Artikel top billede

Censur i Kinas olympiske pressecenter

På trods af løfter om fri kommunikation for den udenlandske presse i Kina, oplever flere journalister indgreb og begrænsninger i deres adgang til internettet.

Computerworld News Service: Journalister som forbinder til internettet i Beijings internationale mediecenter (BIMC) oplever, på trods af løfter om fri rapportering, at Kina stadig blokerer adgang til nogle hjemmesider.

"Jeg var i BIMC i morges, og jeg var ikke i stand til at komme ind på Amnestys hjemmeside, samt et par andre, inklusiv hjemmesider om Falun Gong og organisationen Human Rights Watch", udtaler Jonathan Watts, president for udenrigskorrespondent-klubben i Kina (FCCC), og repræsentant for den engelske avis The Guardian.

Brudt løfte

"Den slags internetkontrol er modsat værtlandets løfte om et frit rapporteringsmiljø, og det går også imod IOC's garanti om, at journalister som kommer til Beijing, vil være i stand til at udføre deres job, ligesom de plejer til OL. Hvordan det så være, når de ikke er i stand til at komme ind på mange hjemmesider, som er kritiske overfor myndighederne," siger Jonathan Watts i et interview.

"Desværre er det en alt for hyppig oplevelse for udenlandske journalister, og andre internetbrugere i Kina. Nu vil tusinder af besøgende få et førstehåndsindtryk af virkelighedens internet i Kina."

Sortlistede medier

En anden journalist, som udtaler sig anonymt, bekræfter at de tre hjemmesider var blokeret, sammen med den kinesiske udgave af siden Voice of America og British Broadcasting Corp. (BBC), og den Hong Kong-baserede avis Apple Daily.

Observationerne bekræfter tidligere meldinger om at nogle hjemmesider var blokeret i BIMC, hovedkvarteret for akkrediterede journalister under De Olympiske Lege i Beijing, som starter d. 8. august. Computerworld News Service i Beijing fik de samme resultater fra en almindelig internetforbindelse i et hjem, i en anden del af Beijing.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra en repræsentant for China Netcom, den officielle udbyder af bredbånd og fastnet telekommunikation til OL, inklusiv BIMC.

Hyppige indgreb i kommunikationen

Kina indførte nye regler for udenlandske journalister d. 1. januar 2007, som var udarbejdet med henblik på at sikre større pressefrihed under optakten til OL. Men FCCC har offentliggjort, at der imellem den dato og d. 8. juli er blevet registreret 259 forstyrrelser i rapporteringen fra udenlandske journalister i Kina.

I april modtog Den Olympiske Komite (IOC) garanti fra den organiserende komite i Beijing om, at der den vil tillade fuld adgang til internettet.

"Vi var tilfredse med den garanti vi modtog, på flere områder. Medietjenester, inklusiv internetadgang, varemærkebeskyttelse, miljøplaner for bedre luftkvalitet, og det direkte tv-signal," udtalte formanden for IOC's Koordinerings Komite, Hein Verbruggen, dengang.

Kina blokerer rutinemæssigt adgang til hjemmesider, som regeringen finder upassende, inklusiv sider som indeholder pornografi, vold, magiske og overtroiske emner, og særligt anti-regerings materiale, som er kritisk overfor det kinesiske kommunistparti, eller som støtter et uafhængigt Taiwan, Tibet, eller Xinjiang.

Oversat af Jens Genders




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere