Artikel top billede

Tilbageslag for SAP i Oracle-sag

Oracle vil nu være i stand til at søge erstatning ud fra ""hypotetiske" software-licenser.

Computerworld News Service: Oracle har vundet et slag om, hvordan erstatningssummen skal udregnes i en retssag mod SAP om intellektuel ejendom, ifølge en kendelse fra 28. januar [pdf] fra den amerikanske distriktsdomstol for det nordlige Californien.

Oracle sagsøgte i marts 2007 SAP og SAP's daværende datterselskab TomorrowNow, som tilbød billigere support af Oracles applikationer. Oracle hævede, at TomorrowNows medarbejdere ulovligt havde downloadet software fra virksomhedens support-systemer. SAP hævdede, at det var tilladt for medarbejderne at downloade materialet på vegne af TomorrowNows kunder, men erkendte også, at der var foregået visse "upassende downloads".

Sagen kommer ifølge den på nuværende plan i retten til november. Oracle har udtalt, at erstatningen kan ende på over en milliard dollars, knap 5,35 milliarder kroner. Denne sum er delvist udregnet på basis af "hypotetiske" licensafgifter, som virksomheden kunne være blevet betalt for brugen af dens software.

Men i en begæring, der blev indgivet sidste år, argumenterer SAP, at Oracle ikke er berettiget til erstatning på dette grundlag, da virksomheden "aldrig ville have været villig til at forhandle med sin ærkerival ... om den type ophavsretslicens, som Oracle fremlægger i denne sag," fremgår det af kendelsen fra dommer Phyllis Hamilton fra 28. januar.

"Derudover hævder SAP, at selv hvis Oracle havde været villig til at forhandle sådan en licens på plads, gør vidneudsagn fra chefer fra begge sider i sagen det klart, at sagens parter ikke kunne være kommet til enighed om hverken eventuelle forhandlingers grundlag eller om nogen pris, da de har afgørende forskellige syn på forhandlingernes grundlag, og således ville parterne aldrig kunnet have 'mødtes på halvvejen'," tilføjes der i kendelsen.

Tredjepart i skudlinjen

Men Hamilton lader sig ikke overbevise af SAP's argumenter.

Oracle vil få mulighed for at "fremlægge beviser om den rimelige markedsværdi af de ophavsrettigheder, som SAP angiveligt har brudt," fastslår kendelsen. "Spørgsmålet er ikke, hvad Oracle ville have opkrævet for en licens, "men hvad den rimelige markedsværdi er."

SAP udtrykker i en pressemeddelelse skuffelse over kendelsen men bemærker, at den "ikke tilkender nogen specifik skadeserstatning og heller ikke foreskriver, at Oracle faktisk er berettiget til erstatning".

SAP vil "fortsætte det juridiske arbejde hen mod en hensigtsmæssig afslutningen af denne sag," står der i pressemeddelelsen.

En talskvinde fra Oracle afviser at udtale sig.

Den spegede sag understreger den høje finansielle risiko i forhold til indtægter fra software-support, som giver leverandørerne en stabil indtægt, selv når salget af nye licenser går trægt.

Med lignende anklager som dem mod SAP sagsøger Oracle også tredjeparts-vedligeholdelses-leverandøren Rimini Street og dens koncernchef, Seth Ravin, som var medstifter af TomorrowNow.

Ravin afviste i et interview i sidste uge at have gjort noget galt og oplyste, at virksomheden har til hensigt at forsvare sig med næb og klør.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere