Artikel top billede

Dansk EU-politiker i kødet på svensk overvågning

Dansk medlem af Europaparlamentet tager nu sagen om svensk overvågning af Danmark op i EU.

Den mulige overvågning af danske myndigheder, virksomheder og befolkning som følge af den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu en sag i EU-sammenhæng.

Den svenske overvågningslov er nemlig for streng. Det mener Karin Riis-Jørgensen, der er medlem af Europaparlamentet for regeringspartiet Venstre.

Samtidig er problemet, at loven risikerer at ramme andre end svenskerne selv, mener hun.

"Svenskerne må gøre hvad de vil. Problemet er, at vi også bliver overvåget," siger Karin Riis-Jørgensen.

Spørger EU-Kommisionen

Derfor har hun nu taget sagen om den svenske overvågningslov op i EU-regi.

Det sker med et spørgsmål til EU-kommisionen, hvor hun beder om svar på, hvad EU gør for at sikre, at EU-borgere ikke bliver underlagt overvågning, som er i strid med EU's databeskyttelsesregler.

"Jeg synes at det er problematisk at vi som borgere i et andet land bliver ramt af nogle love, som vi ingen indflydelse har på overhovedet," siger Karin Riis-Jørgensen.

Tager "svensk anliggende" op

Dermed gør Karin Riis-Jørgensen den sag europæisk, som videnskabsminister Helge Sander (V) har kaldt ]"et svensk anliggende" og statsminister Anders Fogh Rasmussen(V)har fejet af bordet, med henvisning til, at han "ikke er besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for overfor den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op."

"Dermed er det også EU's anliggende. Derfor tager jeg det også op," siger Karin Riis Jørgensen.

Derfor mener Karin Riis Jørgensen ikke at hun går imod regeringspartiet Venstres politik på området ved at tage overvågningssagen op i EU.

Hun giver nemlig både videnskabsministeren og statsministeren ret i, at loven er et svensk anliggende. Derfor kan hun heller ikke gøre noget i forhold til Sverige siger hun.

"Men jeg kan bede EU om at sige, hvad de kan gøre, for at jeg som uskyldig borger på den anden side af Øresund ikke bliver ramt, siger Karin Riis Jørgensen.

Også justitsminister i spil

Tidligere er også justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning og har i forbindelse med et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg rettet henvendelse til det svenske Justitiedepardementet for at få et svensk svar på følgerne af den svenske FRA-lov.

Justitsministerens tiltag kom efter at videnskabsministeren og statsministeren afviste en appel fra it-branchen om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

Karin Riis Jørgensens spørgsmål er en del af et længere spørgsmål til EU-Kommisionen om overvågning.

Hun venter svar på spørgsmålene efter sommerferien.

Se Karin Riis-Jørgensens spørgsmål til EU-Kommissionen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere