Artikel top billede

Analytiker: Nedgradering til XP er 'noget rod'

Ekspert fra Gartner retter skarp kritik mod Microsoft for virksomhedens nedgraderings-plan.

Computerworld News Service: Som forventet vil Microsoft kun i en meget begrænset periode lade computerproducenterne sælge pc'er med det aldrende Windows XP efter udgivelsen af Windows 7. Dette vil forvirre erhvervslivet og gøre det svært for virksomhederne at administrere deres licenser, påpeger en analytiker.

Et slide fra en PowerPoint-præsentation fra Microsoft, som Computerworlds amerikanske søster-medie har set, viser, at virksomheden planlægger at sætte en stopper for OEM'ernes muligheder for at nedgradere til XP fra Windows 7 kun seks måneder efter udgivelsen af det ny styresystem, hvilket gør, at computerproducenterne herefter kun kan tilbyde Vista som det eneste alternativ til Windows 7.

Kun computere, der købes med Windows 7 Professional eller Windows 7 Ultimate, giver nedgraderingsrettigheder, viser PowerPoint-præsentationen. Denne struktur ligner den, der blev brugt til Vista, som kunne nedgraderes til XP Professional men kun fra Vista Business og Vista Ultimate. (Vista Business kan sammenlignes med den kommende Windows 7 Professional i forhold til funktionalitet.)

Men forskellen ved Windows 7, og hvad der potentielt kan blive et mareridt for de store virksomheder, er begrænsningen på seks måneder for nedgradering fra Windows 7 til XP.

"Microsoft har aldrig haft en så begrænset nedgraderings-periode, og vi tror virkelig, at det bliver noget rod," siger analytiker hos Gartner Michael Silver.

Med den allerede offentliggjorte lanceringsdato 22. oktober - som på Microsoft-jargon hedder "generel tilgængelighed" - vil OEM'erne formentlig få lov til at sælge computere med XP indtil og inklusiv det meste af april 2010. Et tidligere lækket notat fra Hewlett-Packard viser, at Microsoft havde givet HP grønt lys til at tilbyde nedgraderinger til XP indtil 30. april næste år.

For to måneder siden nægtede Microsoft at bekræfte HP-notatets indhold.

Michael Silver ridser problematikken op, som følgende: "For virksomheder, der forsøger at springe Vista over, betyder det, at de er nødt til at købe nye computere før 21. april 2010, for at kunne køre XP, og så senere opgradere til Windows 7."

"Men da mange virksomheder ikke er klar til Windows 7 før senere i 2010 eller måske endda først i 2011, vil enhver pc, de køber fra 22. april og fremefter, indtil de er klar til at udrulle Windows 7, have brug for en opgraderingslicens eller en såkaldt Software Assurance, der lader virksomhederne køre XP midlertidigt og opgradere til Windows 7 på et senere tidspunkt," forklarer Michael Silver.

Nødt til at opgradere

Virksomheder med Software Assurance, som er Microsofts opgraderings-garantiprogram, eller som køber Windows gennem volumenlicensløsninger, har nedgraderingsrettigheder fra enhver version af Windows inklusiv Windows 7 til enhver tidligere version helt tilbage til Windows 95.

I Michael Silvers scenario er virksomheder, der senere ønsker at opgradere nye pc'er til Windows 7, men ellers vil køre XP indtil videre - sandsynligvis med den begrundelse at holde de nye pc'er på linje med resten af maskinparken - nødt til at købe disse nye pc'er før slutningen af april 2010, købe Software Assurance eller købe en opgraderingslicens fra XP til Windows 7 på et senere tidspunkt.

I mangel af et Software Assurance-program vil virksomheder, der køber pc'er efter april 2010, være nødt til at klare sig med Vista eller flytte helt over på Windows 7, hvis de ønsker at undgå at sidde med adskillige licenser samtidig. Og ingen af disse nyere styresystemer vil være til nogen hjælp, hvis virksomheden stadig er standardiseret på XP.

Alternativet til Software Assurance er at købe nye pc'er med Windows 7, og derefter formatere dem og installere en fuldt licenseret XP. Senere når virksomheden er klar til at opgradere til Windows 7, er det nødvendigt at købe ny licens, denne gang en opgraderingslicens fra XP til Windows 7.

Udfordringer nok

Michael Silver mener dog også, at der lurer andre problemer i forhold til den usædvanligt korte nedgraderingsperiode.

"De fleste virksomheder har i forvejen udfordringer nok, når det kommer til at holde styr på softwarelicenser, så det kan vise sig at blive et problem at regne ud, hvilke pc'er, der har brug for Software Assurance eller opgraderinger, og hvilke der ikke har, for slet ikke at nævne de yderligere omkostninger, disse opgraderinger giver," mener han.

Michael Silver har i månedsvis været pessimistisk angående Microsofts nedgraderingsplaner. Tilbage i februar sagde han, at nedgraderingsrettigheder fra Windows 7 til XP ville blive "overordentligt vigtige" for virksomhederne og deres tidsplan for en migrering til det ny styresystem. På daværende tidspunkt mente han, at det var sandsynligt, at Microsoft slet ikke ville tilbyde nogen mulighed for at nedgradere fra Windows 7 til XP.

Det har ikke været muligt at få bekræftet fra Microsoft de detaljer, som Silver har lagt frem angående tidsbegrænsningen på nedgradering fra Windows 7.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere