Artikel top billede

Udbudsrod: Hillerød "glemte" Madonna-koncert

Hillerød Kommune sendte en tom kalender for den nu suspenderet kommunalchef og skrev, at ingen havde modtaget gaver. "Det var en fejl," lyder det nu.

Hillerød Kommune erkender, at den sendte forkerte oplysninger om den nu suspenderede kommunaldirektør, Peter Zahlekjærs, Madonna-koncert og middag på KMD's regning.

Balladen opstod, da det kom frem, at kommunen samtidig havde indgået en kontrakt med KMD uden om udbud på omkring 50 millioner kroner.

Men inden afsløringen sendte kommunen en tom kalender fra den nu suspenderede kommunaldirektør til Computerworld.

Kommunen siger i dag, at det var en fejl.

"Ved en fejl havde en medarbejder i sekretariatet sendt kalenderen for 2008 i stedet for den i 2009, jeg kan kun beklage denne fejl," skriver sekretariatschef Mikael Bay i et svar til Computerworld.

Fældet af aktindsigt

Computerworld har fået aktindsigt hos alle kommuner under mistanke for it-udbudsfusk.

Aktindsigten fra Hillerød Kommune omhandlede svar på generelle spørgsmål om, hvorvidt kommunen havde modtaget gaver af leverandøreren KMD. Derudover skulle kommunen samtidig sende kalendere for de ledende medarbejdere til Computerworld.

Ifølge Hillerød Kommune tiltrådte kommunaldirektøren først i januar 2009, men kommunen sendte kalenderen fra 2008.

Nu har kommunen sendt en ny kalender fra 2009. Her fremgår blot en lille håndfuld møder, men først fra 11. september og frem. Ingen Madonna-koncert eller anden KMD-hygge er indskrevet i kalenderen.

"Hvis du har spørgsmål til indholdet af kalenderen, må du rette henvendelse til Peter Zahlekjær, da han er ansvarlig for sin egen kalender," skriver sekretariatschef Mikael Bay.

Direktør ryddede op i kalender

Over for Computerworld forklarer Peter Zahlekjær forløbet således:

"I har åbenbart ikke fået tilsendt min kalender for 2009 i første omgang. Det har kommunen glemt. Den fejl vil jeg ikke påtage mig," siger han.

Den suspenderede kommunaldirektør forklarer de meget få poster i den efterfølgende tilsendte 2009-kalender med oprydning.

"Jeg rydder løbende op i min kalender og sletter poster. Og jeg ved ikke, om jeg også har slettet Madonna-koncerten," siger han.

Peter Zahlekjær forklarer, at han muligvis blot har henholdt sig til papir-invitationen.

Den tidligere topembedsmand i Hillerød Kommune forklarer, at han blandt andet ryddede op i kalenderen i januar 2010, og at kommunen muligvis har genskabt det af kalenderen, som den kunne, hvorved kun få poster fremgår.

Afgørelse: Ingen gaver over 200 kroner
I afgørelsen om aktindsigt skrev Hillerød Kommune desuden:

"Endelig kan jeg oplyse, at ingen i Hillerød Kommune ifølge vores vurdering har modtaget gaver fra KMD med en værdi på over 200 kroner".

Kommunen oplyser, at den nu suspenderede Peter Zahlekjær var inde over besvarelsen af aktindsigten i den forstand, at han "naturligvis blev orienteret om, at der var søgt aktindsigt i hans kalender, og han besvarede de spørgsmål, som Computerworld stillede, for sit eget vedkommende."

"På spørgsmålet om han har modtaget gaver, oplyste Peter Zahlekjær overfor sagsbehandleren, at han ikke har modtaget nogen gaver," skriver sekretariatschef Mikael Bay til Computerworld.

Siden har kommunaldirektøren forklaret Computerworld, at han ikke opfattede koncerten og middagen som en gave, men som "kundearrangementer, hvor der er mulighed for at netværke".

Chef trumfer direktør

Sekretariatschef Mikael Bay fra Hillerød Kommune erkender da også, at der måske er sket fejltagelser undervejs i forløbet.

Mikael Bay, er det kommunens opfattelse, at koncerter og middag ikke er at betragte som gaver?

"Koncerter og middage er også at betragte som gaver, som vi ikke skal modtage. Reglerne er - som du også er klar over - blevet indskærpet over for kommunens ansatte, ligesom både kommunaldirektørforeningen og KL har meldt ud," skriver Mikael Bay.

Dermed erklærer sekretariatchefen sig lodret uenig i Peter Zahlekjærs daværende vurdering.

Og Peter Zahlekjær er også blevet klogere.

"I bagklogskabens lys må jeg erkende, at det var en gave," siger Peter Zahlekjær nu.

Hillerød Kommune har bedt KL om at indlede en undersøgelsessag mod Peter Zahlekjær.

Af en pressemeddelelse fra Hillerød Kommunen fremgår det, at ikke så meget gaverne, men direktørens manglende oplysninger i sagen, hvor kommunen skrev kontrakter med KMD uden om udbud til op imod 50 millioner kroner, skal kulegraves.

Efter tovtrækkeri: Vi fik billetter

Hillerød Kommune er ikke den eneste kommune, der har været tunge at danse med for at få oplyst de ansattes KMD-hygge.

Også i en anden kommune har man haft en pudsig sagsbehandling.

Frederikshavn Kommune erkender nu over for Computerworld - efter måneders tovtrækkeri - at den har modtaget fodboldbilletter fra it-leverandøren KMD.

Kommunen har ligesom en stribe andre kommuner købt KMD's Opus-system uden om udbud.

En socialchef fra kommunen har således modtaget fem billetter inden for de sidste par år. Men præcis hvor mange billetter, kommunens øvrige embedsmænd har modtaget, er fortsat uklart. Kommunen konkluderer blot, at modtagelse af KMD-betalte billetter er sket i "meget begrænset omfang".

Kommunen har heller ikke gjort op med sig selv, hvor mange kampe hver embedsmand må se per sæson. Eller om bagatelgrænsen for gaver er overskredet med modtagelse af fodboldbilletterne.

"Der er ikke defineret en bagatelgrænse," lyder kommunens svar på de spørgsmål.

Ekspert: Det er bestikkelse
Dermed stiller kommunen op i køen af kommunale embedsmænd, der har boltret sig i KMD-gaver. Her har fodboldbillettter, golf og koncerter også tidligere været omtalt.

Lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet er klar i mælet om størrelsen af gaverne til Frederikshavn Kommunens embedsmænd.

"Det er klart ulovligt med fodbold og håndboldbilletter. Det er bestikkelse," siger han.

I Frederikshavn Kommune afviser man, at billetterne skulle have påvirket valget af en KMD-kontrakt uden om udbud.

Men det er underordnet i forhold til overtrædelse af reglerne for gaver, understreger Sten Bønsing.

Hele forløbet i Frederikshavn

Frederikshavn Kommune har til syneladende ikke været særlig stolt over modtagelsen af billetterne fra KMD.

I hvert fald sendte Computerworld den 19. januar 2010 en anmodning om aktindsigt til kommunen, hvor man bad om at få oplyst hvilke gaver, som "kommunens personale måtte have modtaget fra KMD".

I afgørelsen tilsendt en lille måned senere - den 9. februar - fremgår der intet be- eller afkræftende svar om, hvorvidt man havde modtaget gaver fra KMD.

Så dagen efter følger Computerworld op ved spørge direkte igen:

"Har kommunen modtaget nogle gaver fra KMD?"

Svaret - og den forvaltningsmæssige afgørelse - fra en afdelingsleder i kommunen lyder:

"Jeg har ikke fået oplyst, at vi har modtaget gaver".

Kommune: Vi fik billetter
Computerworld fik siden nys om, at kommunens folk faktisk havde taget imod billetter fra KMD.

Derfor blev der afskibet endnu en forespørgsel til kommunen.

Denne gang med flere direkte spørgsmål til hvor mange billetter socialchefen og andre medarbejdere i kommunen havde modtaget af KMD de sidste par år.

Der skete imidlertid intet i forhold til den forespørgsel.

Først ved den tredje rykker, hvor også borgmesterens mail blev sat cc, og der blev henvist til, at kommunen i følge god forvaltningskik bør besvare henvendelsen, skete der noget.

Den 12. marts - godt to måneder efter første anmodning om aktindsigt blev sendt - modtog Computerworld et svar, hvor det altså viser sig, at kommunens embedsmænd har modtaget gaver af KMD.

Direkte adspurgt om hvorfor kommunen ikke havde oplyst det tidligere, lyder det fra afdelingslederen:

"Jeg har ikke på noget tidspunkt oplyst, at kommunen ikke har modtaget gaver. Jeg har skrevet, at jeg ikke har fået oplyst, at kommunen har modtaget gaver."

Afdelingslederen forklarer, at hun efter den seneste forespørgsel har spurgt ud i forvaltningen, om man har modtaget billetter til håndbold og fodboldkampe.

Kommunaldirektør Jane Wiis fra Frederikshavn Kommune er blevet forelagt sagsforløbet og lektor Sten Bønsings udtalelser, som hun tilsyndeladende ikke giver meget for.

Du kan læse hele hendes mail til Computerworld på sidste side i denne artikel.

Referater fra KMD-møder pist væk

I sagen om manglende udbud har Computerworld tidligere afdækket, hvordan blandt andet mødereferater fra angående KMD-køb pludselig er pist forsvundet eller aldrig blevet lavet.

Det fik en forvaltningsekspert til at kalde det "helt ude i skoven".

En stribe kommuner har også haft et lidt specielt forhold til at udlevere oplysninger om gaver og studieture.

I Brønderslev Kommune erkendte kommunen, at have modtaget fodboldbilletter "ind imellem".

I første omgang kunne stabschefen ikke oplyse antallet. Men da borgmesteren skulle kommentere sagen, var tallet pludselig dukket op. Det drejede sig, ifølge borgmesteren, om 4-5 billetter.

Golfende KL-formand: Bryd ikke reglerne
Endelig afslørede BT, at den nu tidligere KL-formand Erik Fabrin også var blandt golf-spillerne til en KMD-turnering for 3-4 år siden.

Den afgående formand, der også er borgmester i Rudersdal Kommune, havde ellers i forbindelse med afsløringerne af de mange gaver udtalt:

"Som kunde skal man være opmærksom på, hvad det er og under hvilke omstændigheder, man siger ja til at modtage - billetter, gaver eller lignende," sagde Erik Fabrin.

Han opfordrede til, at kommunerne fulgte Rudersdal Kommune som eksempel og tog klart afstand fra ulovlige handlinger.

Computerworld kunne kort efter fortælle, at Rudersdal Kommune havde indgået aftale til 22 millioner kroner uden om udbud med KMD.

Dønninger og konsekvenser

Hele udbudssagen og den tilhørende gaveregn lader til at få flere konsekvenser.

Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen har bedt Tilsynsrådet om at se på hele udbudssagen. Ligesom partiet vil have kulegravet området.

Samtidig har KMD foreløbig meddelt, at den dropper gaver til kommunale ansatte.

Kommunaldirektørens mail

Kære Kristian Hansen

Jeg har med stor interesse fulgt din indædte kamp for at lave god dybdeborende journalistik her i Frederikshavn Kommune.

Fin artikel - jeg sikker på at den nok skal bidrage til at kaste lys over det "uvæsen" der tydeligvis alligevel foregår i en verdens mindst korrupte offentlige sektorer.
Især din grundige beskrivelse af sagsforløbet er vældig indsigtsfuld og fremmende for forståelsen af denne sag!

Jeg vil heller ikke undgå at rose den behændige undgåelse af at fortælle, at vi har brugt et betragteligt antal timer i vores hårdt belastede kommunale administration for overhovedet at finde frem til antydningen af de tilfælde hvor der har været tale om at nogle har modtaget noget som helst!

Så synes jeg slutteligt, at det er en rigtig flot kommentar du har fået fra Bønsing, der jo på dette veldokumenterede grundlag gerne lader sig citere for at der er foregået bestikkelse i Frederikshavn Kommune fordi man har modtaget billetter der i værdi svarer til et par hundrede kroner når AAB gør det godt!

Jeg glæder mig til den dag du henvender dig om noget der virkelig kan rykke og som optager mig rigtigt meget.

Nemlig hvordan vi fremmer digitaliseringen af den kommunale sektor med så mange partnere fra den private IT-branche som overhovedet muligt.

Hvis det kunne interessere dig, så inviterer jeg dig i den anledning meget gerne til ishockey kamp med White Hawks med "kradsere" og øl - betalt af egen lomme - det er der i hvert tilfælde ingen der kan angribe med et gaveregulativ i hånden…er jeg næsten sikker på…eller er der noget der hedder omvendt korruption…?

Med venlig hilsen

Jane Wiis
Kommunaldirektør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere