Artikel top billede

Nye muligheder for at nedgradere til Windows XP

Microsoft erkender, at virksomheden vil give flere valgmuligheder ved nedgradering til Windows XP.

Computerworld News Service: Microsoft erkendte mandag at have "givet flere valgmuligheder" for pc-leverandører til at tilbyde det otte år gamle Windows XP som en nedgraderingsmulighed fra Vista og måske fra det kommende Windows 7.

Microsoft ville dog ikke bekræfte specifikke meldinger om, at Hewlett-Packard har fået grønt lys til at sælge pc'er med Windows XP Professional forudinstalleret indtil slutningen af april 2010.

"Baseret på tilbagemeldinger udvider Microsoft nu valgmulighederne tilbudt Direct OEM'er for at hjælpe vores kunder til at give nedgraderingsrettigheder til slutbrugerne, som det er inkluderet i produktlicensvilkårene for et nyt system med enten Windows Vista Business eller Windows Vista Ultimate," skriver en talskvinde fra Microsoft i en e-mail.

"Denne valgmulighed er designet til at hjælpe Direct OEM'er til yderligere at støtte deres kunder, primært små erhvervskunder, der ønsker at bruge Windows XP Professional på grund af bekymringer om problemer med applikationskompatibilitet."

Har HP fået forlænget nedgraderingsmulighed?

I lørdags rapporterede AppleInsider, at Microsoft havde givet HP lov til at tilbyde Windows XP som en nedgraderingsmulighed indtil 30. april 2010.

"Nedgradering" beskriver den Windows-licenserings-rettighed, der lader brugere - og på kundernes vegne, pc-leverandører - installere Windows XP Professional, samtidig med også at levere Vista med på medier til en mulig fremtidig opgradering. I praksis overføres licensen fra det nyere Windows Vista til det ældre XP.

Microsoft tillader kun ejere af Vista Business og Vista Ultimate, som er de to dyreste udgaver, at nedgradere til XP.

Windows XP blev delvist sendt på pension i juni 2008, da Microsoft stoppede for salget i detailhandlen og stoppede for, at alt andet end netbooks kunne sælges med Windows XP Home installeret, selvom virksomheden dog stadig tillod, at XP Professional kunne installeres på nye pc'er som en nedgradering fra de dyreste udgaver af Vista.

Siden da har Microsoft fremskudt den endelige slutdato for salg af installationsmedier af XP Professional til de store pc-leverandører og til mindre pc-leverandører eller såkaldte "systembyggere" til henholdsvis 31. juli 2009 og 30. maj 2009.

Microsoft afviser rygter

I går, 6. april, benægtede Microsoft at have forlænget Windows XP's levetid yderligere og lod forstå, at disse rettigheder er indbyggede i det nyere styresystem - i dette tilfælde Vista - og at de ikke blot ophører på en tilfældigt sat dato.

"Nedgraderingsrettigheder for slutbrugere er rettigheder i slutbrugerlicensen for produkterne Windows Vista Business og Ultimate og forbliver derfor i virkning i hele produktets levetid, så denne ændring udgør ikke en forlængelse."

Microsoft svarede dog ikke på, om virksomheden har forlænget tilgængeligheden af XP-medier, hvilket er en afgørende faktor for OEM'er, som er nødt til at levere disse installations- eller gendannelsesmedier sammen med den nedgraderede pc.

Da Microsoft i oktober 2008 offentliggjorde at have forlænget tilgængeligheden af disse medier endnu seks måneder til og med juli 2009, fremhævede en talskvinde vigtigheden af disse mediers tilgængelighed, når det gælder nedgraderinger.

"Nedgraderingsrettighederne forsvinder ikke. Det handler kun om tilgængeligheden af medierne," sagde hun dengang.

Det interne notat fra HP, som AppleInsider citerer, hævder også, at Microsoft også vil tillade, at pc-leverandører nedgraderer nye pc'er fra Microsofts næste styresystem, Windows 7.

"Microsoft vil lade OEM'er tilbyde lignende nedgraderingsløsninger for Windows 7 Professional, når det bliver tilgængeligt," står der ifølge AppleInsider i notatet.

"Man kan forvente, at desktops, bærbare og arbejdsstationer til erhvervslivet vil benytte sig af dette med udgivelsen af Windows 7 i oktober-tidsrammen for at give vores kunder maksimal råderum i deres overgang fra XP Professional."

Ifølge notatet fra HP vil Microsoft også standse nedgraderingsmuligheden fra Windows 7 Professional til XP Professional 30. april 2010.

I et svar på nogle opfølgende spørgsmål benægter Microsoft, at der er sat nogen slutdato for nedgradering fra Windows 7, men erkendte implicit, at nedgradering vil blive muligt i hvert fald i et stykke tid.

"Der er ikke offentliggjort nogen dato for en afslutning af faciliteringen af nedgraderingsrettigheder fra Windows 7 til Windows XP," skriver talskvinden.

Hvis notatet fra HP holder stik, vil Windows XP være tilgængelig i mere end et år efter, Microsoft flytter det aldrende styresystem fra, hvad virksomheden kalder mainstream-support til fasen med den mere begrænsede support.

Windows XP falder ud af mainstream-support 14. april. HP svarede ikke umiddelbart på en anmodning om at kommentere på forlængelsen af XP.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere