Artikel top billede

Parlamentsmedlem Hanne Dahl fra Junibevægelsen frygter, at telekommunikationspakken vil indføre censur og overvågning af internettet. (Foto: © EP 2007 /)

EU-politiker: EU stemmer om internetcensur i dag

EU-politiker frygter, at parlamentet onsdag indfører ny overvågning af internettet. Telebranche nedtoner frygten.

Europaparlamentet stemmer i dag om indførelsen af den såkaldte telekommunikations-pakke, som blandt andet skal gøre det nemmere for telekunder at kontrollere det produkt de køber og samtidig ventes at give mere gennemsigtighed på markedet.

Men hos Junibevægelsen frygter parlamentsmedlem Hanne Dahl, der er medlem af udvalget for Indre Anliggender, at telekommunikations-pakken vil indføre censur og overvågning af internettet i Europa.

Derfor har hun foreslået en ændring af pakken forud for onsdagens afstemning.

Ifølge Hanne Dahl lægger pakken nemlig op til, at der skal ske en form for screening af internettet, hvor man skal gå ind og kigge på godt og dårligt indhold.

"Censur kunne vi kalde det. Vi kender det fra Kina og Rusland, hvor man filtrerer internettet for at se hvilken aktivitet, der sker," siger hun.

Ifølge Hanne Dahl har man i udvalget for indre markeder diskuteret to argumenter for at indføre filtreringen af internettet. Den bløde går på muligheden for at kunne komme mobning til livs.

Det andet argument er ifølge politikeren terrorbekæmpelsen. Det nye i telekommunikations-pakken er, at man pålægger udbyderne af internetforbindelser at overvåge bruges af internettet.

"Og man siger også, at de skal have ret til at lukke for brugernes adgang til nettet, siger Hanne Dahl.

Dermed er hensigten med telekommunikations-pakken ifølge Hanne Dahl at gøre internetudbyderne i stand til at overvåge og censurere kundernes adgang til internettet.

En magt og et ansvar som danske teleselskaber ikke ønsker, og som de historisk har kæmpet indædt mod rettighedshavere gennem en stribe af restsager som eksempelvis sagen om Allofmp3.com og PirateBay.org, der ikke er afsluttet.

"Man skal bare vide, at når der i en EU-lov lægges op til at bruge en lovramme fuldt ud, så ender den altid med at blive det," siger Hanne Dahl.

Derfor er teleselskabernes kamp for at undgå at agere politi på nettet ifølge Hanne Dahl fuldstændig ligegyldig, hvis EU siger ja til pakken.

"Så vil de blive pålagt at gøre det," siger hun.

Telebranche nedtoner overvågningsfrygt

Den danske telebranche nedtoner imidlertid overraskende den frygt for overvågnining, som Junibevægelsen lægger op til.

Branchen, der ellers kæmper mod at skulle agere politi i ophavsretsmæssige sager, mener nemlig ikke, at betænkningernes tekst på nogen måde kan tolkes på en måde, så teleselskaberne risikerer eller kan tvinges til at overvåge kunderne og eventuelt afbryde deres internetforbindelse.

Det siger formand for brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien, Jens Otteosen-Støtt.

"Jeg tror, hun er ude at overtolke lidt. Jeg er uenig med hendes fortolkning af kommissionens forslag," siger Jens Ottosen-Støtt.

Junibevægelsen har fjernet ordet 'lovlig' i forslaget, fordi det implicerer, at teleselskaberne har mulighed for teknisk at afgøre, om kundernes trafik er lovlig.

Men selvom telechef Jens Ottosen-Støtt ser det ændrede forslag som bedre end det originale, mener han alligevel, at junibevægelsen overreagerer.

"Hendes almindelige modstand mod EU som medlem af Junibevægelsen tillægger dem motiver i teksten, som der ikke er juridisk belæg for," siger Jens Ottosen-Støtt om Hanne Dahl.

Han fastslår, at branchen både ville have opdaget det og reageret, hvis der for dem at se var fare på færde.

I spørgsmålet om hvorvidt internettrafikken bør overvåges, er Hanne Dahl og den danske telebranche dog på samme linje.

"Jeg er enig med hende i, at vi ikke skal have overvågning, og at teleselskaberne ikke kan agere politi og dommer," siger teleformanden.

Opdateret

Ifølge Compuiterworlds oplysninger valgte Europaparlamentet onsdag eftermiddag med stor majoritet at lade et ændringsforslaget fra Junibevægelsen falde.

Hensigten med ændringen var at dæmme op mod fortlkningsmuligheder, der ifølge partiet kan gøre det muligt for EU at tvinge teleselskaberne til at overvåge kundernes internetforbindelser.

Telekommunikationspakken sendes nu retur til kommissionen for videre arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere