Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Se Helge Sanders svar i ODF/OOXML-sagen

Videnskabsministeren gentager sig selv flere gange over for Computerworld om den endelige afgørelse i den langstrakte sag om indførelsen af åbne dokumentstandarder.

Videnskabsminister Helge Sander (V) er en fåmælt mand i sagen om indførelsen af en af eller begge de åbne dokument-standarder ODF og OOXML.

Computerworld har flere gange forgæves forsøgt at få en telefonisk kommentar fra Helge Sander om den langstrakte beslutningsproces.

Vi ville blandt andet gerne høre om videnskabsministerens forsøg på at sende spørgsmålet videre til finansministeriet og hans holdning til oppositionen, som har flertal for at indføre ODF og OOXML:Strict i den offentlige sektor.

Men hver gang er vi løbet mod en mur af en fyldt ministerkalender, og har derfor været nødt til at skrive til Helge Sander for at spørge om, hvad der er op og ned i sagen, der snart synger på tredje år.

Helge Sander, overrasker det dig, at der er så meget ballade om omkring valget af ODF eller OOXML eller begge formater som dokumentstandarder i det offentlige Danmark?

"Ja, på baggrund af de næsten enslydende anbefalinger fra ekspertudvalget og Konkurrencestyrelsen."

Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker siger, at det bare er et spørgsmål om, hvornår regeringen affinder sig med, at ODF bliver standarden. Hvordan ser du på det - der er et jo flertal for den beslutning?

"Vi er midt i en politisk afklaringsproces. Forløbet af den vil jeg ikke på nuværende tidspunkt kommentere i medierne."

Oppositionen barsler med en tidsfrist om nyt standard-udspil med udgangen af denne uge, ellers vil de tage diskussionen og afstemning i Folketingssalen. Hvad mener du om det?

"Vi er midt i en politisk afklaringsproces. Forløbet af den vil jeg ikke på nuværende tidspunkt kommentere i medierne."

Hvornår bliver beslutningen truffet?

Er beslutningen om vedtagelsen af en eller flere åbne dokumentstandarder overhovedet en politisk beslutning. Er det ikke en teknisk beslutning?

"Jeg mener, at det er en politisk beslutning, som bør basere sig på eksperternes tekniske vurderinger."

Du fortalte, at du ville gå i finansministeriet med de økonomiske aspekter af indførelsen af ODF og OOXML. Hvad er der kommet ud af det besøg?

"Vi er midt i en politisk afklaringsproces. Forløbet af den vil jeg ikke på nuværende tidspunkt kommentere i medierne."

Det økonomiske aspekt har ikke været et centralt spørgsmål indtil videre. Er det ikke lidt sent at drage det økonomiske aspekt ind i debatten nu - sagen har trods alt kørt i tre år?

"Det er helt uomgængeligt for ansvarlige politikere, politiske partier, og da ikke mindst for regeringen, at beslutninger i Folketinget også er baseret på en vurdering af de økonomiske konsekvenser. Det har også været en del af drøftelserne i hele perioden."

"Den politiske aftale fra juni 2007 er meget præcis: Indførelsen af åbne standarder gennemføres, "uden at det medfører øgede udgifter for det offentlige.""

Du fremlagde den 25. november et forslag til it-ordførerne med hensyn til udsættelsen af standard-beslutningen til 2011. Hvorfor fremlagde du det forslag for oppositionen?

"Mit ønske er - som hidtil - at have bred politisk opbakning bag en sag som denne, der berører hele den offentlige forvaltning. Det arbejder jeg fortsat for."

Hvorfor tror du, at to standarder er den bedste løsning - står du fast på den beslutning?

"Fordi ekspertudvalget og Konkurrencestyrelsen anbefaler det så klart efter en grundig analyse af sagen."

Hvornår kan vi forvente en endelig beslutning?

"Vi er midt i en politisk afklaringsproces. Forløbet af den vil jeg ikke på nuværende tidspunkt kommentere i medierne."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere