Artikel top billede

Kan du leve op til kravene til en god it-professionel?

I løbet af 10 år skal du som it-professionel lære at være specialist, generalist, kommunikator, forandringsagent, idealist, forretningsmand og projektmager – på én gang.

Nørdernes tid er snart endegyldigt forbi. Fremtiden tilhører den sociale blæksprutte, der arbejder i projekter, er god til at kommunikere og kan tænke i forretning.

En blæksprutte, der vel at mærke stadig helst skal have den samme nørdviden på et specifikt område.

“Det bliver sværere og sværere. Man skal simpelthen være enormt god,“ siger Mads Tofte, rektor for IT-Universitetet, om fremtidens it-professionelle.

Han er en af fire eksperter, som har hjulpet Computerworld med at skabe et portræt af den it-professionelle år 2020. De har beskrevet fremtiden ud fra en række tendenser i nutiden.

Et ord går igen og igen, når vores fire eksperter beskriver fremtidens it-professionelle: Projekter!

Har kun set begyndelsen

Allerede i dag kan man se, at virksomhederne efterspørger it-medarbejder med projektkendskab. For eksempel er en af de mest efterspurgte it-jobtitler på it-jobportalen Jobworld projektleder.

Men vi har kun set begyndelsen.

Driften bliver outsourcet eller automatiseret, og mange af de dagligdags opgaver vil kunne klares af andre medarbejdere, fordi den serviceorienterede arkitektur gør det nemt at sammensætte services og lave mashups.

Småændringer i programmerne og simpel vedligeholdelse behøver it-afdelingen altså ikke bekymre sig om mere.
Når specialisterne endelig skal bruges, er det i afgrænsede projekter, og der skal den it-professionelle være hurtig til at sætte sig ind i problemet.

“Der er en cykloneffekt, hvor omdrejningstiden bliver kortere og kortere. Der bliver flere mindre projekter,“ siger Henrik Zangenberg, managing partner i Gartner Danmark.

Det betyder, at det er slut med at sidde foran den samme skærm dag efter dag med de samme opgaver.

Fremtiden byder på konstant forandring og masser af gruppearbejde med evigt skiftende samarbejdspartnere.

Projekterne betyder også, at it-medarbejderen er med i projektet fra start til slut. Rektor for IT-Universitetet Mads Tofte kalder fremtidens it-professionelle for en forandringsagent. Virksomheden skal for eksempel købe en mindre virksomhed i et andet land.

Her vil den it-professionelle være med i teamet, der skal sætte gang i de ændringer i både teknologi og organisation, der er nødvendige. Det bliver altså et langt mere indflydelsesrigt job.

Og indflydelse giver arbejdsglæde.

“På IT-Universitetet arbejder vi allerede i projekter mere og mere, så vi mærker virkningerne internt. Og det er sjovt og spændende. Det er dejligt at få indflydelse,“ siger Mads Tofte.

FORTSÆTTES

Vil du være it-professionel i fremtiden? Se listen over, hvad der kræves her.

Sådan bliver du helt - og ikke bagstopper

“It-medarbejderen går fra at være bagstopperen, den man venter på, når beslutningerne er taget, til at være helten. Ham der sætter tingene i gang,“ mener fremtidsforsker Anders Bjerre.

Maja Lotz forsker i team-organisering på Copenhagen Business School, og hun kan godt se nogle skyggesider i teamarbejdet.

Hun mener, at nogle måske kan føle sig en smule “skizofren“ af at skulle skifte mellem mange forskellige arbejdskasketter i de enkelte teams.

Samtidig vil vi se nogle nye skel, når folk i et projekt bliver ansat på forskellige vilkår.

Én er måske fastansat, én er konsulent og én er vikar, og de kan have svært ved at føle sig som én enhed.

Men hun advarer dog også samtidig mod at overdrive de negative effekter.

“Det her faste, idylliske sted, hvor du arbejdede med de samme mennesker i 20 år, har aldrig eksisteret," siger hun.

Flere frie agenter?

Den projektorienterede livsstil vil sandsynligvis føre til flere frie agenter.

Frie agenter er en samlet betegnelse for freelancere, enkeltmandsvirksomheder, vikarer og midlertidigt ansatte.

Henrik Zangenberg og fremtidsforsker Anders Bjerre kan godt forestille sig, at det ligefrem bliver det mest normale for en it-professionel at være fri agent, mens rektor for IT-Universitetet Mads Tofte påpeger, at it-medarbejdere med børn gerne vil have en sikker indkomst.

Umiddelbart viser tallene da heller ikke nogen klar tendens. Prosa fører ikke statistik over, hvor mange medlemmer, der er frie agenter, men det er ikke Prosas opfattelse, at der bliver flere i disse år.

I USA viser tal fra American Staffing Association, at i løbet af et år arbejder færre gennem vikar- og freelancebureauerne i dag end i slut-90'erne.

Der findes ikke nogen sikre tal for den amerikanske it-branche.

“Men jeg tror, jeg med sikkerhed kan sige, at denne tilgang (at være fri agent, red.) er blevet mere udbredt i it-industrien i USA,“ skriver Daniel Pink i en mail til Computerworld.

Han er forfatter til bogen “Free Agent Nation“ og er freelancejournalist for blandt andet it-magasinet Wired.

Til gengæld er det rimeligt sikkert, at medarbejdernes loyalitet over for virksomhederne bliver mindre og mindre.

Ifølge en loyalitetsundersøgelse, som SCR Gruppen og Loyalty Group har lavet for Computerworld, er hver anden it-medarbejder troløs over for sin virksomhed, og yderligere 29 procent kan let påvirkes til at skifte job.

Vil du være it-professionel i fremtiden? Se listen over, hvad der kræves her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere