Artikel top billede

EU nærmer sig fælles regler for netmusik

Den franske ophavsrets-organisation SACEM er nu villig til at mindske kravene og dermed vanskelighederne ved at sælge musik over nettet i Europa.

Computerworld News Service: Det blev i tirsdag en hel del lettere at sælge musik over nettet på lovlig vis i Europa, da SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique, red.) principielt indvilligede i at slippe sit tætte greb om forvaltningen af royalties og ophavsret for forfattere og sangskrivere fra Frankrig.

Det er ikke muligt for online-musikforhandlere som Apples iTunes Store at sælge musik på lige vilkår på tværs af de 27 EU-lande, hovedsagligt fordi nationale organisationer som SACEM traditionelt opererer uafhængigt af hinanden.

iTunes er således nødt til at indgå separate aftaler med hver af disse ophavsretsorganisationer, hvilket er en kompliceret affære, og derfor findes iTunes Store ikke i alle 27 EU-lande.

EU's øverste autoritet i monopolsager, Europa-Kommissionen, har i mange år været utilfreds med den måde, som disse ophavsretsorganisationer har drevet forretning på. Kommissionen har beskyldt dem for at drive nationale monopoler, og ved et møde i september med repræsentanter fra musikbranchen advarede konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at de skulle ændre deres forretningsmetoder, hvis de ville undgå bøder fra Europa-Kommissionen.

EMI-salg på tværs af Europa

SACEM har ifølge kommissionen tilsyneladende reageret. Organisationen er i princippet villig til at betro andre ophavsretsorganisationer med tværeuropæiske licenser til dens repertoire og til at handle som ikke-eksklusiv forvalter af ophavsrettigheder - såkaldt rights manager - for udgivere og andre ophavsretsorganisationer, oplyser kommissionen.

Et af de største pladeselskaber i verden, EMI, indvilliger også i at sælge sit repertoire af sange på tværs af EU. EMI har fortalt Neelie Kroes, at selskabet er klar til at give forvaltere af ophavsret lov til for første gang at tilbyde dens repertoire i hele det europæiske økonomiske samarbejdsområde (EØS).

Neelie Kroes byder denne udvikling velkommen. Der er en "tydelig vilje" til at takle de mange barrierer "som forhindrer forbrugerne i at drage fuld nytte af de muligheder, som internettet giver," forklarer hun.

Kommissionen vil holde et vågent øje på markedet for online-musiksalg for at sikre sig, at andre følger SACEM's og EMI's eksempel.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Csis Security Group A/S

Customer Success Coordinator

Netcompany A/S

Managing Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere