Artikel top billede

Wall Street: Teknologi-branchen giver optimisme

Det var optimismen på it-området, der hjalp aktiemarkedet med de foreløbigt bedste resultater i 2009.

Computerworld News Service: Nyhederne om opkøb, sammenlægninger og øget efterspørgsel på hardware-markedet har afstivet investorernes tillid til teknologi-markedet.

Det teknologisk tunge Nasdaq Composite Index kom i sidste uge helt op på 2133, hvilket er det højeste niveau i 2009 og langt over det niveau på 1630, man så i starten af året. Lavpunktet på 1268,64 blev nået 9. marts.

Nasdaqs computer-aktier var steget 50 procent i forhold til sidste år, ligesom telekom-aktierne var steget med 48 procent. Det lidt bredere Dow Jones Composite Index var steget med 10 procent.

Det er blandt andet de mange opkøb og sammenlægninger, der har sat gang i investorernes begejstring for teknologi-sektoren. Krisen har sat en stopper for lånefinansierede opkøb og opkøb af kapitalfonde, men der har været en stadig strøm af opkøb og sammenlægninger blandt teknologi-virksomheder, hvoraf mange af dem stadig har mange penge lagt til side.

En af de rigtig store handler skete tirsdag i sidste uge, da Adobe fortalte, at selskabet ville opkøbe Omniture, som beskæftiger sig med web-analyse, for godt 9,3 milliarder kroner kontant. Adobe vil inkorporere Omnitures teknologi med selskabets egen web-udvikling og dokument-produkter. Adobe betalte en præmie på 45 procent over Omnitures aktiepris, hvilket måske kan forklare den umiddelbare reaktion på aftalen: Adobes aktier faldt med 11,77 kroner og endte på niveauet 172,9 kroner per aktie onsdag.

Med på vognen

Når det er sagt, så øger opkøb og sammenlægninger ofte investorernes begejstring, da de ser det som et tegn på en selvsikkerhed i visse brancher. Leverandører køber virksomheder for hurtigt at komme med i forhold til de teknologier, som, de regner med, vil begynde at klare sig godt.

For eksempel annoncerede Intuit - markedets ledende udvikler af software til privatøkonomi - mandag, at selskabet ville betale godt 881 millioner kroner for den nystartede virksomhed Mint.com. Selv om Intuit i årevis efterhånden har holdt Microsoft Money stangen, har selskabet ikke kunnet give et svar på, hvad den ville gøre ved de forskellige web-baserede finansielle værktøjer, der er opstået på det sidste.

Mint tilbyder gratis værktøj, der kan hjælpe kunderne med at samle og analysere privatøkonomien. Selv om Intuits aktier faldt med 36 øre og stoppede på 144,02 kroner tirsdag, så hoppede de tilbage i niveauet 144,59 kroner onsdag.

På samme måde har der været gang i de internationale sammenlægninger og opkøb på det seneste.

Svaghedstegn

Onsdag fortalte de to asiatiske chip-virksomheder NEC Electronics og Renesas Technology, at de planlægger at slå sig sammen til maj næste år. Den nye virksomhed, Renesas Electronics Corp., vil være ledende på markedet for microcontrollere og system-on-chip (SoC)-produkter, ligesom den vil blive tredjestørst på chip-markedet målt i omsætning.

NEC Electronics-Renesas-sammenlægningen kan dog, i modsætning til Adobe og Intuits opkøb, ses som et svaghedstegn, eftersom begge virksomheder har tabt penge i løbet af det sidste regnskabsår, som endte 31. marts, og fordi talsmænd har sagt, at sammenlægnings-diskussionerne blev igangsat på grund af den hårde konkurrence på markedet. Der er dog stadig også andre tegn på, at markedet for hardware er ved at få det bedre.

Onsdag fremlagde IDC de redigerede tal for andet kvartals pc-salg, som så bedre ud, end man tidligere havde forventet. Internationalt set faldt pc-salget 2,4 procent i forhold til året før i årets andet kvartal, fortalte IDC. For to måneder siden forventede IDC at salget ville falde med 3,1 procent, og endnu tidligere i år fortalte flere firmaer, der beskæftiger sig med markedsanalyse, at de forventede et fald på 6,3 procent.

Brugernes interesse for både de almindelige bærbare computere og for netbooks har hjulpet til at afbøde det fald, som krisen medbragte. Produkterne, som folk køber, er dog samtidig blevet billigere, hvilket kan mærkes på indtægten - værdien af et salg faldt med 19,1 procent i andet kvartal sammenlignet med året før.

Men efterhånden som efterspørgslen vender tilbage, burde omsætningerne også stige i løbet af de næste kvartaler, siger IDC. "Som tiden går, burde markedet blive mere stabiliseret for både enheder og værdi," skriver IDC i sin rapport om pc-salget, der udkommer fire gange årligt. "Salget af desktops vil flade ud i 2010, men en stigning af salget at bærbare computere på 16,5 procent vil virke som en katalysator for markedet.

Der var dog ikke kun gode nyheder i tech-industrien i denne uge. Torsdag kom Palm for eksempel ud med et tab og faldende omsætning i første kvartal, selv om resultatet dog blev bedre end analytikerne havde forventet. Perioden, der endte 28. august, endte med et tab for virksomheden på godt 853 millioner kroner, eller 6,07 kroner per aktie, hvilket skal sammenlignes med tabet på godt 217 millioner kroner samme periode sidste år.

Blandet nyt fra Oracle

Hvis man ser bort fra engangs-afskrivninger, havde Palm et tab på godt 70 millioner kroner, eller 0,52 krone per aktie, hvilket er en del bedre end det tab på 1,24 krone, som analytikerne ifølge Thompson Reuters havde forventet. Virksomheden afslørede ikke salgstallene for de sidste nye Pre-smartphones, men nogle analytikere mener, at salget nok ikke er gået helt så godt som forventet.

Nyhederne fra Oracle, den store software-trendsætter, var blandede. Onsdag fortalte virksomheden, at nettoindtægterne var steget med fire procent sammenlignet med sidste år til 5,7 milliarder kroner, men at salget samtidig var faldet med fem procent til 26,44 milliarder kroner.

Selv om virksomhedens opgraderings- og vedligeholdelses-forretninger stadig er stærke, så faldt salget af nye software-licenser med 17 procent til 5,18 milliarder kroner. Det skal ses som et tegn på, at virksomhedskunderne stadig tøver i forhold til at gennemføre større software-investeringer.

Efter årets rekorder blev slået onsdag, faldt aktierne igen en smule torsdag. Da aktierne steg ved afslutningen af otte af onsdagens ni handels-sessioner, mener mange analytikere, at torsdagen bare udgjorde en midlertidig pause, mens investorerne solgte aktier for at høste profitten fra gårsdagens optur.

Hvordan aktierne i teknologi-branchen vil klare sig resten af året afhænger i høj grad af tredje kvartals resultater, som kommer i næste måned.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2024

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. juni 2024 | Læs mere


Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

13. juni 2024 | Læs mere


Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere