Artikel top billede

Ros din (dejlige) chef

Klumme: Hvis du smiler til chefen, smiler chefen til dig. Når det regner på chefen, drypper det på medarbejderen. Skal du have flere grunde til at rose din chef?

Medarbejderne skal forkæles, nusses om og roses. Sådan har det været, siden Danmark lagde industrisamfundet bag sig.

Og sådan bliver det ved med at være de kommende år.

Det Danske Ledelsesbarometer 2008 tilkendegiver, at udviklingen og fastholdelsen af gode medarbejdere er den væsentligste ledelsesopgave i de kommende par år.

Men hvad med cheferne? Ville Det Danske Medarbejderbarometer - hvis det fandtes - ikke også give bud på, hvad den væsentligste medarbejderopgave er?
Og ville barometret ikke også komme til det samme resultat? Forkælelse, nus og ros til chefen. Det tror jeg, det ville.

Ud over fastholdelse og udvikling af din gode chef, er der mange andre grunde til, at man skal rose chefen.

Den første og mest banale grund er, at chefen tit fortjener roserne (ligesom du i øvrigt også selv gør) men aldrig bliver rost af medarbejderne (ligesom du i øvrigt heller aldrig bliver af chefen).

Positiv stemning

Når chefen klarer det godt, hvorfor så ikke erkende det og åbent proklamere det? Der er ingen grund til at lade være. Chefen er også kun et menneske, der har brug for anerkendelse.

Og ikke kun fra sin egen chef, men også fra sine medarbejdere. Med en chef, der jævnligt modtager rosende ord og bemærkninger fra sine medarbejdere, løftes stemningen i afdelingen (endnu) en tand.

Endnu en god grund til at rose chefen: En glad og tilfreds chef bidrager positivt til stemningen i afdelingen. Det hele bliver lidt sjovere - også for medarbejderne, der møder en smilende chef, gode opgaver og et godt arbejdsmiljø.

Gavnligt for din karriere

En tredje og lidt mere kynisk - men ganske reel - grund er, at det gavner din karriere, når du roser chefen. Det gavner oven i købet din karriere på kort sigt som medarbejder og på lang sigt, når du selv bliver chef, og de andre medarbejdere husker dit rosende væsen og derfor roser dig. Og på den måde sikrer, at stemningen i dit team er i top.

Men pas på. Ros er dog ikke bare ros. Det skal gøres på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde.

Ros chefen når du står ansigt til ansigt med ham eller hende, og fortæl hvad der efter din mening er blevet gjort godt.

Lad være med at råbe et eller andet tilfældigt efter chefen, mens hele afdelingen er samlet blot for at vise, at du tør rose chefen.

Du bliver gennemskuet

Det falder ikke i god jord hos dine kollegaer, der tager dig som en plattenslager og heller ikke hos chefen, der ikke kan gennemskue, om det var ment som en joke eller ej.

Den gode ros skal uddeles, når der er tid til det, og hvor chefen har tid til at reflektere over roserne og oven i købet måske tid til at rose tilbage.

Det hele skal ikke blive for fedtet (du bliver gennemskuet øjeblikkeligt), men det skal være ærligt. Hvis chefen har gjort det godt, så sig det, og sig det, som det er. Hvis chefen har gjort det dårligt, så undlad at sige alt for meget og lad endelig være med at rose.

Til sidst og måske nok allervigtigst. Vær meget forsigtig med at skamrose din chef ved for eksempel at beskrive vedkommende som dejlig i en klummeoverskrift. Det lugter langt væk af fedteri.

Kristian Fischer er managementkonsulent
i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere