Artikel top billede

Skatterådet: Multimedieskat bliver uden tv-dækning

På et møde tidligere i dag konkluderede Skatterådet, at multimediebeskatningen ikke kommer til at omfatte tv. Det ærgrer TDC.

I det ny år bliver danskerne beskattet af 3.000 kroner, hvis de får en computer, telefon eller bredbåndsforbindelse til hjemmebrug af arbejdsgiveren.

Derfor er det en fordel at presse flere produkter ned i en hjemmearbejdsplads-ordning, da beskatningen alligevel er den samme uanset den samlede værdi af arbejdsredskaberne.

Tv inkluderet i medarbejderbredbånd har derfor været nævnt som en mulighed for at få mest ud af den nye beskatning.

I bemærkningerne til lovforslaget er der også åbnet for, at tv kan indgå i bredbåndsabonnementer omfattet af multimediebeskatningen, hvis ydelsen "ikke kan udskilles og må anses for sædvanlig".

Men multimediebeskatningen omfatter ikke tv. Det fastslår Skatterådets formand, Lida Hulgaard.

"Man kan ikke putte tv-pakker ind i sådan nogle bundlede pakker under multimediebeskatningen. Tv-delen vil blive beskattet særskilt," siger hun til Computerworld.

Den konklusion nåede Skatterådet frem til på et møde tidligere på dagen.

Tv endnu ikke sædvanligt

Det afgørende argument, der udelukker tv-delen fra multimediebeskatningen, er ifølge Lida Hulgaard, at tv som en del af et bredbåndsabonnement ikke kan ses som sædvanligt.

"Vi må sige, at med den tekniske standard vi har i dag, så er det ikke så sædvanligt, at vi ville synes, at det skulle være med i en multimediebeskatning," siger Lida Hulgaard.

Hun tilføjer, at det også har vist sig muligt at udskille tv fra bredbåndsprodukter. Her fremhæver hun, at udbyderne tilbyder bredbåndsprodukter med og uden tv.

"Nogle af de der udbydere har også en duo-model eller -pakke, hvor du kun lægger telefon og internet og ikke tv ind i det, så man har faktisk valget mellem det ene og andet. Og der er også en prisforskel, og den, mener vi, er et personalegode, der ligger ud over multimediebeskatningen," forklarer Lida Hulgaard.

Ærgrelse hos TDC

TDC er netop et af de selskaber, der har lanceret hjemmearbejdsplads-produkter uden og med tv-delen. Det er henholdsvis sket under navnene HomeDuo Work og HomeTrio Work, hvoraf sidstnævnte har en tv-grundpakke inkluderet. Den grundpakke bliver altså ikke omfattet af multimediebeskatningen fra næste år.

Teleselskabets chef for public affairs, Anders Thomsen, ærgrer sig over dagens beslutning i Skatterådet.

"Vi havde jo håbet, at man kunne konkludere, at denne her tv-grundpakke kunne blive dækket af multimedieskatten. Det har man ikke gjort i dag, men der forventer vi så, at det kigger man på igen inden for forholdsvis få år, fordi markedsudviklingen helt sikkert går den vej," siger Anders Thomsen.

Han henviser til, at Skatterådet har afvist tv som omfattet af multimediebeskatningen, fordi tv ikke er en sædvanlig ydelse, der indgår i bredbåndsabonnementer. Men det bliver det i fremtiden, vurderer han.

Tidligere har Anders Thomsen over for Computerworld henvist til den markedsudvikling, der er sket i Frankrig, hvor tv er en almen ydelse sammen med bredbåndsforbindelser.

Lida Hulgaard erkender, at sædvanlig er et elastisk begreb, og at tv som omfattet af multimedieskatten derfor igen kan komme på dagsordenen.

"Udviklingen går jo meget hurtigt på det her område, og vi må så tilpasse os udviklingen, og ja, det kan meget let betyde, at vi om ikke så lang tid kommer til at tage stilling til det igen, og så må vi se, hvad udviklingen har ført med sig," siger hun.

Konkurrencen også til diskussion

Telias juridiske direktør, Jens Ottosen-Støtt, mener, at begrundelsen fra Skatterådet er "dum", fordi den beror sig på det elastiske begreb sædvanlig. Men han ser det som rigtigt, at tv ikke skal indgå.

"Det har jo aldrig nogensinde været meningen, at man skulle kunne lokke frit tv ned under det (som omfattet, red.). Det har jo altid haft sine egne bestemmelser, så jeg synes, at beslutningen er rigtig set fra en juridisk synsvinkel," siger Jens Ottosen-Støtt.

Computerworld har tidligere skrevet, at Boxer, der udbyder tv via det luftbårne sendenet, fandt det konkurrenceforvridende, hvis tv via bredbånd blev tilgodeset. Lida Hulgaard fortæller, at de ikke har taget konkret stilling til Boxer, men konkurrencen har været vendt.

"Der ligger nok også lidt det i det, at det er konkurrenceforvridende for dem, der ikke leverer tv-signaler via bredbånd," siger hun.

Dagens beslutning i Skatterådet betyder, at teleselskaberne nu to uger før lovens ikrafttrædelse får et klart - men måske tidsbegrænset - svar. Teleselskaberne har tidligere kritiseret, at det er utilfredsstillende at få så sent et svar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere