Artikel top billede

Lasse Kim Christiansen er en af Danmarks mest certificerede it-specialister. Hvis ikke har nogen certificeringer, er det nu, du skal i gang. for markedet skriger efter certificerede medarbejdere. Foto: Søren Jonesen / Photo & Co. (Foto: © Søren Jonesen, photo + co / Søren Jonesen. photo & co. ApS.)

Certificeringer er vejen til it-toppen for dig

Certificeringer er mere populære end nogensinde før. De giver dig bedre vilkår, mere løn og gør virksomhederne afhængig af dig. Læs om en af Danmarks mest certificerede it-specialister.

Certificeringer sikrer dig et job. Det er der ingen tvivl om.

Firmaerne opfordrer i vid udstrækning medarbejderne til at tage certificeringskurser. I dag er certificerede medarbejdere i nogen udstrækning en forudsætning for, at visse virksomheder kan fastholde forretningen. Dels af økonomiske årsager i form af store rabatter til dem med højest certificeringsniveau, dels som følge af status som kvalificeret samarbejdspartner for kunderne. De certificerede medarbejdere har den fordel, at firmaerne bliver afhængige af medarbejderne og vil gå langt for at beholde dem.

Et hav af certificeringer

Lasse Kim Christiansen, der kan skrive 21 aktive certificeringer på sit cv, er en af Danmarks mest certificerede personer. Han har et hav af certificeringer på kryds og tværs af forskellige områder som Cisco, Microsoft, Linux, sikkerhed og instruktør.

Han har sin egen virksomhed, Structuring.dk, hvor han udfører konsulentarbejde dels for giganter som Cisco og Microsoft og dels for udenlandsk politi og Nato, blandt andre. Lasse Kim Christiansen underviser også selv de mange, der vil tage en CCIE-certificering. Halvdelen af alle CCIE-certificerede i Skandinavien er uddannet af ham.

"I begyndelsen tog jeg de mange certificeringer for at bevise over for mig selv, at jeg som minimum var på et vist niveau. Jeg gik benhårdt efter Ciscos CCIE, der var den hårdeste tekniske certificering. På det tidspunkt (i 1999, red.) var der ikke andre alternativer, derfor bevægede jeg mig ind i Microsoft- og Linux-verdenen. Jeg arbejdede dagligt med de produkter, men jeg havde bare ikke nogen påviselig kompetence inden for området. Derfor var det logisk for mig også at tage de certificeringer," forklarer Lasse Kim Christiansen.

Magt kommer via viden

Ifølge direktør i den globale kursusvirksomhed Global Knowledge Rene Sørensen er der mange fordele ved certificeringer. Certificeringer er vigtige for den enkelte og noget, der er penge i for virksomheden. En virksomhed kan forlange flere penge i timen for en konsulent, der har et vist certificeringsniveau.

Fokus på certificeringer har aldrig været større, og Rene Sørensen mener, at hele markedet skriger efter certificeringer.

"Der er en stigende vækst i vores testcenter, for folk i it-branchen skriger efter at gøre opmærksom på sig selv, uden at det skal være prangende og blæret - det mere end nogensinde før. Vi har behov for at have striber på skuldrene, og det får ved at opnå magt. Og magt kommer ofte via viden," vurderer han.

Der er ikke noget krav om træning eller uddannelse. Man kan vade ind ad døren og tage testen. Består man den, er man kvalificeret.

Global Knowledge tilbyder en brev vifte af uddannelser inden for it, projektledelse og forretningskompetencer med kurser udviklet af Global Knowledge, kundespecifikke kurser, samt kurser udviklet af leverandører som Cisco, Microsoft, Nortel og Sun Microsystems.

Unified communications og sikkerhed

Også hos Cisco er certificeringer blevet meget populære. Antallet af certificerede steg ni procent fra juli 2007 til juni 2008.

"Tallene viser, at der en øget interesse for at opnå certificeringer. I Cisco er 30-40 personer flere blevet certificeret i de seneste elleve måneder," siger partnerchef Peter Klint.

Hos Cisco er der 8 til 10 forskellige certificeringer, der kan kombineres på kryds og tværs i forhold til niveauer. CCIE er toppen, og den tager typisk 12 måneder at gennemføre. Lidt sved og tårer skal der til for at opnå en certificering på toppen. I øjeblikket er unified communications og sikkerhed de mest populære certificeringsområder hos giganten.

Rene Sørensen mener, at der er et hav af mennesker i it-branchen, som ligger inde med en enorm viden.

"De får aldrig taget sig sammen til at tage testene. Til dem kan jeg kun sige, at de skal se at komme i gang. For de forbliver i den grå masse og skiller sig ikke ud fra mængden. Man betragter dem ikke som specielle individer," forklarer direktøren.

Han fortæller, at der i mange mindre virksomheder findes kloge medarbejdere, som sidder i hjørnet og ved alt uden at have papir på noget af deres viden. Men hvis virksomheden bliver købt op, garanterer Rene Sørensen for, at disse medarbejdere bliver placeret på lageret. For de kan ikke dokumentere deres viden.

"Rollen som medarbejderen, der har været der i 40 år og ved alt om virksomheden, er væk i dag. Der er ikke behov for den, og vi har heller ikke råd til det. Vi vil gerne have styr på tingene og tage ISO-certificeringer. Novo Nordisk handler ikke med en større underleverandører, der ikke er ISO-certificeret. Det hele bliver klemt ind, så det passer i kasser og rammer, og der er ikke plads til ikke-certificerede individer eller virksomheder for den sags skyld, " understreger Rene Sørensen.

Alle virksomheder, som leverer produkter til it-markedet, har mulighed for at opnå en eller anden form for certificering eller bestå en test. Målet er at demonstrere, at den nødvendige viden er til stede i virksomheden.

Rabatter til partnere

Mange leverandører får fordele i form af rabatter eller bedre indkøbsbetingelser, hvis leverandøren er certificeret.

Cisco-verdenen er bygget på guldpartnere, der får større rabatter end sølvpartnere. Forskellen på guld- og sølvpartner er antallet af specifikke certificeringer. For en virksomhed som TDC svarer forskellen til 30-40 millioner kroner.

"Der er mange penge i det," siger Rene Sørensen.

"Ligesom man på andre måder prøver at skille sig ud fra mængden, er certificeringer også en måde at gøre det på. Det handler om at gøre opmærksom på sig selv. Man har en uddannelse eller eksamen, der gør, at man er anderledes end de andre," siger direktøren for Global Knowledge.

For Peter Klint, partnerchef hos Cisco Systems i Danmark, er der heller ingen tvivl om værdien af certificeringer.

"En certificering giver insider-viden i markedet. Man ved, folk har en vis forudsætning for at løse de opgaver og problemer, de bliver sat til at løse. Det kan for eksempel være design af en løsning, men certificeringer er allervigtigst i forbindelse med support. Hvis man som partner skal ansætte eller videreudvikle folk, kan certificeringerne være en måde at fastholde og videreudvikle en medarbejder på. Hvis man som kunde får kontakt med en certificeret person, ved man, at vedkommende er kvalificeret til at løse opgaven, i stedet for en, der siger, at han kan alt," forklarer partnerchefen.

Ifølge Rene Sørensen giver det også en vis sikkerhed internt i huset, når man ved, at den pågældende person har bestået certificeringen.

"For selv om certificeringen typisk foregår ved en såkaldt multiple choice-test, kan man ikke slippe igennem ved at være heldig. Der er forskellige niveauer, men man demonstrerer netop et bredt kendskab inden for et område, siger direktøren.

Nødvendigt for at undervise

Med en HA i økonomi og datalogi fra Handelshøjskolen i København har Lasse Kim Christiansen en fortid i DHL Worldwide Express, hvor han lynhurtigt havnede i it-afdelingen. Herefter blev han udstationeret i Bruxelles og boede der et år. Gennem 90'erne arbejdede han for en række hedengangne selskaber som Netlock og Capital IT Solutions.

Efterhånden som årene gik, arbejdede Lasse Kim Christiansen primært som teknisk chef for netværksgrupper, og fra år 2000 skiftede han til det, der dengang hed Horizon Technical Services, som var den eneste Cisco-træningspartner i Danmark. Her fungerede han som teknisk direktør og medlem af bestyrelsen. Det var også her, udviklingen med certificeringer tog fart.

"Når man er underviser - og i særdeleshed i Cisco-verdenen - er det nødvendigt at have certificeringer. Fra år 2000 bevægede tingene sig utrolig hurtigt en del år, hvor der blev introduceret en lang række nye produkter og produktområder. Derfor tog jeg i en lang periode ofte en til tre test hver tredje uge for at bygge videre på eksisterende kompetencer eller for at være klar til nye. På den måde bliver der helt automatisk bygget nye certificeringer på," fortæller han.

I 2005 besluttede han sig for at starte sig egen virksomhed, Structuring.dk, med tre partnere.

Konstant konkurrence

I dag har certificeringer en positiv betydning for Lasse Kim Christiansen. De gør det nemmere at tale med nye kunder, for de fokuserer meget på, hvilket certificeringsniveau han er på.

"Det er meget nemmere, når man har fået en række medaljer i form af certificeringer. Man har bevist, at man kan opnå niveauerne. Det gør det især nemmere, når man taler med udenlandske kunder, for de er meget optaget at af vide, hvilket niveau man er på," siger Lasse Kim Christiansen.

Da han certificerede sig gennem standardcertificeringerne, voksede hans løn også helt automatisk.

"De steder, jeg har arbejdet, fik man løn efter, hvor mange certificeringer man tog. Der var en konstant konkurrence om at blive certificeret til mere. Jeg steg en del i løn på baggrund af de store certificeringer," fortæller han.

Visse certificeringer er ligefrem en garanti mod arbejdsløshed. Den ene af de to mest respekterede certificeringer gennem de seneste til år er den teknologiorienterede CCIE-certificering (Cisco Certified Internetworking Expert). Det er meget normalt, at man går op til den praktiske del op til fire gange for overhovedet at bestå. Den anden er RHCE (Red Hat certified engineer), der er baseret på Linux.

"Fra det øjeblik, man består en CCIE, står man i hvert fald ikke uden et arbejde nogensinde. Det kan godt være, at man støder på en arbejdsløs Microsoft system engineer, men det sker ikke for en Cisco CCIE - dem er der kun 50 af i Danmark, siger Lasse Kim Christiansen.

Peter Klint fortæller, at det er en fordel, at certificeringer ikke omfatter to år på skolebænken.

"Nogle af Ciscos certificeringer kan klares på to til tre uger. Der bliver ikke stillet nogen uopnåelige krav. Jeg kan især godt lide ideen om, at folk skal vedligeholde deres certificeringer. Man skal hele tiden styrke sin viden, så man ikke blot har en eksamen, som er 20 år gammel. Verden ændrer sig hurtigt, især i it-branchen," siger han.

Svært at fastholde de højt certificerede

For virksomheder er det meget vigtigt at fastholde certificeringskompetencerne. Hvis et selskab bekoster en CCIE-certificering af en medarbejder, er der tale om en ret stor investering, og derfor er virksomhederne villige til at gå ret langt for at fastholde medarbejderen. Eller for at få fat i en CCIE-certificeret medarbejder fra en anden virksomhed.

"Jeg hører om grelle eksempler, hvor folk angiveligt har fået et kontant beløb for at skifte til en anden virksomhed. Man får den samme løn, bil, mobiltelefon og computer - men man får en kvart million kroner for at skifte. Når branchen er så presset med få ledige og få højtcertificerede, betaler virksomheder mange penge for at flytte folk," siger Rene Sørensen.

Derfor mener han, at virksomhederne skal oppe sig for at holde på medarbejdere, der har opnået en certificering. For nogle virksomheder i Danmark tror fejlagtigt, at medarbejderne vil blive bare på grund af virksomheden navn.

"Individet har nogenlunde de samme muligheder. En medarbejder ved, at han er eftertragtet og vil få en højere løn, når han har fået en certificering. Han kan nemmere presse nogle ting igennem og får større indsigt i sager og bliver inviteret med på større projekter, som udvikler ham. Men det er også med til at skabe en distance til de kolleger, som ikke er nået igennem nåleøjet på de forskellige områder. Men sådan er det bare. Der er forskel på Michael Laudrup og andre spillere. Certificeringer er gode til at profilere sig i markedet," lyder det fra direktøren.

Peter Klint mener, at den eneste ulempe er, at certificeringer koster for arbejdergiveren eller for medarbejderen. Omvendt anser han det også som arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderen bliver uddannet, trænet og har et højt vidensniveau.

"Jeg mener helt klart, at virksomheder skal opfordre deres ansatte til at tage certificeringer. Men som medarbejder har man også et ansvar for selv at videreudvikle sig. Arbejdsgiveren har det ønske, at medarbejderne er så veluddannede som muligt. Jo højere certificeringsniveau, jo flere penge kan virksomheder også tjene. Virksomhederne er villige til at betale, for de ved blandt andet, at CCIE-certificerede er blandt de allerdygtigste. Det er det samme, når man skal betale for en håndværker. Prisen afhænger af, om det er mester selv eller en lærling, der udfører opgaven," understreger han.

Rene Sørensen erkender, at folk, der har specielle og høje kompetencer, er med til at skabe et lønpres internt og bliver interessant for konkurrenterne. I dag flytter mange, kort tid efter de har opnået et vist certificeringsniveau.
Samtidig bliver presset på den enkelte til tider også større.

"Virksomheder forventer, at man vil yde mere, når man har bestået en eksamen. Når man har fået et højt vidensniveau på et fagområde, bliver man til tider tillagt egenskaber, man ikke nødvendigvis besidder eller ønsker at have. Det er eksempelvis evnen til personaleledelse," siger han.

I mange it-virksomheder - især de små og mellemstore - får man en form for mellemlederansvar, når man kommer op i graderne, noterer direktøren for Global Knowledge.

"Det er ikke nødvendigvis noget, man kan bestride, bare fordi man har bestået en certificering," fremhæver han.

For Lasse Kim Christiansen er det eneste problem mangel på normalt liv. For der skal bruges meget tid for at komme op på niveau og holde det ved lige.

"Normalt har man seks til syv certificeringer inden for et område. Skal man ud over det, skal man konstant arbejde med at holde sig ajour på teori, teknologi og på, hvad der i øvrigt sker. Det kræver, at man i gennemsnit tager en test om måneden," siger Lasse Kim Christiansen.

Den 38-årige certificeringsguru bruger en time hver dag på at holde sig up to date - vel at mærke uden for eksamenstiden. For mange af certificeringerne skal fornys og holdes ved lige med faste intervaller.

"Normalt skal certificeringerne blot fornys med to til tre års interval - alt efter hvad det er. Derfor er man ikke underlagt samme konstante evalueringspres, som jeg, hvis man kun har seks-syv certificeringer," forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere