn Thomsen.

Han nævner de nye krav, som blandt andet betyder, at man ikke må have åben mund på billedet.

Hele processen omkring fornyelse af pas er blevet gået igennem for at identificere tidsbesparelser for borgere og personale. Trods det nye system er der nogle manuelle opgaver tilbage.

Det er for eksempel nødvendigt at personen møder op, bliver målt og skriver under. Billederne bliver også godkendt endeligt af personalet.

"Vi kontrollerer dem også manuelt. På denne her måde forventer vi, at fejlprocenten falder til det marginale," siger Bjørn Thomsen.

Lettere bevæbnet

Han er overbevist om, at borgerne vil blive begejstrede for det nye system, fordi mange har prøvet at vente i lang tid for at få fornyet passet.

"Det virker som om, at politiet har haft lettere ved at håndtere det. Når det er kommunen, så forventer man et højere serviceniveau," siger Bjørn Thomsen, som med et grin tilføjer, at det nok også taler til politiets fordel, at de har uniformeret og bevæbnet personale i baglokalerne.

"Det er reelt. Man kan lave sjov med det, men vi kan se, at folk ikke vil acceptere ventetider på en halv time eller mere hos os," konstaterer Bjørn Thomsen.

Frederiksbergs borgmester, Mads Lebech (K), fortæller, at ideen oprindeligt kom fra en studietur til Toronto og Boston sidste år. Her så man et lignende system, der var under udarbejdelse.

"Vi bad forvaltningen om at finde en smidig løsning, og vi er meget tilfredse med at kunne indføre denne serviceforbedring," siger Mads Lebech.

Opgaven med at udvikle systemet gik til Fujitsu, hvor account manager Kennett Stigaard forklarer, at der ikke var de store problemer med teknologien i løsningerne.

"Det svære var at lave en løsning, som var meget simpel. Folk skal kun forny deres pas hvert tiende år, så det er ikke lige som for eksempel netbank, hvor folk lærer brugergrænsefladen at kende," siger han.

Fujitsus løsning er også et forsøg på at skære helt ind til benet, så fornyelse af pas bliver så simpelt som muligt.

"For eksempel skulle borgeren tidligere skrive på en blanket hvor høje de er, og bagefter skulle de så måles, når de skulle aflevere papirerne," fortæller Kennettt Stigaard og forklarer, at borgeren nu bare møder op og bliver målt.

Kort tid

En anden proces, som skal spare tid, er selve betalingen af passet. Frederiksberg Kommune har besluttet, at alle der benytter løsningen også skal betale over nettet.

Det skal simpelthen spare tid, når borgeren står ved kommunens skranke.

"Det er måske få minutter, men det betyder noget, når man tæller sammen," siger Kennett Stigaard.

Det har haft allerhøjeste prioritet at lokke så mange borgere som muligt over på den kanal. Derfor har Fujitsu valgt en løsning, der ikke bruger digital signatur.

"Da vi gik i gang, var faktum, at der ikke var så mange, som havde en digitale signatur. Vi ville ikke have den barriere fra dag et," fortæller Kennett Stigaard.

Han ser dog positivt på at inkorporere en ny version af signaturen i systemet.

"Så vil vi jo få en række oplysninger direkte gennem CPR," konstaterer han.

Fujitsu har store forhåbninger til systemet, som de allerede har præsenteret for andre kommuner. Men blandt andre EDB Gruppen er på vej med lignende løsninger, så Fujitsu regner ikke med at have markedet for sig selv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere