Artikel top billede

Vi siger nej til solid state diske

Selv om solid state diske (SSD) efterhånden har været på markedet i nogle år, er det forsat den traditionelle harddisk, der er standard i langt de fleste computere. Se her hvorfor.

Det er efterhånden tre år siden, at de første artikler om solid state diske begyndte at dukke op på cw.dk.

Dengang lød en overskift blandt andet Solid State Disk vil fortrænge harddisken.

De flash-baserede SSD-enheder er dog fortsat henvist til en klar andenplads, hvis man kaster et blik på juletilbudene i diverse pc- og mac-forretninger.

Det er fortsat den traditionelle harddisk, der dominerer.

"En forklaring er, at flash-diskene stadig er relativt dyre, hvis man sammenligner med, hvor meget kapacitet, der er på dem. Prisen per gigabyte er stadig for høj," lyder det fra IDC-analytiker Anders Elbak.

Dyre - men ikke plads til video, billeder og lyd

Et eksempel er en MacBook Pro med 13 tommer, 2 GB RAM og en traditionel harddisk på 160 GB, der i alt koster 8.899 kroner.

Hvis man erstatter harddisken med en SSD på 128 GB, koster computeren pludselig 11.819 kroner, altså næsten 3.000 kroner mere for en mindre disk.

Et kig i prisdatabaserne viser, at man ganske vist kan få en 128 GD SSD-disk noget billigere hos andre producenter, men der er fortsat tale om en markant højere pris end på en traditionel harddisk.

"I det hele taget er det et problem, at de har så lav kapacitet, for mange fylder deres pc op med musik, billeder og film, og så er de simpelthen for små, medmindre man vil op og betale en bondegård for det," siger Anders Elbak.

Flash-diskene er teknologisk overlegne

Blandt de mange fordele ved SSD frem for HDD finder man, at computeren får en hurtigere opstartstid, at programmer og data indlæses hurtigere, og at du får en mere robust disk, fordi der ikke er nogen bevægelige dele på en SSD.

De fleste analytikere regner da også stadig med, at SSD før eller siden vil vippe den mekaniske harddisk af pinden, og den flash-baserede hukommelse ligger da også på en ottendeplads på Gartners liste over de vigtigste teknologier for 2010.

At nye styresystemer som Windows 7 er designet med SSD for øje, er med til at bekræfte forventningerne.

Indtil videre er det mest inden for servere og datacentre, at SSD-hukommelsen vinder frem, fordi denne form for hukommelse både kan hjælpe med at mindske strømforbruget og forbedre ydeevnen. Det er ikke mindst det grønne aspekt, der har været et salgsparameter i den seneste tid.

Harddisken overlever

Alligevel tror Anders Elbak ikke, at SSD vil vælte den gammeldags harddisk af pinden i den nærmeste fremtid. Han peger på, at det blandt andet er svært at sælge SSD'erne til forbrugeren.

"Det er let at forklare, at en harddisk er bedre end en anden, fordi den er dobbelt så stor, men det er svært at forklare, at du får en disk, der kun er en tredjedel så stor, og som du så til gengæld skal betale det tredobbelte for," siger Anders Elbak.

IDC vurderede i 2007, at verdensmarkedet for SSD'er omsatte for omkring 400 millioner dollars, og at omsætningen ville vokse med 70 procent om året fra 2007 til 2012.

Det betyder dog ikke, at den traditionelle harddisk er ved at uddø, for samtidig har analysehuset konkluderet, at salget af traditionelle harddiske fortsætter med at stige.

Anders Elbak vurderer da også, at harddisken endnu har en del år på bagen.

"Jeg tror, at harddisken vil klare sig ganske godt i flere år endnu. Jeg tror ikke, at vi om to-tre år har SSD som standard i de helt almindelige bærbare," siger Anders Elbak og peger på, at flash-diskene primært vil blive anvendt på små netbooks og high-end-bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere