Artikel top billede

Jyder gider ikke grøn it

Klima-it: Når det gælder grøn it, er it-cheferne i Østdanmark mere miljøbevidste end deres kolleger Vestdanmark, viser en undersøgelse.


Danmark er kløvet i to. I den ene halvdel, øst for Storebælt, er it-cheferne i virksomhederne optaget af at spare på strømmen i
it-installationerne.

I Jylland og på Fyn rager det dem en Ceres og en Albani. En bajer, med andre ord.

En undersøgelse fra EMC Danmark viser, at Danmark har langt igen, når det gælder den grønne it-bevidsthed i virksomhederne.

I virksomheder øst for Storebælt siger 60 procent af it-cheferne, at årsagen til at indføre grøn it i høj grad eller i meget høj grad skyldes ønsket om sænke energiforbruget. Det ønske deler kun 38 procent fra Vestdanmark.

Det står desuden særligt ringe til med it-cheferne i de offentlige virksomheder.

I Danmark har omkring en tredjedel af de større virksomheder med mere end 100 ansatte købt grøn it inden for de seneste to år, mens færre end 21 procent af de offentlige it-chefer har tænkt grønt i forbindelse med nyanskaffelser.

Undersøgelsen viser, at selv om gamle it-systemer betragtes som energislugere, så er forventningerne til besparelser ved at satse på nye teknologier ikke stor.

Tendensen i undersøgelsen er, at det offentlige og mindre virksomheder er mere tilbageholdende med grøn it, hvis der ikke kan dokumenteres et direkte økonomisk incitament.

It-chefer betaler ikke elregningen

EMC-undersøgelsen er udført af YouGov Zapera, som har interviewet 257 it-ansvarlige i virksomheder med flere end 100 ansatte i slutningen af marts i år.

"I it-branchen har vi længe talt for brugen af grøn it, men det tyder på, at vi ikke har informeret godt nok om gevinsterne. Næste skridt må være at gøre den grønne holdning til handling. Vi kunne begynde med at lægge energiforbruget i it-afdelingen ind i it-budgetterne. Det halter det nemlig med i dag," siger Carsten Højerup, administrerende direktør i EMC Danmark.

Undersøgelsen viser, at regningen for det it-relaterede energiforbrug i langt de fleste virksomheder ikke havner hos it-chefen. 76 procent af de spurgte i både offentlige og private virksomheder svarer, at udgiften ikke ligger på deres bord.

Hos ni procent af de offentlige it-chefer er energiforbruget en del af budgettet, mens tallet hos de privatansatte er 15 procent.

I Vestdanmark er ni procent af it-cheferne ansvarlige for elforbruget, mens 16 procent af de sjællandske it-chefer betaler regningen ud af it-budgettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere