Artikel top billede

Flash-diske er fremtidens grønne lagringsmedie

Tema: Flash-storage er stadig meget dyrere end traditionelle harddisksystemer. Men priserne falder, og strømbesparelser til køling og drift bliver snart vægtige argumenter.

Flash-hukommelse sidder i forbrugernes digitalkameraer og iPods, og navnet smager meget lidt af professionel storage til virksomheders forretningskritiske enterprise-løsninger.

Men smagen af forbruger-elektronik skal tages med et gran salt.

En af verdens største producenter af storage, EMC, har nemlig i det forløbne år oplevet stigende interesse for deres flash-baserede Solid State Drives til enterprisemarkedet.

De nye SSD-systemer er ganske vist stadig meget dyrere end traditionel harddisk-baseret storage, men priser falder, og et lavt energiforbrug kan snart blive en grøn faktor i virksomhedernes regnskab og et slagfærdigt salgsargument overfor storage-kunderne.

EMC's administrerende direktør, CEO Joe Tucci, fortalte i sidste uge, at priserne på flash er faldet med 70 procent på et år.

Men prisen på flash-storage er i dag stadig cirka 20 gange højere end for traditionel storage.

Derfor vælger kunderne typisk kun flash, hvis de har en forretningskritisk applikation, der med fordel kan afvikles hurtigere, for eksempel hos en aktiehandler.

Flash overhaler om fem år

Det har især været den finansielle sektor, der er oplagte brugere af flash teknologi.

"Banker har behov for konstant og hurtigt at scanne gigantiske mængder kreditkortinformationer, for eksempel i jagten på stjålne kortnumre, så de kan forhindre misbrug. Her er flash-teknologien ti gange hurtigere end selv Fiber Channel-diske," siger Niels Astor, som er chef-evangelist og produktchef i EMC Danmark.

Argumentet for at købe flash i øjeblikket, er altså ikke hverken pris eller grønne hensyn, men alene ydelse.

"Men flash-storage har cirka 30 gange bedre performance end en almindelig harddisk," siger han.

Selvom prisen stadig er den væsentligste barriere for udbredelsen, er der håb, for om et par år, vil prisen formentlig være nede på samme niveau, som for almindelige diske, vurderer han.

"Og om fem år har SSD sandsynligvis overhalet den gamle harddisk. Selvom jeg her og nu ikke vil erklære harddisken for død. Der er jo også nogle, der bruger bånd endnu," siger han.

Enterprise-class flash

EMC har i dag flash-diske i alle deres SAN- og NAS-systemer. Og Niels Astor, kender udmærket holdningerne om, at flash kun er til USB-nøgler og ikke til professionel brug.

"Billedet af flashdiske som ustabile lagringsmedier hviler på forældet viden om teknologien. Enterprise-class flash ligner slet ikke de flashdiske, vi kender fra iPods og digitalkameraer," siger han.

Den professionelle SSD-teknologi, Enterprise-flash, er blandt andet forsynet med ekstra mange skrivbare celler, hvilket øger dens levetid, beretter Niels Astor.

"De har bedre levetid, fordi der ikke er en mekanisk arm, der bevæger sig over en plade og der er mindre varmeudvikling. Flash er celler, man sætter strøm på, det andet er mekanik, der bliver slidt."

Strømbesparelse bliver vigtig

På længere sigt vil energibesparelsen ved at bruge flash blive et vigtigt argument. En flashbaseret storage-løsning bruger cirka en tredjedel af den strøm, der skal til for at drive en løsning med mekaniske diske, fortæller Niels Astor.

"Mængden af data stiger eksponentielt, så storage bliver en af de ting i et datacenter, der vil bruge rigtig meget strøm."

Dermed nærmer de samlede omkostninger ved flash storage sig et niveau, hvor teknologien bliver interessant, også for virksomheder med mere almindelige performance-krav, mener Niels Astor.

"I et større perspektiv, hvor strøm, køling og gulvplads i datacenteret regnes med, begynder regnestykket at se fornuftigt ud, så SSD flash i storage-systemer, er efter min mening det tætteste, vi kommer fremtidens grønne lagringsteknologi."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere