Artikel top billede

Europæisk 100 Gbit-forbindelse klar til erhvervslivet

En fiberforbindelse, der giver 100 gigabit per sekund mellem nogle af Europas største byer, er udrullet og klar.

Computerworld News Service: Verizon Business er færdig med at udrulle udstyr, der giver 100 gigabit per sekund på en fiberforbindelse mellem Paris og Frankfurt. Virksomheden skyder hermed gang i den næste generation af optiske netværk til kommercielle tjenester til erhvervslivet.

100 Gbps-modulet, der er installeret i en Nortel Networks 6500 multiservice-platform, gør det muligt for Verizon at sende 10 gange så meget data som på virksomhedens eksisterende 10 Gbps-interfaces over en enkelt bølgelængde på et par fiberoptiske kabler.

Alle interfaces løber ud til det samme fiberpar, som kan bære trafik på 80 forskellige bølgelængder, og det er ifølge Verizon den første af denne slags udrulninger.

Selvom Verizon endnu ikke tilbyder en tjeneste på 100 Gbps til individuelle kunder, og selvom der heller ikke er nogen virksomheder, der efterspørger det, så er teleoperatøren gået i gang med at udrulle disse hurtigere forbindelser på sin egen backbone for at holde trit med den hastigt stigende efterspørgsel på kapacitet, fortæller Glenn Wellbrock, der er director of backbone network design hos Verizon Business.

Næsten halvdelen af bølgelængderne på backbonen mellem Paris og Frankfurt er i dag fyldt op, forklarer han.

Selvom de fleste virksomheder køber forbindelser på 100 megabit per sekund eller derunder, bruger en håndfuld allerede optiske forbindelser på 40 Gbps direkte til Verizon, og et nationalt uddannelsesnetværk i Storbritannien har afprøvet en forbindelse på 100 Gbps, fortæller Glenn Wellbrock.

Der skulle være standarder på plads for Ethernet på både 40 og 100 Gbps omkring midten af 2010 og kommercielle tjenester klar engang senere på året. Både basestationerne til mobilnetværket samt erhvervslivet kræver nu hurtigere forbindelser, og flere såkaldte backhaul-forbindelser mellem backbone og mobile undernetværk er ved at opgradere til 100 Mbps, fortæller han.

Trafikken splittes op

WDM-udstyr (wavelength-division multiplexing) gør det muligt for teleoperatørerne at sende mange separate trafikstrømme over den samme fiber ved at placere dem på forskellige bølgelængder.

Ved at sætte et interface på 10 Gbps i hver ende af den 893 kilometer lange forbindelse kan Verizon sende 10 gange så meget data over en af disse bølgelængder uden at udskifte noget andet udstyr, forklarer Glenn Wellbrock.

Det er stadig de samme forstærkere, som står efter omtrent hver 50 kilometer på strækningen.

Verizon er tilsyneladende længst fremme med 100 Gbps, mens konkurrenter som eksempelvis AT&T har været i gang med at udrulle 40 Gbps fiberoptiske forbindelser, som har været tilgængelig lidt længere tid, fortæller Andrew Schmitt, analytiker hos Infonetics Research .

Nortel har et forspring på omkring 18 måneder i forhold til andre leverandører i leveringen af denne teknologi, samtidig med at Cienas forestående opkøb af Nortels fiberforretning har hjulpet til at lette bekymringer over virksomhedens levedygtighed, siger han.

Nortels største konkurrenter på dette område er Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks og Huawei Technologies.

Opgradering til hurtigere fiberforbindelser kommer teleoperatørerne dobbelt til gode, mener Andrew Schmitt. Mere trafik på en enkelt bølgelængde betyder, at der er behov for færre bølgelængder og i sidste ende færre fibre. Og derudover kan det introducere latenstider for anvendelser af netværket såsom stemmeopkald og video-trafik, hvis man splitter trafikken op mellem, siger han.

Venter på prisenfald

For at opnå den samme reelle hastighed som en 100 Gbps forbindelse, kræver det ifølge Schmitt faktisk 13-16 interfaces på 10 Gbps.

Infonetics forventer, at teleoperatørerne kun vil installere nogle få interfaces på 100 Gbps før 2013, når prisen for det hurtigere udstyr kommer på linje med produkterne på 40 Gbps, fortæller Andrew Schmitt.

Ligeledes vil kun få virksomheder købe tjenester med denne hastighed i den nære fremtid, selvom det kan tænkes, at virksomheder som Google vil udrulle dem i forbindelse med nogle af verdens største datacentre, siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere