Artikel top billede

"Vi skal være effektive, så vi kan frigøre hænder til det operationelle. Punktum," siger kommandør Jesper Britze, chef for Forsvarets IKT & Procesafdeling. Foto: Mikael Rieck

Sådan angriber Forsvaret digital sagsbehandling

Et større antal myndigheder har haft problemer med at implementere deres ESDH-løsninger. Læs hvordan Forsvaret forsøger at komme i mål.

For fem år siden stod forsvaret over for en stor udfordring.

De forskellige institutioner som Forsvarets Efterretningstjeneste, Militærnægter administrationen, Søværnet, Beredskabet og mange flere havde hver deres måde at udføre elektronisk sagsbehandling på.

"Nogle sad sågar med Excel-ark, mens andre var væsentlig mere raffinerede," siger Jesper Britze, der er forsvarschefens daglige it-rådgiver på alle områder.

Så kom det store forsvarsforlig, som trådte i kraft i 2005, der ifølge Jesper Britze har ændret forsvaret i grad, som man ikke har set lignende på denne side af Anden Verdenskrig.

Alt blev gennemgået. Krigsskibe og fly blev skrottet, hvis de ikke kunne bruges i forhold til forsvarets nye mål nummer et, nemlig de udenlandske missioner.

Også it kom på dagsordenen.

Under den kolde krig var 40 procent af forsvarets personale operationelt, mens 60 procent var administrative. Nu skulle der byttes om på de to tal. Eller sagt med andre ord: It skal frigøre hænder.

Jesper Britze skulle finde én ESDH-leverandør.

Han fulgte FESD-projektet tæt, hvor han ifølge eget udsagn måske lidt naivt tænkte, at advokaterne havde været grundige med kontrakterne, og at leverandørerne var godkendte, fordi de kunne levere uden problemer.

"Det er i hvert fald en lektie, jeg har lært: Man skal ikke på den måde stole på, at alt er i orden, bare fordi juraen er udarbejdet centralt," siger it-chefen.

Han forklarer, at forsvaret senere måtte lave kontrakten med leverandøren CSC om. Det var en kontrakt på 103 millioner kroner. Selve ESDH-produktet Captia blev leveret af ScanJour.

Mission frigør hænder

Missionen var klar inden anskaffelse af ESDH-systemet.

"Vi skal være effektive, så vi kan frigøre hænder til det operationelle. Punktum," siger Jesper Britze.

I dag er der 9.600 brugere på systemet. Projektet er fuldført til tiden og inden for rammerne af det økonomiske budget, forklarer Jesper Britze.

Målene i forhold til mere effektivitet er også nået, viser de første målinger. Sagsbehandlere mener desuden, at arbejdet er blevet lettere via bedre mulighed for informationssøgning.

Ligesom investeringen i projektet har tjent sig selv hjem efter fire og et halvt år.

"Men det har været hårdt, barskt og en tough omgang, for du ændrer i folks hverdag," siger Jesper Britze.

"Selvom vi er en militær organisation, hvor en ordre er en ordre, er der grænser for, hvor centralt styrende man kan være. Der skal være frihedsgrader," siger han om lærdommen fra projektet.

Næste bølge internt i forsvaret på ESDH-området, bliver fokus på lean, der er en proces til yderligere at effektivisere arbejdsgangene.

"De første, der fik integreret ESDH-systemet, vil gerne noget mere nu, så her sætter man lean-projekter op på området," siger Jesper Britze.

Det vil altså kunne frigøre yderligere mandskab til de udenlandske missioner.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere