Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Nu rykker det semantiske internet

En kommercialisering af semantiske koncepter bliver den store fødselshjælper for næste web-generation, web 3.0.

Computerworld News Service: Der har længe været stor ståhej om, at det semantiske internet vil gøre det lettere at finde relevant information og linke mellem relevant data på nettet, og nu er der endelig ved at være samlet den fornødne kritiske masse, lyder det fra folk fra World Wide Web Consortium (W3C).

Der er blevet snakket om ideen om det semantiske internet i efterhånden et helt årti, men konceptet har aldrig fået tilstrækkelig fodfæste i it-verdenen. Men det vil snart ændre sig.

"Vi er meget tæt på at nå den kritiske masse," lyder det fra Ralph Swick, som er teknisk direktør for teknologi og samfund for W3C.

Han deltager sammen med mange andre i disse dage i Semantic Technology Conference, der løber af stablen i San Jose i Californien, USA. Med på konferencen er leverandører, der sælger produkter i et forsøg på at kommercialisere semantiske koncepter.

"Vi har arbejdet på det i 10 år, og vi begynder nu at se den kommercielle interesse," siger Ralph Swick.

Bedre mashups - og så videre

Afgørende semantiske internet-teknologier hører under WC3's kompetencer - heriblandt såkaldt "resource description framework" (RDF), der repræsenterer information på nettet, "web ontology language" (OWL), der gør det muligt for applikationer at læse information i dokumenter samt "SPARQL," der anvendes til at behandle RDF-data.

Det semantiske web kan anvendes til applikationer til blandt andet at bygge bedre mashups eller til publikation af data fra Facebook, siger Ivan Herman, som er W3C's chef for semantiske web-aktiviteter.

Hannævner blandt andet begrebet "mashups på steroider."

Ved at bruge semantiske web-teknologier kan man få adgang og linke direkte til information i for eksempel medicinske databaser, geografisk information og offentlige databaser - og altså ikke kun dokumenter, siger Herman.

Byg ikke ud fra brugeroplevelsen

En taler ved konferencen, Thomas Tague, som er platformstrateg ved Thomson Reuters, råder teknologiske udviklere til at skabe værktøjer, der bygger på semantiske principper. Thomson Reuters bruger semantiske koncepter i sin tjeneste til data-filtrering, OpenCalais.

"Gå hjem og byg et værktøj. Lad være med at etablere en virksomhed med fokus på brugeroplevelsen," siger ThomasTague.

Eksempler på de værktøjer, han efterspørger, kunne være en database, der håndterer semantisk metadata eller værktøjer til at modellere disse data.

"Semantiske teknologier har været tilgængelige i lang tid. Det er ærligt talt på tide at tale om, hvor pengene ligger. Tiden til at have den samtale er kommet," siger han.

I sociale netværk og semantiske søgninger

Det kunne måske laves penge ved at tilføje semantisk funktionalitet til sociale netværk og ved at forbedre mulighederne for annoncering.

Semantisk søgning er en anden mulighed for det semantiske internet.

Domæne-specifikke søgninger giver også muligheder på områder som ejendomsmægling, musik eller medicinalvarer, påpeger Thomas Tague.

"Semantiske spil er også en mulighed, især fordi spil er usædvanligt interaktive," siger han.

"Alle er ikke nødt til at være den næste Google. Man kan opbygge utroligt stærke, succesrige forretninger ved at udvikle løsninger, der tilfører høj værdi til et lille publikum," siger Thomas Tague.

Nu er vi ved web 3.0

Internettet er gået fra web 1.0, som handlede om destinationer, til web 2.0, der tilføjede sociale interaktion, til web 3.0, forklarer Tague.

"Web 3.0 handler om at rydde op i alt rodet og at høste den værdi, man såede i web 2.0, og hvis vi kan få det til at ske, så får vi et fantastisk internet," hævder han.

Google og Yahoo med henholdsvis teknologierne Rich Snippet og SearchMonkey understøtter semantiske web-teknologier, der udnytter RDF, oplyser W3C.

"Idéen bag begge disse teknologier er, at et dokuments forfatter kan give brugeren yderligere data, når Yahoo og Google præsenterer søgeresultaterne," forklarer Swick. Microsofts søgemaskine, Bing, som arrangerer resultater i svar, fremvises i et demonstrationslokale ved konferencen.

Tom Gruber, som er teknologidirektør for Siri, har også vist sig på konferencen. Siri er ved at udarbejde Siri Virtual Personal Assistant, som udnytter en mobiltelefon med naturlig sprog-funktionalitet til at hjælpe brugere til at udføre opgaver over nettet.

Denne teknologi er opmærksom på sin egen geografiske position og har en konversations-brugergrænseflade, der hjælper brugere til eksempelvis at finde en lokal forretning, finde rundt på et kort over området eller bestille billetter til lokale sportsbegivenheder.

Denne teknologi udnytter ikke kunstig intelligens men er "opgave-orienteret," forklarer Gruber.

W3C henviser til konferencens deltagerantal som bevis for, at det semantiske web er kommet for at blive. Talere ved konferencen fortæller, at der tirsdag var over 1.200 deltagere. Sidste år tiltrak den mindst 1.000 personer. Blandt andre deltager it-folk, forskere og investorer.

Af andre semantiske teknologier, der er blevet fremvist ved konferencen, kan nævnes følgende:

Cycorp TextPrism tilbyder tilpassede informations-feeds.

Saltlux Storm er en semantisk erhvervsplatform, der leverer en infrastruktur-applikationsramme samt udviklingsmetoder til at udtrække og administrere semantisk metadata fra virksomhedsdata.

SemanticV StingRay er et dynamisk, semantisk informationsværktøj, der finder koncepter i dokumenter og associerer dem til fraser, dokumenter, blogs og andre ressourcer.

TextWise Semantic Signatures gennemsøger indhold for at afsløre den dybere mening i tekst og derved skabe en "signatur" for hvert dokument.

TopBraid Suite er en semantisk web-løsnings-platform fra TopQuadrant til at skabe værktøjer til at finde og visualisere relevant data uden programmeringserfaring.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere