Artikel top billede

Solid State Disk klar til datacentrene

EMC's annoncering af Flashbaseret Solid State Disk (SSD) er et skridt mod mere SSD-baseret storage i datacentre. Eksisterende SSD-producent hilser EMC velkommen.

Med annonceringen af Solid State flashdrive til EMC's Symmetrix DMX-4 i sidste uge introducerede EMC hvad storageanalytikere betegner som en disruptiv (banebrydende, red.) teknologi i datacenteret.

"EMC's annoncering er det første skridt i en udvikling, hvor vi vil se mere og mere SSD blive anvendt i storagesystemer," lyder vurderingen fra Jeffrey Janukowicz, storage-analytiker hos IDC.

På wikibon, erfaringsudvekslingswikien for it-professionelle og -analytikere, vurderer storage-analytikeren David Floyer at Flash SSD-teknologi vil være en disruptiv teknologi for det traditionelle storagemarked.

Bedre performance, mindre strømforbrug

Solid state flash drev anvender flash memory til at gemme og hente data. Det giver svartider, der er hurtigere end traditionelle harddiske.

Da der samtidigt ikke er nogle mekaniske dele i flashdrevet, kan man ifølge EMC spare op til 38 procent energi, når man gemmer en terabyte data med flashdrevet i forhold til, hvad en harddisk bruger til at gemme en tilsvarende datamængde.

De to forhold gør Solid State flashdrives interessante for datacentrene.

"SSD øger performance og gør strømforbruget mindre. Det er nogle elementer, som datacentre vil være meget interesserede i," vurderer Jeffrey Janukowicz.

Dyrere kapacitet, billigere I/O

Performanceforbedring og mindre strømforbrug koster dog. EMC's SSD-løsning er meget dyrere end traditionelle harddiske. Men ifølge Jeffrey Janukowicz kommer omkostningsbetragtningen an på, hvordan man betragter storageomkostninger.

"Hvis man sammenligner en SSD med et traditionelt 15.000 RPM drive, så er SSD-systemer dyrere set fra et dollar per gigabyte perspektiv.

Men storagesystemer er ikke kun et spørgsmål om kapacitet, det er i højere grad et spørgsmål om, hvad I/O koster. Hvis man sammenligner dollar per I/O, så er SSD en omkostningsmæssig effektiv løsning set i forhold til en traditionel harddisk," siger Jeffrey Janukowicz.

Hidtil har Flash-baseret SSD været langsommere til skrivning, men ifølge EMC har firmaets ingeniører løst det problem.

RAM-baserede SSD

EMC er først ude med en Solid State flashdrive til enterprisebrug, men der findes allerede andre SSD-baserede storageløsninger.

"Der er to typer af SSD. Flashbaseret SSD som EMC's annoncering og så en række RAM-baserede SSD, eksempelvis fra Texas Memory Systems," siger Jeffrey Janukowicz.

De RAM-baserede SSD er hurtigere og har en bedre skriveperformance end Flashbaserede SSD.
De er rettet mod den meget høje ende af markedet som finansielle institutioner til aktiehandel og lignende.

Jeffrey Janukowicz forventer, at EMC's flashbaserede SSD-løsning vil blive anvendt af en bred vifte af applikationer.


Konkurrent hilser velkommen
Hos Texas Memory Systems hilser vicepresident Woody Hutsell EMC velkommen på SSD-markedet.

"Vi har arbejdet med Solid State Diske i årtier. Overordnet set er EMC's annoncering positiv. Vi vil selvføgelig nogle gange komme i direkte konkurrence med EMC, men nu er det ikke længere kun os, der fortæller verden at harddiske forringer applikationernes performance. Nu er EMC med," siger Woody Hutsell, som forventer en øget interesse for SSD-storage.

Texas Memory System har traditionelt leveret RAM-baserede SSD, men i slutningen af denne måned lancerer Texas-virksomheden RAMSAN 500, som er en blanding af RAM-baseret og Flash-baseret SSD.

"Vi har nyligt annonceret RAMSAN 500 som er en blanding af RAM til caching og flash for read-performance. De første leverancer kommer i denne måned."

Ifølge Woody Hutsell er RAM-baseret SSD mange gange hurtigere end Flash-baseret SSD og de to typer SSD retter sig mod forskellige applikationer afhængige af kravene til applikationerne.

Fremover forventer Woody Hutsell at have et mix af RAM-baseret og Flash-baseret SSD at tilbyde kunderne.

"RAM-baseret SSD er rettet mod finanssektoren, banker, teleselskaber, børshandler; områder der kræver en accelereret online transaktionsdatabase, hvor læsninger og skrivninger skal gå ekstremt hurtigt," siger Woody Hutsell.

Den flash-baserede SSD er primært rettet mod datawarehousing, video-on-demand, videorendering og behandling af eksempelvis seismiske data, er Texas Memory Systems' erfaringer fra early-adaptors.

"Flash SSD er virkelig god til applikationer, der kræver god læseperformance, stor båndbredde samt højkapacitet," siger Woody Hutsell.

IDC forventer at SSD-markedet vil have en vækst på 200 procent i tidsrummet 2006 - 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere