Artikel top billede

Business intelligence-løsninger kan se dejlige ud, men har ofte ingen betydning for forretningen.

Business intelligence er ren underholdning for lederne

Tema: I mange virksomheder har rapporterne fra BI-systemet ingen indflydelse på forretningen, men er ren underholdning for ledelsen. Få otte gode råd til BI-arbejdet.

"Nej, hvor er den fin, og hvor den blinker smukt."

Det er ikke juledekorationen, chefen falder i svime over. Det er grafikken i business intelligence-systemet, der med sine blinkende lamper, speedometer og farvede pile, ser pænt ud på computerskærmen.

At se pænt ud er reelt hvad BI-systemet i mange virksomheder nøjes med at gøre.

Ledelsen bruger dem ikke til andet, end at konstatere tilstedeværelsen af de rapporter, som systemet spytter ud.

Nogen egentlig betydning for virksomhedens forretning har BI-systemet ikke.

"Mange BI-løsninger er frakoblet resten af forretningen. Masser af flotte farver og blinkende lamper, men reelt uden anvendelse i organisationen, fordi løsningen ikke afspejler strategi og fokusområder."

Det siger Ole Dalsgaard, som har en fortid som divisionsdirektør i SAS Institute, men som de seneste knap tre år har drevet sin egen konsulentforretning med rådgivning inden for opbygning af ledelsesinformationssystemer.

Hvad vil vi opnå?

Han ser i sit daglige arbejde grelle eksempler ude hos virksomhederne, hvor BI-løsningen fungerer glimrende rent teknisk, men hvor indholdet grundlæggende er uinteressant for den øverste ledelse.

Han ser mange BI-projekter, der sættes i gang uden at ledelsen har gjort sig klart, hvad den vil med projektet.

Spørgsmål som: Hvem er brugerne? Hvad vil vi opnå? Hvad skal vi styre anderledes? Hvad skal vi dokumentere - og hvorfor? - bliver ikke stillet.

"Derfor findes der adskillige BI-løsninger rundt om i det ganske land, som er staffage og uden kobling til virksomhedens reelle styring. Hvis ikke ledelsen og organisationen har et klart billede af, hvad den vil opnå med deres BI-løsning, bør de hellere lægge projektet på hylden, og bruge kræfterne på andre ting," siger Ole Dalsgaard.

Den største udfordring i et BI-projekt ligger simpelthen i beslutningsfasen.

"Det er en intellektuel øvelse, der skal laves først, og det skal topledelsen gøre. Indfører vi BI for at få bedre styr på økonomien, produktionen eller er det for at legitimere, hvad skattekronerne bruges til?"

Otte gode råd

Et BI-system, der er undfanget under parolen 'So ein Ding müssen wir auch haben', har ingen værdi.

Tværtimod koster den penge, og man risikerer at spilde tiden på at kigge på informationer, som ikke har direkte betydning for bundlinien.

Det er en stor risiko at løbe i især krisetider.

"Hvis de informationer, systemet spytter ud, ikke er vitale for organisationen, kan det være lige meget. Mennesker agerer på det, de bliver målt på, og hvis de ikke bliver målt på resultaterne fra BI-systemet, fokuserer ingen på det, og så har det ingen værdi. BI har kun værdi, hvis informationerne kan relateres direkte til, om forretningen går godt eller skidt. I en fodboldkamp måler man jo heller ikke på spillernes vægt og skostørrelse, men på de mål, der bliver scoret," siger Ole Dalsgaard.

Derfor skal det integreres fuldt og helt i organisationen. Ellers er det et pseudosystem, mener han.

"Man risikerer at måle på antallet af kursusdage eller kompetenceprofiler, eller hvor mange kvindelige ledere og ansatte med anden etnisk baggrund end dansk, der er i virksomheden, selvom det hele egentlig handler om, hvorvidt man får solgt noget eller ej."

Otte gode råd om BI

Ole Dalgaard giver her en række ting at tænke over, inden man går i gang med et BI-projekt.

Formålet skal være klart

Hvad er det, du skal du styre, som du ikke kan styre i dag? Hvis formålet ikke er krystalklart, så vent med at gå i gang med dit BI-projekt.

Indholdet skal give mening

BI skal afspejle organisationens strategiske mål, interne kontrakter og fokusområder. BI skal bruges til at styre virksomheden med. Mangler den kobling, giver BI ingen mening.

Undgå at drukne i data

Informationsmængderne vokser og vokser. Derfor er fravalg af irrelevant information ligeså vigtig som tilvalg af relevant information. Undgå 'information overload'.

Fremtid frem for fortid

Fortiden er uinteressant - med mindre den kan bruges begavet til at kvalificere fremtiden. BI skal bygges, så historikken kan bruges til at give intelligente bud på fremtiden.

Brugen demokratiseres

Alle andre end ledelsen er brugere af BI. Det stiller høje krav til tilgængelighed og brugervenlighed. BI er ikke længere et ekspertsystem.

BI kan ikke trylle

Du får aldrig bedre information ud, end hvad dine data og registreringspraksis giver mulighed for. Er dit datagrundlag dårligt, så start med at rette op på det.

En del af helheden

BI skal integreres i organisationens samlede styring. Det betyder, at principper for incitamentsstrukturer, belønningssystemer og ledelsesmæssig opfølgning skal kobles til BI-resultaterne.

Den fælles sandhed

Når BI-projektet først er i gang, er det fremover den fælles sandhed. Ledelsen må ikke acceptere, at der er afdelinger eller funktioner i organisationen, der fortsat vælger at måle og veje tingene på anden vis. For så opnår man aldrig den ønskede gennemsigtighed og fælles styring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere