Artikel top billede

Windows 7 sælges uden browser i Europa

Microsoft håber at kunne undgå yderligere problemer med de europæiske konkurrencelove ved at sælge Windows 7 uden Internet Explorer. Det kan give fordele til Google, Mozilla og Opera.

Computerworld News Service: Windows 7 vil blive solgt uden Internet Explorer i Europa. Microsoft håber dermed at komme på markedet hurtigere og undgå de europæiske konkurrencelove.

Torsdag bekræftede Microsoft en Cnet-historie, der citerer fra et memo, som software-giganten udsendte til pc-producenterne tidligere på ugen.

Baggrunden er den klage, web-browser-udvikleren Opera indgav til Europa-Kommissionen sidste år, hvori der argumenteres for, at Microsoft får en uretfærdig konkurrencefordel ved at binde IE sammen med Windows.

Mozilla er gået sammen med Opera om klagen. Ved at sælge Windows 7 uden browseren, kan Microsoft sandsynligvis undgå sanktioner og komplikationer og dermed få programmet hurtigere på gaden.

"Vi er meget interesserede i at lancere Windows 7 til tiden i Europa, så vi må nøje overveje de juridiske realiteter i Europa, som for eksempel risikoen for store bøder," skrev Dave Heiner, som er deputy general counsel hos Microsoft, i et blogindlæg torsdag.

Pc-producenter og -leverandører vil selv kunne tilføje browsere til Windows 7-maskinerne, og Microsoft fortæller, at selskabet planlægger at gøre det nemt for dem.

Selv om virksomheden selv regner med, at de fleste vil købe Windows 7 i forbindelse med en ny computer, så skal der nok også være dem, der køber programmet for at opgradere en gammel maskine.

"De vil blive i stand til at tilføje den browser, de gerne vil have, ved hjælp af cd-distribution, FTP-installation eller på andre måder," fortæller en talsmand fra Microsoft.

Microsoft planlægger desuden at udgive en gratis dvd ved navn 'Windows 7 Internet Pack', der kommer til at indeholde Internet Explorer 8 til Windows 7 og Windows Live Essentials. dvd'en vil blandt andet blive gjort tilgængelig i butikkerne og via FTP, fortæller talsmanden.

Trods det, at Microsoft vil gøre det nemt for pc-producenter og kunder at få fat på Internet Explorer, så vil en Windows-version uden IE nok stadig vise sig som en god åbning for konkurrenterne til at forsøge at få deres egne browsere på computeren i stedet.

Folk ved, hvor de skal finde IE

Google vil for eksempel kunne udnytte muligheden for at forsøge at få browseren Chrome ud til et langt større publikum og specielt i Europa, hvor Googles andel af søgninger er større end i USA, fortæller Matt Rosoff, som er analytiker hos Microsoft.

"Hvis de ved at bruge et vist antal millioner eller milliarder kan få computerne i Europa til at blive solgt med Chrome som den eneste browser, så vil folk pludselig begynde at bruge Chrome langt mere," tilføjede han.

Microsoft advarer mod at se dette som en afgørelse på kommissionens undersøgelse.

"Vores beslutning om kun at tilbyde IE som et separat tilbud fra Windows 7 i Europa udelukker selvfølgelig ikke den mulighed, at der kan opnås andre løsninger," skriver Ed Heiner.

I forbindelse med kommissionens undersøgelse er der dukket andre forslag til løsninger op, som for eksempel kravet om et skærmbillede i Windows 7, hvor brugeren frit kan vælge mellem forskellige browsere.

"De vigtige detaljer skal udarbejdes i samarbejde med kommissionen, eftersom den har stor indflydelse på pc-producenter og web-browser-leverandørerne, der hver især har forskellige interesser i sagen. Sagen er så kompleks og der er så mange forskellige interesser i spil, at vi ikke tror, det vil være givtigt for os at tage en ensidig beslutning," skriver han desuden.

Et sådant krav vil blive en byrde for Microsoft, siger Matt Rosoff.

"Det vil tvinge Microsoft til at indgå i en masse forhandlinger, så man kan være sikker på, at browserne har den rette support, og det vil til gengæld gøre Microsofts support mere kompliceret.

De har tænkt sig at undgå konflikterne på forhånd og separere IE fuldstændigt, og hvis folk gerne vil have IE, så ved de også, hvor de skal finde det," siger han.

Europa-Kommissionens browser-sag følger efter den historiske monopol-dom over Microsoft, som i 2004 resulterede i bøder på mere end fem milliarder kroner. I den sag blev et lignende spørgsmål diskuteret, men dengang handlede det om, at Microsoft bandt Media Player sammen med Windows-styresystemet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere