Artikel top billede

Kæmpe botnet til leje – nærmest umulig at bekæmpe

Kriminelle har kunnet udleje botnettet Storm gennem de seneste par måneder. Storm er et af de mest avancerede botnet og bygger på peer-to-peer. Derfor er det nærmest umulig at bekæmpe.

Pas på dine netbanksnøgler og brugernavne. Endnu et botnet er blevet sat til leje, og denne gang er det et af underverdenens mest avancerede.

"Man er nødt til at have respekt for fjenden. Det her er en gruppe med mange forskellige kompetencer," siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Han taler om bagmændene bag Storm. Storm er et botnet, altså et netværk af inficerede computere, der tilsammen har en enorm computerkraft til at angribe andre computere, til at udsende spam eller til phising. Inficerede computere kaldes zombier.

Nu skriver Forbes, at der er beviser for, at Storm bliver udlejet, hvilket Peter Kruse kan bekræfte.

Han mener, at botnettet har været lejet ud de seneste to måneder. Blandt andet har netværket været brugt til aktiespam og til at fiske efter bankkontoer.

Strategiske bagmænd

I november fortalte Peter Kruse Computerworld, at Storm-netværket var blevet delt op i fem undernetværk.

På det tidspunkt var netværket på fem-syv millioner computere, og det var begyndt at blive tungt.

Under-inddelingen er ikke tilfældig.

For eksempel har bagmændene samlet de computere, der er bedst til spam i en gruppe, mens kraftige servere måske er placeret i en anden.

Underinddelingen er det skridt, der for alvor har gjort det muligt at tjene penge på udlejning af botnettet.

Det viser, ifølge Peter Kruse, at bagmændene tænker strategisk.

"Det er umuligt at forudsige, hvad de gør. De er strategiske og arbejder ud fra en plan. Det gør dem til en speciel trussel," siger han.

Snuden væk

Noget af det interessante ved Storm er, at det bygger på peer-to-peer. Alle computere i netværket kan både sende og modtage, og det er derfor ikke på samme måde afhængig af en central server.

"Storm er så godt skrevet, at vi ikke aner, hvordan vi får det til at forsvinde," siger den berømte sikkerhedsekspert Bruce Schneier til Forbes.

"Normalt finder vi den kontrollerende maskine og bomber den. Det her har ingen kontrollerende maskine."

Peter Kruse fortæller, at botnettet også er farligt, fordi det har en indbygget tyverialarm. Sammen med andre sikkerhedsfirmaer forsøgte CSIS at bryde ind i botnettet for at afdække, hvordan dens infrastruktur var bygget op. Kort efter blev CSIS' computere angrebet.

"Vi fik en besked: Snuden væk," siger Peter Kruse.

Han mener, at banden hører hjemme i Rusland eller et andet land, der tilhører det tidligere Sovjetunionen. Gruppen råder over så mange evner, at der må være mindst fem personer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere