Artikel top billede

USA slipper grebet om nettet

På onsdag udløber en aftale mellem det amerikanske handelsministerium og den organisation, der administrerer internettets infrastruktur.

Aftalen mellem det amerikanske handelsministerium og ICANN, der i mange år har betydet, at internettets infrastruktur officielt har været under amerikansk kontrol, udløber på onsdag.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), er en nonprofit-organisation, der styrer den grundlæggende infrastruktur bag internettet. ICANN kontrollerer således de rodservere, der kommunikerer med alverdens lokale DNS-servere, og det er dem, der bestemmer over alle verdens toplevel-domæner som eksempelvis det danske .dk.

Efter internettet har vundet massiv international udbredelse over de seneste 15 år, har der i flere omgange været udtrykt bekymring over, at den amerikanske regering via sit engagement i ICANN reelt har haft magten over internettet.

Blandt andet har EU-kommissionen ønsket, at ICANN skulle flyttes over i internationalt regi i form af eksempelvis FN.

På en FN-konference i 2005 forlangte en række lande, at ICANN skulle frigøres fra amerikansk kontrol.

Det har resulteret i, at ICANN har påbegyndt en løsrivelsesproces, der i første omgang har bestået af en såkaldt Joint Partnership Agreement (JPA) med det amerikanske handelsministerium. Det er denne aftale, der udløber 30. september.

Fortsat stormvejr

Kort forinden udløbsdatoen for samarbejdet med handelsministeriet, er ICANN, der altså nu skal fungere som uafhængig organisation, blevet angrebet med beskyldninger om ikke at kunne forvalte sin opgave på en forsvarlig måde.

Særligt i forbindelse med frigivelsen af de generiske toplevel-domæner, eller gTLD, er der røster, der mener, at organisationen ikke har været gode nok til at lytte til den kritik, der har været rejst i forbindelse med de nye domænetyper.

Således måtte ICANN's COO, Doug Brent, i sidste uge stå skoleret over for en komite i det amerikanske senat og besvare spørgsmål om, hvorfor organisationen ikke har formået at løse de problemer, der er blevet påpeget i forbindelse med den forestående frigivelse af gTLD.

Blandt andet har Hewlett-Packard og Dell beklaget sig over, at frigivelsen af gTLD vil betyde, at firmaer er nødt til at investere store summer i domænenavne, hvis de vil sikre sig mod varemærkemisbrug og typosquatting.

Men også FN har meddelt, at en frigivelse vil være problematisk og i yderste konsekvens underminere brugernes tillid til hele systemet.

Frigivelsen af gTLD betyder, at alle for den rette sum kan opkøbe og admistrere sit eget toplevel-domæne, som er den del af en internetadresse, der står bag ved det sidste punktum. Af allerede eksisterende gTLD'er kan nævnes com, net, org og nogle af de nyere skud på stammen info, jobs og museum.

Under høringen i senatet kom det frem, at ICANN endnu ikke har fastsat datoen for, hvornår det bliver muligt at købe sit eget gTLD.

Kræver undersøgelse

En af de største kritikere af ICANN, organisationen CADNA (Coalation Against Domain Name Abuse), opfordrer den amerikanske regering til at se ICANN grundigt efter i sømmene, før organisationen bliver sluppet løs af handelsministeriet.

CADNA, hvis medlemmer tæller virksomheder som Dell, HP, AIG og Hilton, beskylder ICANN for at være uigennemsigtig og påvirkelige over for specielle interesser i deres beslutningsprocesser. Derudover mener CADNA, at ICANN har for meget fokus på profit i forhold til at tjene internetbrugernes interesse.

"ICANN's finansieringsmodel betyder, at organisationens indtjening kommer fra salg og fornyelse af domænenavne. Det skaber en interessekonflikt, der tvinger ICANN til at støtte beslutninger om at sælge flere domænenavne," lyder det blandt andet i en pressemeddelelse fra CADNA.

Men også planerne om at tilbyde muligheden for at købe sit eget toplevel-domæne, kritiserer CADNA i skarpe vendinger.

"Med udrulningen af nye toplevel-domæner udvides internettet betydeligt. Det sker uden at ICANN først har undersøgt, hvilke risici og omkostninger det påfører internettets brugere," skriver organisationen i pressemeddelelsen.

Det er CADNA's ønske, at aftalen mellem ICANN og handelsministeriet skal forlænges 12 måneder, imens undersøgelsen finder sted.

Vil ikke ændre det store

Hvad udløbet af aftalen helt konkret vil betyde, er dog lidt uklart. I 2008 har Paul Levins, ICANN's executive officer og vice president for offentlige anliggender, udtalt til Computerworld, at det ikke kommer til at ændre noget.

"Folk spørger ofte, hvad der så sker med ICANN. I realiteten vil der ikke ske det store. Udløbet af JPA er ikke et signal om, at vi forandres. Når JPA udløber, vil organisa­tionen stort set være den samme," sagde Paul Levins den gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere