Artikel top billede

"Det er hårde tider, men vi er i stand til at investere i nye områder," siger Heikki Norta, leder af Corporate Strategy i Nokia. Foto: Nokia

Nokia: Sådan kommer vi videre fra finanskrisen

Selvom finanskrisen har betydet en markant nedgang i resultaterne for Nokia, så er selskabets bedste våben at at se frem i tiden med nye visioner. Læs om dem her.

De seneste par år har ikke været de letteste for Nokia.

Det har de for så vidt ikke været for ret mange virksomheder, men når man er verdens største mobilproducent med en omsætning på godt 385 milliarder kroner (2008), rammer finanskrisens negative stemning hårdt.

I regnskabet for 2008 var Nokias indtjening styrtdykket med 38 procent i forhold til året før.

Ser man på det seneste kvartalsregnskab for tredje kvartal 2009, står det ednu værre til. Her faldt omsætningen med 19,8 procent i forhold til samme periode året før, og indtjeningen faldt med hele 57,8 procent i forhold til året før.

"Vi lever i en usikker tid, så det her er en turbulent tid for alle i industrien. Det er hårde tider, men vi er i stand til at investere i nye områder. Ultimativt ønsker vi, at vores vision skal lykkes," sagde Heikki Norta, leder af Corporate Strategy i Nokia, da han i går talte til 120 journalister fra hele verden til selskabets årlige presseevent i hovedkvarteret Espoo i Finland.

Forbrugerne klar til nye tjenester

Nokia er ikke en virksomhed, der bruger tiden på at ærgre sig over de hårde tider.

For det første rammer krisen bredt - og dermed også de fleste af konkurrenterne (dog ikke Apple med iPhone) - og for det andet er resultaterne trods alt fortsat positive.

At Nokia ikke er et selskab, der står tilbage for en global finanskrise, ses ved, at selskabet i faktisk har øget antallet af ansatte i de senere år, så det nu ligger på 123.347 personer.

Og skal man tro Heikki Norta, har selskabet da også god grund til at opruste.

"Forbrugerne vil have os til at gøre mere end tidligere. De er klar, så vores vision handler ikke længere kun om at connecte people, men om at connecte til de ting og mennesker, der betyder noget - på en intelligent måde," lød det, da Heikki Norta fremlagde Nokias vision frem til 2015

Cloud bliver omdrejningspunktet

Lige som så mange andre virksomheder i it- og telebranchen, skal Nokias visioner findes i skyerne, eller cloud computing, som den noget løst definerede teknologi er døbt.

For Nokias vedkommende handler visionen om at skabe en gigantisk sky af cloud-tjenester, som de hundrede millioner af Nokia-brugere verden over skal have som deres daglige omdrejningspunkt.

Nokia-clouden spænder over alt lige fra selskabets Ovi-tjeneste, hvor man kan downloade applikationer og musik, til finansielle mobil-løsninger og til anvendelse af GPS i sociale tjenester.

"Det særlige ved vores cloud er, at der er en kontekstuel bevidsthed, og at man anvender sensorer," forklarede Heikki Norta med henvisning til, at tjenesterne skal være mere intelligente og intuitive, så de ved, hvor brugeren befinder sig og hvilke behov denne har på et givent tidspunkt.

"Teknologien vil blive meget mere intuitiv. En af de største udfordringer er, hvordan man kan filtrere alle de informationer, man omgives af, så de giver mening for en. Den filtrering vil blive mere intuitiv."

Alle verdensborgere på nettet

En af de meget opsigsvækkende ting ved Nokias vision er, at den tager udgangspunkt i, at alle mennesker på kloden vil have adgang til internettet i 2015.

Nokia peger på, at langt de fleste nye net-brugere vil opleve internettet for første gang via en mobiltelefon, og den situation skal finnerne udnytte til at sikre vækst i fremtiden.

"Når der er vækst og forandring på samme tid, bliver det interessant. Der er helt sikkert mindre vækst, end der var for to år siden, men helt sikkert også mere forandring," forklarede Heikki Norta om Nokias strategi.

"Mange mennesker har peget på en mørk fremtid for internettet, for folk bliver i deres kælder og kun åbner døren for pizzabudet. Vores vision handler om det stik modsatte."

"Vi ser, at vores fysiske placering i stigende grad vil blive beriget af vores digitale identiteter. Forbrugere vil blive skabere (af indhold, red.) i en hidtil uset grad. Grænsen mellem det at være forbruger og det at være leverandør vil blive visket ud," sagde Heikki Norta på pressemødet onsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere