Artikel top billede

Vil iPad'en blive et hit blandt studerende?

En analytiker mener, at iPad'en vil være perfekt til studiebrug og kalder digitale undervisningsmaterialer en 'killer-applikation.' Ikke alle er dog enige.

Computerworld News Service: Apples iPad, der kommer i butikkerne 3. april, bliver allerede nu anset for at være en e-læser og multimedie-enhed i den bedre ende. Men om den kan bruges af studerende som en e-undervisningsbog er stadig til debat.

De studerende på universiteterne, der i forvejen er en del af Apples primære målgruppe, vil måske nok være villige til at punge ud med de 2750 kroner, som den trådløse iPad kommer til at koste - blandt andet fordi trådløse netværk er vidt udbredte på universitetsområderne.

"iPad-hardwaren vil så absolut være en god platform til at læse indhold med via skolens trådløse netværk," siger Van Baker, der er analytiker ved Gartner.

"Undervisningsbøgerne kan vise sig at blive den første 'killer-applikation'" til iPad, siger en anden analytiker ved Gartner, Allen Weiner.

Det er helt oplagt, hvordan iPad'ens touch-screen keyboard vil kunne bruges til at skabe dokumenter og andre former for indhold, og at enheden kan bruges til videoer og musik. Universitetsstuderende vil desuden kunne bruge enheden til at læse bestsellere, aviser og blade på.

Flere begrænsninger

Men hvis de forventer at kunne læse i deres undervisningsbøger via iPad'en, så står de til at blive skuffede - i hvert fald foreløbigt, siger Carl Howe, der er analytiker ved Yankee Group Research Inc.

Mens Apple allerede nu har offentliggjort aftaler med adskillige udgivere, først og fremmest af bestsellere, og med New York Times til virksomhedens iBook-forretning, så er forretningsmodellen for udgivelsen af digitale undervisningsbøger ikke på plads for de fleste e-læsere og tablets.

"Alt i alt er jeg ikke imponeret over økonomien i undervisningsmaterialer til e-læsere," siger Carl Howe.

Han forklarer sin skepsis med en henvisning til reglerne for håndtering af digitale rettigheder, der betyder, at en e-undervisningsbog ikke kan videresælges, trods det at en stor del af de studerende er vant til at sælge deres brugte undervisningsmaterialer for halvdelen af den originale pris eller mindre.

Stadig alt for dyrt

Der er allerede kommet enkelte e-undervisningsmaterialer på markedet, og selv med DRM og uden mulighed for videresalg, så er prisen nogle gange helt oppe på to-tredjedele eller tre-fjerdedele af prisen for en papirversion. For en teknisk tekst til brug i naturfagene kan prisen nogle gange komme over 1.000 kroner.

"Dertil skal lægges prisen for en iPad på mindst 2750 kroner, og på den måde bliver prisen for undervisningsmaterialer i e-bogsform højere og ikke lavere for forbrugerne," konkluderer Carl Howe.

Van Baker er ikke helt enig. De besparelser, de studerende vil kunne opnå ved at købe undervisningsmaterialer i digital form, "vil nemt kunne gøre op for prisen på en iPad over en periode på fire år," vurderer han.

Selv hvis undervisningsmaterialerne kunne videresælges og kostede mindre end papir-bøger, så advarer Carl Howe om, at e-læsere og iPad'en kun giver mulighed for at læse i en bog af gangen. Mange studerende anvender flere bøger på en gang, når studierne er intense.

"Lige meget hvor god iPad-hardwaren er, så tror jeg, de fleste studerende vil komme frem til, at det ikke er et ordentligt alternativ til papirbøger, når der skal laves dybdegående studier," siger Carl Howe.

"Den vil være bedst i forbindelse med for eksempel litteratur-studier, hvor fokus er på en bog af gangen."

Da iPad'en først kom frem, var Carl Howe meget begejstret. Han ser den stadig som et "hit," men tilføjer, "jeg anser bare ikke undervisningsmaterialer for at være nogen 'killer-applikation.'"

Jim McGregor, der er analytiker ved In-Stat, ser "potentiale" for tablets som iPad'en i forhold til undervisningsbøger - så længe producenterne gør materialerne tilgængelige på samme måde som de gør med andre bøger.

Jim McGregor tilføjer at iPad'en, der vejer omkring 700 gram, sandsynligvis er lidt for tung til først og fremmest at fungere som e-reader, særligt hvis brugerne skal bære den meget omkring.

"Der findes andre e-læsere på markedet, der er bedre [til intense studier], fordi de vejer mindre og ser bedre ud i kunstigt lys," siger han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere