Artikel top billede

Standard-eksperterne: Professoren i dobbelt-rolle

Portræt: Professor Mogens Kühn Pedersen har fået en ny hovedrolle i OOXML-diskussionen. Denne gang glæder han sig til at få fingrene ned i den substans, der skal sikre interoperabilitet i Danmark.

Når professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School (CBS) sætter sig til rette i det fem mand store ekspert-panel, der skal vurdere implementeringen af ODF og OOXML-formaterne i den danske offentlige sektor, gør han det efter modne overvejelser.

Som formand for OOXML-udvalget hos Dansk Standard kommer CBS-professoren med sin accept til at deltage i det uafhængige ekspertpanel til at spille en dobbeltrolle.

"Det er dog to meget forskellige roller, da jeg som formand hos Dansk Standard skal fungere som mediator for udvalg, der skal varetage de bedste industrielle og samfundsmæssige interesser omkring OOXML og formatets standardisering," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Han understreger, at hans rolle i ekspertgruppen sammen med CBS-kollegaen Kim Viborg Andersen, jura-professor Mads Bryde Andersen, it-centerchef Jørgen Kristensen fra Egedal Kommune samt sandsynligvis EF-dommer Bo vesterdorf bliver en noget anden.

"Interoperabilitet bliver helt centralt arbejdet i det såkaldte ekspert-panel. Her skal vi have fingrene helt ned i substansen og se, om standarderne netop sikrer interoperabiliteten," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Fortaler for open source software

Mogens Kühn Pedersen fra CBS' Institut for Informatik har tidligere været medforfatter til Teknologirådets rapport 'Open source software i den digitale forvaltning' fra 2002.

Forfatterne konkluderede dengang, at der var flere milliarder kroner at spare ved at anvende et sæt af open source software produkter i det offentlige i stedet for de hidtil anvendte ved de da gældende licenspriser

Men Mogens Kühn Pedersen ser alligevel, at Microsofts proprietære .doc-format vil være de facto standarden nogle år endnu, fordi it-gigantens OOXML-format ikke slår igennem foreløbigt.

"I sin nuværende form er OOXML jo ikke den ISO-standard, som mange venter på. Den kommer først senere, og derfor er OOXML i sin nuværende form et overgangsfænomen," forklarer Mogen Kühn Pedersen.

Microsofts konkurrenter kan hjælpe OOXML

På grund af ventetiden er det yderst tvivlsomt om OOXML i sin ISO-certificerede form vil nå at blive evalueret af ekspert-gruppen.

Men det ser Mogens Kühn Pedersen ikke som en forhindring for formatet.

"Lige så snart OOXML er blevet publiceret som en åben standard fra ISO, vil konkurrenterne jo kunne implementere den," siger han.

Microsoft udgiver sin Service Pack 2 till Office i første halvår af 2009, men selskabet inkluderer ikke ISO-udgaven af OOXML. Derimod har Microsoft valgt at understøtte det konkurrerende ODF-format i sin Service Pack 2.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere