Artikel top billede

"Nu tager man faktisk tre leverandører ind, og det har vi følt var et kompromis, som vi er nødt til at leve med," siger administrerende direktør Jakob Lyngsø, IT Brancheforeningen.

Staten dropper monopolaftale

For et år siden var IT-Branchen med direktør Jakob Lyngsø i spidsen på barrikaderne med stærk kritik af Finansministeriets monopolagtige indkøbsaftaler. Nu har tonen fået en anden lyd.

Sidste år betegnede brancheforeningen IT-Branchen, ITB, Finansministeriets indkøbsaftaler som statslige 'monopolaftaler' og 'nedbrydende'. Nu har Finansministeriet offentliggjort en ny indkøbsaftale, og der lyder helt nye toner fra ITB.

"Sidste år var der tale om monopolaftaler. Nu tager man faktisk tre leverandører ind, og det har vi følt var et kompromis, som vi er nødt til at leve med," siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør, IT-Branchen.

Sidste års kritik

Kritikken sidste år gik på, at den rammeaftale, som Finansministeriet indgik med Xerox og Topnordic, betød, at Xerox og Topnordic i de kommende to år er eneleverandører af henholdsvis multifunktions-maskiner og printere til samtlige statslige institutioner.

Med aftalen blev de to selskaber de første vindere af finansminister Thor Pedersens (V) planer om at begrænse antallet af it-leverandører til staten. Siden er der kommet flere aftaler til. Senest vedrørende telefoni, hjemmearbejdspladser, storage og servere.

"Der er et meget kraftigt incitament fra statens side for at finde en besparelse i forhold til indkøb. Og der har man ikke ment, at de rammeaftaler, som vi tidligere har kørt med, var tilstrækkelige til at give de rigtige priser. Det håber jeg så, at de nye aftaler kan gøre," siger Jakob Lyngsø.

En anden kritik

Nu lyder der så en anden kritik fra kunder som eksempelvis Beskæftigelsesministeriet og SKAT. De klager over, at produkter fra de valgte storage-leverandører Hitachi, Dell og Fujitsu Siemens er inkompatible med ministeriernes eksisterende HP-installationer.


Derudover skal ministeriernes driftsfolk omskoles for at kunne håndtere de nye produkter. Disse udgifter er der tilsyneladende ikke taget højde for i indkøbsaftalerne.

"Den type følgeomkostninger er vanskelige at kvantificere og derfor meget svære at få ind i en debat. Leverandørerne har gjort opmærksom på disse ting ved prækvalifikationen, men mig bekendt er det ikke noget, der har vejet særlig tungt hos Finansministeriet," siger Jakob Lyngsø.

Ingen kommentarer

Hos Finansministeriet afviser den ansvarlige for indkøbsaftalerne Martin Præstegaard at kommentere de potentielt meget store ekstraudgifter.

"Vi har ikke skrevet kontrakterne under endnu, og før det sker - engang i næste uge - vil jeg ikke kommentere noget som helst i forbindelse med indkøbsaftalerne," siger Præstegaard.

For HP og IBM, der med de nye aftaler blev droppet af Finansministeriet som storage- og server-leverandører, er det potentielle tab til at få øje på.

Vurderinger tyder på, at det statslige marked køber servere og storage for op mod en halv milliard kroner i løbet de to år, aftalerne løber.

Aftalerne træder i kraft til nytår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere