Artikel top billede

IT-Branchen indbyder skoleelever til praktik

Klumme: IT-Branchen har i år premiere på skolepraktik for de ældste skoleelever.

Nu er skoleåret startet, og inden kort tid skal eleverne i de ældste klasser bestemme sig for, om de vil i en uges praktik.

Som noget nyt kan de vælge en uges it-praktik i uge 46, da IT-Branchen (ITB) i år har premiere på skolepraktik, og it-virksomhederne byder ind med et større antal praktikpladser i fællesskab.

Undersøgelser viser, at de unge i dag kun i begrænset omfang kender til mulighederne inden for it-uddannelser og it-job, og blandt andet af denne grund har ITB engageret sig i at samle it-virksomhedernes praktikindsats i en fælles skolepraktik.

De unge skal have chancen for at snuse til, hvad det vil sige at arbejde med it i praksis, så de kan træffe kvalificerede valg, når de senere skal vælge uddannelsesforløb og job.

For at sikre høj kvalitet og ensartet udbytte af it-virksomhedernes praktik, har ITB udarbejdet en drejebog, hvori det blandt andet er beskrevet, at de unge skal arbejde aktivt med problemstillinger, hvor it er en del af løsningen.

Jeg synes, at det er væsentligt at pointere, at de unge skal tilbydes praktik med relevant indhold og gives et troværdigt billede af, hvad it-job egentlig omfatter, da en uges praktik faktisk svarer timemæssigt til et helt års biologitimer - det vil sige, at vi skal bruge deres tid fornuftigt.

I IBM har vi tidligere afholdt praktikuge, men kun for piger!

Vi har valgt igen i år at reservere vores 25 praktikpladser til pigerne, da vi mener, at det er nødvendigt for at rette op på den ubalance, der er i vores fag, hvor der er en stor overvægt af mænd.

It-studierne melder i år om et stigende antal kvindelige ansøgere, og det er et positivt tegn, men der er dog stadig langt op til en 50-50 fordeling.

Selvom vi retter vores indsats mod pigerne, er der ikke noget specielt piget eller lyserødt over indholdet.

Pigerne er glade for at være sig selv

Vi har lavet et program, der ligeså godt kunne henvende sig til drenge som piger.

Vores evalueringer fra sidste års praktik for piger viser imidlertid, at pigerne er glade for at være sig selv, og det er også en vigtig grund til, at vi fastholder en praktikuge kun for pigerne.

Erfaringerne fra sidste års praktikuge har vist os, hvordan vi bedst bygger en god og udbytterig uge op for pigerne.

Det er især vigtigt, at der kun holdes korte oplæg, som lægger op til øvelser, hvor pigerne selv kan være aktive og arbejde i teams med relevante it-løsninger på forskellige problemstillinger.

Vi sørger også for, at pigerne prøver at programmere, så de kan få en "aha" oplevelse af, at de godt kan finde ud af "hardcore" it, hvilket ofte er et aspekt, der afskrækker pigerne fra it-uddannelserne. Samtidig skal oplevelsen helst være sjov.

Efter min mening er et af de vigtigste elementer i ugen, at pigerne møder rollemodeller og får mulighed for at interviewe dem.

En form for speed-dating sikrer, at pigerne møder flere rollemodeller og samtidig kan få svar på de spørgsmål, de måske ellers ville brænde inde med.

I løbet af ugen startes desuden et mentorforløb, hvor pigerne hver især får tildelt en mentor, som de også kan vælge at holde kontakten med bagefter.

Praktikugen afsluttes med, at pigerne præsenterer, hvad de har oplevet, for deres forældre, så vi også giver forældrene et indtryk af, at it er et godt karrierevalg for - ja - piger!

Tilmelding til it-praktik foregår igennem ungdommens uddannelsesvejledning, UU-vejlederne på skolerne (frist den 18. september).

På ITB's hjemmeside kan man desuden finde flere informationer om it-praktik: itb.dk/site.aspx?p=1672.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i IBM Nordic og initiativtager til projektet Teknologi og Piger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere