Artikel top billede

Dramatisk bredbånds-prisfald koster flere konkurser

På bare ét år er prisen for en to megabit ADSL-forbindelse faldet til det halve. Det dramatiske prisfald vil koste flere selskaber livet, vurderer teleanalytiker.

Priserne på bredbånd i Danmark rasler ned, og det er ikke et udtryk for et teknologisk gennembrud. Derimod er det udtryk for en heftig priskonkurrence, som vil tage livet af de svageste udbydere, vurderer teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

"Priserne kommer yderligere ned. Konkurrencen bliver først skærpet nu - det mobile bredbånd medvirker til det. Elselskaberne har efterhånden udrullet fiber til en del, og udbyderne af kabel-tv er ved at tilbyde nogle rigtig gode produkter," siger John Strand.

I IT- og Telestyrelsens undersøgelse Bredbåndskortlægning 2008 fremgår det, at den billigste to megabit ADSL-forbindelse kostede 328 kroner pr. 1. oktober 2007. Året efter var prisen dalet til 169 kroner - et fald på 48 procent.

Selskaberne kæmper en indædt kamp om at kapre kunder, og den hårde kamp vil fortsætte nogle år endnu, spår teleanalytikeren.

"Det vil vare tre til fem år, før vi ser en konsolidering på det danske bredbåndsmarked. Den finansielle krise vil dog måske sætte fart på processen," uddyber John Strand.

Han fremhæver, at branchen kommer til at opleve en darwinistisk proces, hvor de bedst egnede overlever, mens de svageste dør.

Forstår ikke prisfokus

John Strand undrer sig over, at ministeren såvel som IT- og Telestyrelsen fokuserer så meget på bredbåndspriserne eller telepriserne i det hele taget, når disse prisfald finder sted.

"Jeg forstår ikke, hvorfor politikerne blander sig i det her. Jeg må konstatere, at konkurrencen i branchen fungerer markant bedre på teleområdet end i den finansielle sektor, pensionsområdet eller fødevareområdet," siger John Strand.

Han afviser, at konkurrencen har behov for politisk indgriben for at sikre billigere bredbånd til danskerne.

"Konkurrencen fungerer fantastisk. Priserne falder hurtigere, end kundernes efterspørgsel får markedet til at vækste," vurderer John Strand.

En OECD-undersøgelse viste tidligere på året, at den billigste pris per megabit var 8,7 kroner, mens Japan med 67 øre var billigst blandt OECD-landene.

IT- og Telestyrelsens rapport Bredbåndskortlægning 2008 er tilgængelig på styrelsens hjemmeside og kan hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere