Artikel top billede

Kobber lever på lånt tid, mener præsident Karel Helsen fra fiberorganisationen FTTH Council Europe.

Fiber-præsident: Nye tilbud afliver kobbernettet

Forbrugernes stigende krav til indholdstjenester vil flytte dem fra kobber til fiber, mener fiber-boss.

I øjeblikket foregår der en intens krig på det danske bredbåndsmarked, hvor elselskaberne med deres nedgravede fiber-kabler udfordrer teleselskaberne.

Den mest udbredte forbindelse hos de danske forbrugere er ADSL, der kører på TDC's kobbernetværk. Mere end 1,2 millioner danske husstande har en ADSL-forbindelse.

Men de danske forbrugere vil de kommende år sige farvel til kobbernettet og goddag til fiberforbindelser, mener Karel Helsen, der er præsident for den europæiske fiberorganisation FTTH Council Europe.

Han ser de seneste optagelsestal hos elselskaberne som dokumentation for, at danskerne vil have fiber. Tal fra Dansk Energi viste for nylig, at der var 70 procent flere fiberkunder i august end et år tidligere.

Tjenester presser båndbredden

De højere hastigheder på fibernettet - ikke mindst upload-hastigheden - vil sende ADSL til tælling, vurderer Karel Helsen.

"Folk, der tager billeder eller har HD-videooptagere, vil lægge deres indhold på nettet eller sende det til andre, og det går så stærkt på fiber, at de aldrig vil gå tilbage til kobbernetværket," siger han til Computerworld.

Ifølge ham er forskellene mellem ADSL- og fiberforbindelser ikke så synlige i dag, men det kun på grund af, at tjenesterne og indholdet endnu ikke er udviklet til høje båndbredder, mener han.

"Når tjenesterne, hvor folk ser en klar forskel på fiber og kobber, bliver tilgængelige, og det bliver de snart, så er der ingen tvivl om, at forbrugerne vil vælge fiberforbindelserne," forklarer Karel Helsen.

Han fremhæver fjernundervisning på tværs af grænser, telemedicin og hjemmearbejdspladser som nogle af de tiltag, der vil øge efterspørgselen efter fibernetværk.

Præsident: Danskerne vil have fiber

Karel Helsen, der også er vicepræsident i fibernetværksfirmaet Draka, fremhæver Danmark som et eksempel på, at tiden nu er moden til fiberforbindelser.

De seneste tal, han sidder inde med, er fra juli i år. Dengang var 143.700 danskere tilsluttet en fiberudbyder, hvilket er 90 procent højere end tolv måneder tidligere. Det indbringer Danmark en femteplads på verdensranglisten over lande med flest fiberkunder i forhold til indbyggertallet.

"Der er en meget høj optagelsesvækst i den danske kundebase, der er steget med 90 procent på et år, hvilket klart demonstrerer, at elselskaberne nu tilbyder tjenesterne og ikke kun bygger netværkene. For os er konklusionen klart, at hvis kundebasen vokser med 90 procent, så er der en efterspørgsel i markedet, og de danske forbrugere vil gerne have disse fiberforbindelser," siger Karel Helsen.

Flertallet fravælger kobber

De seneste offentliggjorde tal fra Dansk Energi baserede sig på august i år, og dengang var der 150.000 danske fiberkunder. Men elselskaberne havde gravet forbi 640.000 husstande, og dermed har størstedelen sagt nej til fibertilbuddet.

Karel Helsen afviser dog, at mange danskere siger nej til fiber, fordi kobberet kan udfylde forbrugernes behov fuldt ud.

"Vi ser ikke kobber som en trussel. Der er en forskel på fiber- og kobber-baserede netværk på en række områder," siger han.

Han fremhæver igen, at fiberen understøtter højere båndbredder, og at det bliver et krav for forbrugerne, når de først stifter kendskab med det.

"Folk, der oplever tjenester over disse fibernetværk, vil ikke få en lignende oplevelse på kobber, men der er selvfølgelig en evolutionstid imellem de to teknologier, hvor der ikke nødvendigvis er en forskel på oplevelsen, og det er på grund af tjenestetilbuddene," fortæller Karel Helsen.

På den seneste globale fiberrangliste fra fiberorganisationen FTTH Council ligger Danmark nummer 10, hvilket rækker til en femteplads i Europa.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere