Artikel top billede

Slut med Danmark som verdens bedste it-land

Efter tre år på førstepladsen som det mest netværksparate samfund, må Danmark nu se sig slået i årets Networked Readiness Index. Se hvem der får guld og sølv.

It-Danmark går fra guld til bronze.

Efter tre år på førstepladsen i det såkaldte Networked Readiness Index fra World Economic Forum, må Danmark nu overlade toppen af podiet til vores svenske naboer.

Networked Readiness Index er en rangliste over 133 landes evne til at udvikle og bruge it- og kommunikations-teknologier.

Networked Readiness Indexet er en del af den årlige Global Information Technology Report fra World economic forum. Den nye rapport kommer ikke lang tid efter, at Danmark måtte rykke en plads tilbage på 'The Connectivity Scorecard', der vurderer forskellige landes brug af it.

Jävla svenskere

I år har Sverige indtaget førstepladsen, og Singapore har taget andenpladsen på Networked Readiness Index. Ifølge professor Soumitra Dutta, der har været med til at lave rapporten, skal det dog ikke ses som et udtryk for, at Danmark klarer sig dårligt.

"Der er en meget lille forskel, der adskiller Danmark og Sverige. Det er simpelthen meget tæt løb i toppen af ranglisten. Jeg synes, Danmark gør det fantastisk, så man kan godt være stolt af tredjepladsen," forklarer han.

Blandt andet scorer Danmark højt på vores infrastruktur til it- og kommunikations-teknologi, på befolkningens og virksomheders parathed til at tage teknologier i brug.

Til gengæld er vi ikke blandt de bedste, når det gælder markedsmiljøet, hvor det blandt andet er vores høje skatter på arbejde, der trækker ned.

Værst står det til, når vi ser på virksomheders evne til at bruge og udvikle teknologi. Her kommer Danmark ind på en 17. plads. Vi har ikke så mange patenter og ikke så stor en eksport af hightech-produkter, og det trækker ned.

Efter at svenskerne i flere år har åndet os i nakken, må vi nu se os slået. Sverige klarer sig generelt godt over hele linjen. Deres infrastruktur bliver vurderet til at være den bedste blandt de 133 lande, og deres politiske miljø og lovgivning er også helt i top.

Den svenske befolkning vurderes til at være bedst i verden til at udnytte it- og kommunikations-teknologier.

Vi kan dog trøste os med, at det svenske styres evne til at promovere og udnytte it er dårlige end i Danmark.

De nordiske lande i top

De danske og svenske styrker og svagheder ligner hinanden rigtig meget. Generelt har man i de nordiske lande en meget ens karakteristika, og den nordiske model må virke, da både Sverige, Danmark, Norge og Finland er at finde i top 10.

"Teknologien alene er ikke afgørende. Man har også brug for menneskelig kapital og miljøet, for at teknologien kan omsættes til noget brugbart. Her klarer de nordiske lande sig utrolig godt. Kendetegnet er, at der er et højt uddannelsesniveau, et godt og effektivt miljø for virksomheder, og stort fokus på it på politisk niveau," forklarer Soumitra Dutta.

Det er også på de punkter, vi får en fordel i forhold til USA. For flere år tilbage lå USA nummer et, men er nu nede på en femteplads. Mens deres virksomheder er helt fremme i skoene, hvad it angår, så halter de efter på punkter som uddannelsesniveau og politisk miljø, hvor de nordiske lande står stærkt.

Den amerikanske befolkning benytter sig ikke i samme høj grad af kommunikationsteknologier. For eksempel ligger USA på en 14. plads i antallet af internetbrugere og helt nede på en 72. plads i antallet af mobilabbonenter.

Læs om de foregående års Networked Readiness Index her:

Networked Readiness Index 2008-2009
Networked Readiness Index 2007-2008
Networked Readiness Index 2006-2007

Se top 20 på Networked Readiness Index på næste side.

Networked Readiness Index Top 20

Tallet i parantes er sidste års placering

1. Sverige (2)
2. Singapore (4)
3. Danmark (1)
4. Schweiz (5)
5. USA (3)
6. Finland (6)
7. Canada (10)
8. Hong Kong (12)
9. Holland (9)
10. Norge (8)
11. Taiwan (13)
12. Island (7)
13. England (15)
14. Tyskland (20)
15. Sydkorea (11)
16. Australien (14)
17. Luxembourg (21)
18. Frankrig (19)
19. New Zealand (22)
20. Østrig (16)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere