Artikel top billede

Lave offshore-priser truer danske konsulenter

Samtidig med at massefyringer får antallet af ledige danske it-konsulenter til at svulme, presses konsulentmarkedet af de store leverandørers billige offshore-kompetencer.

Konsulent-markedet er i opbrud.

Siden oktober 2008 har BEC skåret antallet af konsulenter ned fra 175 til 60, Danske Bank reducerer antallet af ansatte i it-afdelingen med 100, Ciber Danmark fyrer netop nu, og de it-ansattes fagforening Prosa anbefaler, at freelance-konsulenterne ser sig om efter fast arbejde.

Et af de forhold, der truer de hjemlige danske it-konsulenter, er de mange it-kompetencer, der ligger og lurer i lande præget af lave lønninger som Rusland, Ukraine, Indien og Rumænien.

"Brug af offshore-udvikling er en joker i dagens pressede konsulentmarked. Hvis man går ud fra, at det primært er omkostningsbesparelser, som virksomhederne har fokus på nu, så taler det alt andet lige for, at virksomhederne går efter offshore-udvikling," mener Brian Troelsen, chefanalytiker, analysehuset IDC Nordic.

SCR Gruppen, der formidler it-konsulenter, konstaterer, at der "hvor vi bliver presset på prisen, kan vi ikke se, om der er blandet offshore ind i projektet, og det er der ikke nødvendigvis."

"Der er også dem, som mener, at man tidligere ikke kunne få arbejdskraft og derfor brugte outsourcing. Nu kan man få arbejdskraften, så må vi se, hvordan det går," siger Hans Andersen, chefkonsulent, SCR Gruppen.

Prispresserne

Den tidligere udtalte mangel på konsulenter i it-branchen er altså ved at tage af, og de ledige it-konsulenter begynder at fylde mere og mere.

Flere virksomheder øjner en mulighed for at slippe billigere fra deres udviklingsprojekter og begynder at presse priserne.

"Virksomhederne synes, at det er lettere at bede konsulenterne gå ned i pris end at fyre internt. Min forventning er, at det er noget, der diskuteres hos mange virksomheder lige nu," siger Brian Troelsen, chefanalytiker, IDC Nordic.

IDC er sikker på, at mange virksomheder med freelance-konsulenter tilknyttet vil benytte det pressede marked til at bede om at få ændret kontraktforholdene.

"Jeg vil undre mig, hvis ikke der kommer pres på nu, og nogle leverandører vil nok lægge en del af projekterne offshore for at holde deres indtjeningsmargen," siger Brian Troelsen, som mener, at den taktik i "nogen grad vil gå ud over danske konsulenter."

Ellers går vi til konkurrenten

En af vejene mod offshore-udvikling går via, at virksomhederne konfronterer deres leverandører med følgende melding:

"Vi synes, jeres priser er for høje. I skal sætte priserne ned, ellers går vi over til jeres konkurrent, som vi ved har mange ledige konsulenter."

"Så siger leverandøren eksempelvis: 'Vi kan godt gøre det billigere, men så bliver det ved at bruge offshore-konsulenter. Hvis kunden er ligeglad, så er det en måde at løse opgaven på og samtidig holde sin margen. Men samtidig er det en udfordring for de lokalt ansatte it-konsulenter, hvis den her udvikling accelerer," siger Brian Troelsen.

Ser billigt ud - men der er skjulte omkostninger

SCR Gruppen erkender, at offshore-kompetencer umiddelbart ser billigere ud, men advarer om de skjulte omkostninger:

"Generelt er timeprisen for offshore-udviklingsarbejde lavere, men der er mange skjulte omkostninger, som mange ikke regner med i første omgang, blandt andet hele infrastrukturen og governance-delen. Så måske er timeprisen nok lavere offshore, men du skal lægge væsentlig mere på herhjemme til styring af projektet," siger Hans Andersen.

Skjulte omkostninger eller ej så er offshore-udvikling kommet for at blive, og mange af de store leverandører har omfangsrige offshore-centre i mange lavtlønslande rundt omkring på kloden.

Holdt stand og mistede opgaven

Hans Andersen nævner et eksempel på en kollega i branchen, der prøvede at fastholde sine priser på trods af pres fra kunden - og mistede opgaven.

"Nej, jeg vil ikke sætte navn på virksomheden, men jeg kan godt forestille mig, at der er flere lignende eksempler i denne tid," siger SCR Gruppens chefkonsulent.

Hvordan tingene udvikler sig på konsulentmarkedet er et åbent spørgsmål.

Mange konsulenter bliver ikke fritstillet ved en opsigelse, men der er uomtvisteligt mange frie konsulent-fugle på forårstræk ind over det danske marked for it-udvikling.

"Der er noget, som trækker den ene vej, og noget som trækker den anden vej, og hvor vi ender henne, det er et godt spørgsmål," lyder det retorisk fra SCR Gruppens Hans Andersen.

Han vil gerne følge udviklingen nogle måneder, før han giver sit bud på, hvor konsulentmarkedet ender henne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere