Artikel top billede

Kloning hjælper Ecco med at lære SAP

Når skoproducenten Ecco træner sine ansatte over hele verden i den nye version af SAP, er ERP-systemet klonet og versioneret i 12 forskellige sprog.

Den verdensomspændende danske skoproducent Ecco skal i løbet af i år og næste år have den nye SAP-version rullet ud i hele sin globale organisation.

Det betyder, at 1.400 brugere verden over skal trænes i det nye system.

Derfor har Ecco indgået et samarbejde med den dansk/engelske e-learningsvirksomhed IMS Assima, der har udviklet en e-learningløsning baseret på kloningsteknologi.

Kloningsteknologier tager fuldt fungerende kopier af de programmer, som folk skal lære at bruge, og lader brugeren skifte sprog med et museklik.

E-learningfirmaet IMS Learning i Holte, nord for København, lod sig sidste år købe af den engelske it-læringsvirksomhed Assima, der har udviklet kloningsmetoden.

Salget er kun kommet i stand, fordi englænderne har en teknologi, som den danske direktør bare måtte have.

“Teknologien vil revolutionere den it-baserede undervisning,” erklærer Søren Sander, administrerende direktør for IMS Assima.

Forjættet teknologi

Den forjættede teknologi hedder graphical interface cloning. Den kan, som navnet mere end antyder, lave en fuldt fungerende klon af det grafiske interface i den applikation, der skal undervises i.

Det er især nyttigt, når virksomheder skal træne deres brugere af ERP-systemer, hvor ændringer og opdateringer i programmet er mere regel end undtagelse.

Kloningsteknologien gør det lettere end hidtil at lave ændringer i undervisningsprogrammerne, mener Søren Sander.

“De fleste virksomheder opdaterer ikke deres e-learning, når en applikation opdateres. Det gør de ikke, fordi det er for kompliceret og for dyrt,” siger han.

Ecco har store forventninger til kloningsteknologien, som skal være med til at højne virksomhedens videns- og uddannelsesniveau.

”Det giver os mulighed for at træne medarbejderne i det rigtige system, i en tidssvarende træningsplatform. Vi forventer, at kloningsteknologien kan være med til at højne kvaliteten af den viden, der formidles. Uddannelsesniveauet skal være højt for at sikre en høj kvalitet af vores produkter,” siger Pia Køcks, Global IT Service Manager hos Ecco.

Skift sprog med et klik

Traditionel e-learning er i vid udstrækning baseret på screen-dumps. De er inaktive, og brugeren må nøjes med en simuleret forståelse af funktionaliteten.

Bliver noget ændret i den applikation, som brugeren er trænet i, skal stort set hele træningsprogrammet laves om.

Udfordringen er endnu større, hvis træningen også skal foregå på flere sprog, for så skal der produceres flere versioner, og ændringerne skal herefter laves i alle versionerne.

Den slags problemer har man ikke, når man til enhver tid kan klone sin aktuelle, ændrede applikation.

Hvis man har flyttet en knap, lavet et nyt punkt på en drop-down-menu eller ændret i en tekst, så opdaterer man blot træningsprogrammet ved at klone applikationen igen.

Tilmed behøver man ikke sprogversionere træningsprogrammerne, for man kan basere sin kloning på de sprogfiler, der allerede findes i applikationen.

Med et enkelt klik skifter man sprog, hvilket er en indlysende fordel, hvis man for eksempel skal rulle en SAP-applikation ud i et stort internationalt firma.

“Det vil spare virksomhederne tid og penge og betyder, at et e-learningsprogram altid vil kunne opdateres og ikke bare bliver gemt væk i skuffen, når den første introduktion er overstået,” siger Søren Sander.

Fuldt lovlig kloning

Kloningsteknologien tager naturtro kopier af alt, lige fra gamle AS 400 og OS/2 til de nyeste Windows- og Linux-programmer og -platforme.

“Men vi kloner ikke DOS-programmer, og vi har indtil videre kun fundet en enkelt gammel, obskur IBM-kode, vi heller ikke kunne klone,” fortæller Tony Coates, bestyrelsesmedlem i engelske Assima og bestyrelsesformand i den danske afdeling,

Men er det overhovedet lovligt at klone programmer?

“Vi kloner ikke selve programmet, men kun, hvad der vises på skærmen. Det er fuldt lovligt, og vi behøver ikke producenternes tilladelse, selv om vi i mange tilfælde alligevel har den, fordi vi i forvejen samarbejder med dem,” siger Tony Coates.

Bedre muligheder internationalt

Graphical interface cloning har plug-ins fra de fleste ERP-systemer som Siebel, JD Edwards, IFS og SAP. Microsofts Navision mangler stadig i paletten.

“Men det kommer forhåbentlig. Assima var interesseret i vores kunder, og Navision fylder jo lidt, især i dansk sammenhæng,” siger Søren Sander.

IMS Learning skiftede sidste år navn til IMS Assima, da virksomheden blev solgt til englænerne.

Dermed kom en af Danmarks ældste e-learningsfirmaer på udenlandske hænder.

Virksomheden blev stiftet i 1994 af Søren Sander og hans kompagnon Kenneth Hayes, som i dag er ude af firmaet.

“I al beskedenhed var det os, der introducerede begrebet e-learning i Danmark. Vi var meget tidligt på den, og nok også lidt for tidligt,” siger Søren Sander.

Som del af den internationale engelske virksomhed er mulighederne større.

”Det er spændende, når for eksempel Renault i Frankrig henvender sig, fordi de er interesseret i vores produkter. De havde aldrig hørt om os, hvis vi ikke var gået sammen med Assima,” siger Søren Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere