Artikel top billede

Niels Madelung har en direkte bøn til Folketinget om ikke at gøre borgerne kriminelle ved at sælge fortrolige oplysninger.

Dusør gives: Dead or alive

Klumme: Hvor langt vil Folketinget gå for at komme skatteunddragelse til livs?

SF foreslog for nylig, at det skal være muligt for skattemyndighederne at købe stjålne, fortrolige oplysninger om danskernes bankforhold. Ifølge partiet en såkaldt god forretning, der skulle kunne indbringe staten flere hundrede millioner kroner mod at betale 30-40 millioner kroner for oplysningerne.

Den fremsatte forretningsidé sætter tingene i et helt nyt perspektiv: Hackere vil kunne tjene penge på deres hobby på lovlig vis ved at levere de stjålne oplysninger. Den enkelte bankmedarbejder får også mulighed for at indkassere dusøren på at begå en handling, der tidligere blev betegnet som kriminel.

Bankerne skal ud over at markedsføre en lav udlånsrente også markedsføre en høj informa­tionssikkerhed og ditto medarbejdermoral samt hackerbeskyttede banksystemer.

Paradoksalt nok udtaler SF's skatteordfører, Jesper Petersen, "at risikoen for en lavine af kriminalitet er lav", da han henviser til, at bankernes it-systemer er sikre nok.

"Jamen, hvad er så meningen med forslaget?" spørger man sig selv.

Jeg underkender ikke det store forretningspotentiale i forslaget, men jeg mener, det lægger op til en uheldig ændring af folks adfærd. Hvis en retskaffen bankansat skal spille med, skal vedkommende være villig til at overtræde sin fortroligheds- og loyalitetskontrakt med sin arbejdsgiver, misbruge sine kunders tillid, begå indbrud og tilsidesætte bankens sikkerhedssystemer, bringe personfølsomme oplysninger ud fra sin arbejdsplads og overdrage dem til tredjepart.

Forslaget indeholder en række andre uafklarede forhold. Den bankansatte eller hackere kan ikke umiddelbart se, om de stjålne data indeholder informationer, som kan anvendes til at anklage og sagsøge skatteunddragere. Det ville forudsætte, at skatteministeriet bad dem om at "levere" nærmere specificerede oplysninger.

Et andet forhold er spørgsmålet om, hvorvidt hackeren eller den bankansatte har overtrådt loven, hvis de stjålne oplysninger ikke kan bruges til at fælde en skyldig. Gives der frit lejde, eller modtager vedkommende oven i købet en tapperhedsmedalje for sit samfundsgavnlige initiativ?

Hvad er garantien for, at de ikke stjæler igen eller sælger oplysningerne til andre, for eksempel en konkurrerende bank, kreditforeninger, pensionskasser eller lånehajer, hvis de får frit lejde?

Selvom vi alle har en interesse i at stoppe kriminalitet, herunder skatteunddragelse, må vi fastholde en vis grad af ære og moral. Hvis vi begynder at anvende de metoder, som SF foreslår, må jeg så også køre for stærkt på motorvejen under påskud af, at jeg forsøger at fange en fartsynder? Og skal jeg, hvis det lykkes mig at stoppe fartsynderen, have en dusør, selvom jeg derved risikerede andres, mit eget og fartsynderens liv? Måske skulle vi indføre plus-klip i kørekortet, så man kan opspare klip ved at udføre indsatser af samfundsgavnlig karakter.

Min bøn til Folketinget er: "Kære Folketing, undgå at degradere os alle til at blive kriminelle, behold jeres og vores værdighed i samfundets interesse og fang synderne på lovlig vis, uden at I gradbøjer loven og frister lovlydige borgere ud i kriminalitet."

På forhånd tak.

Niels Madelung er projektchef hos Fonden Dansk Standard, certificeret

informationssikkerhedsleder og medredaktør af revisionen af ISO/IEC-standarden 27002:2005.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere