Artikel top billede

Se hvad du kan få ud af cloud computing

Modeordet cloud computing lyder en anelse luftigt, men tågen letter, når man fra it-chefens perspektiv kigger på, hvilken værdi det konkret kan tilføre virksomheden.

Læs også: Lær at gemme dine data sikkert oppe i skyen

Computerworld News Service: Cloud computing er det sidste nye.

"Det er ved at blive det nye modeord," siger senioranalytiker hos Gartner Ben Pring, ligesom mange af hans kolleger også påpeger. Problemet er (ligesom med web 2.0), at alle tilsyneladende har deres egen definition af begrebet.

"Cloud" er som metafor for internettet en genkendelig kliche, men i kombination med "computing" bliver betydningen pludselig større og mere uklar. Nogle analytikere og leverandører bruger en snæver definition af cloud computing som en opdateret version af det såkaldte utility computing, hvilket grundlæggende dækker over virtuelle servere, der er tilgængelige over internettet.

Andre bruger en meget bred definition med det argument, at hvad som helst, der tilgås uden for firewall'en, er "oppe i skyen" inklusiv konventionel outsourcing.

Begrebet cloud computing står skarpest i lyset af it-afdelingens evige udfordringer: Hvordan øger vi kapaciteten og tilføjer ny funktionalitet løbende uden at skulle investere i ny infrastruktur, optræne nyt personale eller licensere ny software?

Cloud computing omfatter i dette perspektiv enhver abonnements-baseret eller forbrugsbetalt tjeneste, der i realtid over internettet udvider it's eksisterende formåen.

Cloud computing er stadig spæd, og det er en broget skare af store og små leverandører, der leverer en mængde cloud-baserede tjenester lige fra komplette applikationer over storage-tjenester til spamfiltre.

Og ja, leverandører af utility computing-agtig infrastruktur er en del af dette billede, men det er også SaaS-leverandører som Salesforce.com.

I dag er det for det meste nødvendigt at købe cloud-baserede tjenester individuelt, men der er allerede ved at opstå cloud computing-integratorer.

I et forsøg på at finde frem til cloud computings forskellige bestanddele har vi talt med en masse leverandører, analytikere og it-kunder. Baseret på disse samtaler får du her en overordnet gennemgang af, hvad cloud computing egentlig handler om:

Saas, utility og webtjenester

1. Software as a Service

Denne type af cloud computing leverer en enkelt applikation gennem browseren til tusindvis af kunder via en såkaldt multitenant-arkitektur, hvor flere kunder benytter de samme ressourcer.

På kundesiden betyder det, at der ikke kræves nogen stor investering i servere eller softwarelicenser.

På leverandørsiden giver det lave omkostninger sammenlignet med konventionel hosting, da der kun er en enkelt applikation, der skal vedligeholdes.

Salesforce.com er langt det mest kendte eksempel blandt enterprise-applikationer, men SaaS-tilgangen er også almindeligt brugt til HR-applikationer og har endda arbejdet sig op ad fødekæden til ERP med spillere som Workday.

Og hvem kunne have forudset den pludselige fremkomst af SaaS-"desktop"-applikationer som Google Apps og Zoho Office?

2. Utility computing

Det er ikke nogen ny idé, men denne form for cloud computing er ved at få nyt liv fra Amazon.com, Sun, IBM og andre, der nu tilbyder storage og virtuelle servere, som erhvervslivet kan trække på efter behov.

De virksomheder, der har været tidligt ude, benytter hovedsagligt utility computing til supplerende, ikke-kritiske behov, men det er muligt, at denne tilgang en dag vil erstatte dele af datacentret.

Andre leverandører tilbyder løsninger, der hjælper it-afdelingen med at oprette virtuelle datacentre fra forskellige almindelige servere, såsom 3Teras AppLogic og Cohesive Flexible Technologies' Elastic Server On-Demand.

LiquidQ fra Liquid Computing tilbyder lignende funktionalitet, der gør det muligt for it-afdelingen at samle hukommelse storage og beregningskapacitet som en virtuel pulje af ressourcer, der er tilgængelig over netværket.

3. Web-tjenester i skyen

Nært beslægtet med SaaS tilbyder tjenesteleverandører API'er, der gør det muligt for udviklere at trække en vis funktionalitet over internettet frem for at levere komplette applikationer.

Denne tilgang strækker sig fra leverandører, der tilbyder særskilte erhvervstjenester - såsom Strike Iron og Xignite - til hele arsenalet af API'er fra Google Maps, lønbehandlings-tjenester fra ADP, U.S. Postal Service, Bloomberg og endda tjenester til konventionel kreditkortbetaling.

PaaS, managed service, handel og integration

4. Platform as a Service

Som endnu en SaaS-variant leverer denne form for cloud computing udviklingsmiljøer som en tjeneste over nettet. Du bygger dine egne applikationer, der kører på leverandørens infrastruktur, og som leveres til dine brugere via internettet fra leverandørens servere.

Ligesom med Lego-klodser begrænses disse tjenester af leverandørens design og funktionalitet, så du får ikke absolut frihed, men det, du får, er forudsigelighed og garanteret integration.

Som primære eksempler kan her nævnes Salesforce.com's Force.com, Coghead and den ny Google App Engine. Herudover vrimler det med cloud-baserede mashup-platforme til udvikling i den ekstremt lette ende, såsom Yahoo Pipes eller Dapper.net.

5. Managed services

En af de ældste former for cloud computing er managed services, hvilket grundlæggende er en applikation, hvis målgruppe er it-afdelingen frem for virksomhedens slutbrugere såsom en tjeneste til skanning efter virus i e-mail eller en tjeneste til overvågning af applikationer, hvilket blandt andre virksomheder som Mercury tilbyder.

Sikkerhedstjenester fra SecureWorks, IBM og Verizon falder i denne kategori ligesom cloud-baserede antispam-tjenester som Postini, der for nylig blev opkøbt af Google. Af andre relaterede tjenester kan nævnes desktop management services såsom de, der tilbydes af CenterBeam eller Everdream.

6. Service commerce platforms

Denne type cloud computing-tjeneste er en slags hybrid mellem SaaS og managed services.

Den er bruges mest i handelsmiljøer, såsom systemer til udgiftsstyring, der gør det muligt for brugerne at bestille rejser eller sekretær-tjenester fra en fælles platform, der derefter koordinerer pris og levering af serviceydelsen inden for de krav, der er sat af brugeren. Man kan se på denne tilgang som et automatiseret servicebureau.

Af velkendte eksempler kan nævnes Rearden Commerce og Ariba.

7. Integration på internettet

Integrationen af cloud-baserede tjenester er stadig i en tidlig fase. Virksomheden OpSource, som hovedsageligt har SaaS-leverandører som kunder, introducerede for nyligt OpSource Services Bus, som i sig selv benytter cloud-baseret integrationsteknologi fra en lille startup-virksomhed ved navn Boomi.

SaaS-leverandøren Workday opkøbte for nylig en anden spiller i dette marked, CapeClear, en enterprise service bus-leverandør, der langsomt bevægede sig mod business-to-business-integration.

Grand Central, som forsøgte at blive en universel "bus in the cloud" til at forbinde SaaS-leveradører og tilbyde integrerede løsninger til sine kunder, var langt forud for sin tid og brændte ud allerede i 2005.

Da sådanne cloud-baserede indbyrdes forbindelser i dag sjældent er til stede, er det muligvis mere nøjagtigt at beskrive cloud computing som "computing under åben himmel" med mange isolerede skyer af tjenester, man som it-kunde må forbinde individuelt til.

På den anden side bør ideen om løst forbundne tjenester, der kører på en fleksibel, skalerbar infrastruktur - i takt med at virtualisering og SOA breder sig i erhvervslivet - i sidste ende gøre enhver stor virksomhed til et knudepunkt i cloud'en.

Det er en mangeårig tendens med en langsigtet horisont, men blandt de store tendenser er cloud computing den, der bliver sværest at undgå på den lange bane.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:
Lær at gemme dine data sikkert oppe i skyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere